Çalışkan ve çıkarcıdır. Deli gibi tıp isteyenlerin %70i bu isi parasi icin isterler. Sonra da hastalara kizan ya da bi boktan anlamayan doktorlara dönüşürler.
Ulkemizde onlardan bol bol bulunmaktadır.
Belli bi sure sonra zeka seviyeleri de iyice düşüyor. Devlet hastanesinde bol bol var bunlardan.
toplumun genel algısına göre ''evet zekidir'' dedirten sorunsaldır. şöyle ki; ülkemizde zeki olmak sayısalcı olup harika mat 2 fizik 2 vs. yapmaya göre ölçülüyor. sayısal zekası olmayan bir insanın sözel zekası ya da dile yatkın bir zekası olamaz mı? en akla gelen kişi bu konuda ilber ortaylı. sözel zeka açısından tartışılmaz bir zekaya ve dil becerisine sahip bir insandır ilber ortaylı. bunun dışında hayatı boyunca lys kitaplarına boğulup tıp kazanan ve iki kelimeyi bir araya getiremeyen kişinin zekasını sorgulamam, bizi bu algıya sokan toplumun düşünce tarzını sorgularım.
elimizde milyonlarca deneğin ve bir çok değişkenin olduğu bu konuda verilebilecek tek bir cevap yok bana sorarsanız.örnek vermek gerekirse 300.000 sıralamaya sahip babasının parasıyla tıp okuyanlar, senelerce düzenli olarak ders çalışıp emeğinin karşılığını alanlar, çok çalışmasa da pratik cevaplılığı zeki yaklaşımlı olanlar, ve bunlardan herhangi birine sahip olsa bile bazı şartlar yüzünden tıp okuyamayanlar vardır . hala tek cevap arayanları samimi bulmasam da saygım var ama durum bundan ibaret.
çalışkanlıkla zekiliğin alakası yoktur o yüzden kişiye göre değişir. köpek gibi çalışan bi aptal veya az ama öz çalışan zeki birisi de tıpı kazanabilir.
Tıp fakültesinde okuyan bir öğrenci olarak cevabım hayır. Tıp okuyup aptal olan insan azımsanmayacak derecede.
Ama o kadar zeki insanlar var ki önünde saygı ile eğilmek istersin.
Düşünün senede yaklaşık 10 bin öğrenci tıp fakültesine kayıt hakkı kazanıyor. Hepsi zeki olabilir mi?
ne sınavdan yüksek puan alması ne de tıp fakültesinde okuması bir zeka göstergesi değildir. bunlar çalışkanlık göstergesidir. ayrıca zeka tek bir açıdan da ele alınamaz.
kimisinin görsel zekası iyidir ressam, grafiker vb. olur. Kiminin sayısal zekası iyidir, matematikçi, fizikçi vb. olur, kiminin ritmik zekası iyidir, müzisyen olur. Kiminin bedensel zekası iyidir sporcu olur. bu böyle uzar gider.
yani birine sadece sayısal zekası yüksek değil diye zeki değil demek yanlış olur. kapanışı da güzel bir sözle yapayım bari.
"Aslında herkes bir dahidir… Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, balık tüm ömrünü bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir.” A. Einstein
zeki olup olmadığı tartışılır ama irade gücü dünyadaki insanların en az %99 undan daha fazladır. özellikle türkiye gibi bir yerde tıp kazanmak ekstra irade gücü ister...