ailenin tıp,çocuğun ise mühendislik tercih etmek istemesiyle ortaya çıkan; genellikle ailenin tıp galibiyetiyle sonuçlanan durumdur. öğrencinin tercihi pek de önemli değildir.
''Hangisine yeteneğin ve ilgin varsa onu tercih et'' şeklinde cevaplanması gereken soru cümlesi..tabii ''mühendislikten mühendisliğe fark olduğunu'' da belirtmemiz gerek..
Tıp bir ideal mühendislik ise para kazanmaktır.
Ülkemizde maalesef çok abartılan mesleklerin başında gelmektedir.
Sağlık ocaklarına gidip bakın , bu işin kolay olmadığını anlayacaksınız.
Tıp okumak önemli ama eğer sağlık ocağında pratisyen olarak çalışmak istemiyorsan. en sağlam yerlerde( cerrahpaşa , çapa , ege...) gibi yerlerde okuyacaksın.
Yoksa çok aç gezersin...
doktorlar doğrudan canınızı emanet ettiğiniz insanlar olduğundan daha fazla saygı duyulmaktadır kendilerine, ama can emanet almak da kolay iş olmasa gerek. Gerçi mühendis olup 5000 kişinin proje müdürü olmak, aynı anda 1000 adam kovmak gibi sorumluluklar da getirebilir. insan bunları elde edemediği zaman ister, ama yaklaştığında gerçekten bir iç kargaşa yaşanır, 1000 adamı aynı anda kovabilecek proje müdürü olmak istiyor muyum diye sorar insan kendine..
tıp nerde, mühendislik nerde hacı? tipik hamal gibi üniversite giriş sınavına çalışan yavrucağızın o beyin mıçmıçlaması sırasında gözden kaçırdığı büyük ayrıntı bu işte. ne için çalışıyorsun böyle motor gibi düşünmeden tercihler döneminde afallar bu zavallı test profesörü. sonra gider listeye ne varsa yazar en istemediği tutunca da oturur ağlar.
önce ne isteğini bilip sonra çalışmayı öğretememiş öğretmenler ve ailenindir bu büyük hatanın yarısından fazlası.
"sen hele o puanı tuttur da o gün düşünürüz" derken çocuğunun hayatını karartabileceğini farkında değildir.
nasıl ki hayalinde tıp olan ancak puanı yetmediği için, istemediği bölümlerde okuyan bireyler varsa, mühendislik isteyen, sınavda derece yaptığı için puanına yazık etmemek adına tıp okuyan bireyler de vardır. tabi ki aile faktörüdür sebebi. kişi direnip mühendislik seçse bile, ailesi gururla eşe dosta - puanı tıpı falan hep tutuyodu, bizimki mühendislik istedi. gibi cümleler kurarak bu durumdan en verimli şekilde faydalanacaktır.
tabiki öğretmenlik. türkiyede yatarak para kazanmanın tek yolu. ne tıp ne mühendislik. tıp okuayarak yaşlanacak mühendislik okuayarak saç dökecek kadar vakti olmayanlara tek tavsiye öğretmenliktir. 3 ay tatil, öğleden sonran boş, dersin yoksa boş günün var, full ders ücreti de alıyorsan deme keyfine. öğretmen olun arkadaşlar bu ülkede sanırım ki onun da garantisi yok özelleşmeyen tek kurum milli eğitim. şu tam gün yasasından sonra doktorlar da müzdarip malesef. biz mühendislerin hali ortada zaten. atan atanabilirsen...