haklılık payı olan saptama.
tıp ilerlemiyor. bilim ve teknoloji ilerliyor.
50 ya da hadi diyelim 30 sene önce mezun olmuş muayenehanesinde hasta bakan profesöre yenilikleri öğretemezsin.
ayrıca günümüzde tıp bilim değil bir ticaret koludur. bu yüzden ticareti kesintiye uğratacak kesin tedavilerin sümenaltı edildiği olur.
diş hekimliği de aynı şekilde. diş çürümelerine sebep olan bakterileri yok edecek çözüm bulsan dişçiye kim gider?
"tıp" oyununu kastetmektedir. "tıp oyunu" icat edildiğinden bu yana hiçbir gelişme/ilerleme göstermemiştir.Siz anlamıyorsunuz, yoksa tababet ilerlemiştir, yazar neyin nasıl yazılacağına dair mental yeterliliğe ve eğitime sahiptir.Ciddi olması durumunda 'nereye geldik' dedirtir.
her bilim dalında olduğu gibi tıpta da müthiş ilerlemeler kaydettik öncelikle arkadaşın iddiaları ile başlayalım.
diş dolgusu: diş abse gelistirmişse antibiyotik ve analjezik tedavi ile hasta dolguya hazırlanır.( bu sayede dişte bir işlem yapılacaksa sepsis,endokardit,menenjit gibi hastalıkların önüne geçilir.) kullanılan yöntemler hem ağrısız işlemler sağlar hem de kanal tedavisi dediğimi yöntemler dişlerimizi uzun süre ağrısız şekilde kullanmamıza yardımcı olur.
not: diş hekimi değilim. onlar bu konuda daha iyi bilgi verecektir elbette.
kanser konusuna gelirsek, kanser dediğin hastalığın tek tipi yok yüzlerce belki binlerce çeşidi vardır. ama basit bir dille anlatmak gerekirse kanser genetiği bozulmuş hücre topluluklarının önüne gecilemez şekilde bölünmesidir. beğenmediğin radyolojik ve kimyasal yöntemler bu bölünmeyi engellemeye çalışır. tıpta öncelikli amacımız ise kansere önlem almak erken tespit edip tedavisini öyle yapmaktır. bunun için de bir çok yöntem geliştirdik geliştirmeye de devam ediyoruz. peki sen gidip amcanın kızıyla evlenirsen baz istasyonunun dibinde oturursan sigara alkol tüketirsen kanser olmanı nasıl engelleyeceğiz? işte o kısım hala karanlık. bu konu çok geniş bir konu umarım uzatmadan derdimi anlatabilmişimdir.
Hemen o klavyeyi sessizce yere bırak evlat. Cerrahideki ilerlemelere hiç girmeyeceğim ama Amına koduğumun salağı tıbbi farmakoloji hakkında ne bilgin var da burda geniş geniş ötüyosun diye düşündürür.
otoimmün hastalıklarda net görülen bir durumdur. tıp hala bu hastalıkların nedenini tam bilmemektedir ve bundan dolayı kesin olarak da bu hastalıklar için bir tedavi bulamamaktadır.