birbirleri ile karşılaştırılacak pek yönleri olmasa da, zaman içerisinde bu iki bilimin "ilerleme düzeylerinin" karşılaştırılmasıdır. birbirilerinden fazlaca faydalandıkları yönler vardır.
ancak şüphesiz ki mühendislik tıpa göre çok çok daha fazla yol kat etmiştir. saniyeler içerisinde dünyaları birbirine ulaştıran mühendislğe karşı kansere on yıllardır çözüm bulamayan bir tıp bilimi vardır.
mühendislik 50 yıl içerisinde insanların hayallerinin dahi ötesine geçen bir dünya yaratmıtır. tıp belki insanlığı bulaşıcı hastalıklarla yok olmaktan korusa da yaptığı bu işlem şeklen mühendisliğe göre oldukça basittir.
şüphesiz ki tıp bir adımn atana kadar mühendislik 10 adım atıyor. tabi mühendisliğin insan doğası kadar eski olduğu gerçeği de bir avantaj. *
mühendislik bilimi iyidir iyi. tıpta risk çok fazla arkadaş ya. tamam meslek güzel de insan canı söz konusu her alanında. mühendislik öyle mi? makine ölecek değil ya. yaptıktan sonra test aşaması da oluyor. sorunsuz olduğu takdirde piyasaya sürülüyor. hadi insanda sorun olduğunda geri çek bakalım ne oluyor?
pek de mantığı olmayan bir karşılamadır.bir adamın feysbuku bulması yada ortalıkta ipadlerle dolaşılıyor olması mühendislik biliminin daha çok geliştiğini göstermez .sadece geliştirilen yenilikler halka yansımaz.bir adamın yeni bir gen bulması yada yeni bir teknik geliştirmesi pek umrumuzda olmayacaktır.hal böyleyken bizim için gelişmiyor gibi görünecektir tıp.başka bir mevzu halihazırda tıpın aşırı branşlaşmış ve detaya inmiş olmasıdır.bazı branşlarda önünüzde uzman yazması için 15 sene gereklidir.allahınızı severseniz hiç tıpçı da mı görmediniz?kitapları üstüste yığdığında boyunuzu kaça katlar acaba?ayrıca düşünü bir.kullandığımız elektronik aletler ,gereçler ,oyun konsolları hepsi birer ilkel aptal aletlerdi.taş devri seviyesinde bu aletleri aldık ve zekamızla geliştirdik.çünkü yapılacak çok iş vardı.ancak insan gibi bir organizmayı aldığımızda tamamen keşfetmemizin ve çözmemizin imkansız olduğunu görüyoruz.hem unutmayın ki insan üstünde kafanıza göre deney yapamazsınız. bozulunca çöpe atıp yenisini alamazsınız.tıp insan mühendisliği değildir neden?çünkü ekleme yapamazsınız,geliştiremezsiniz,daha verimli yapamazsınız,yeni sürümünü çıkaramazsınız,her yeni parti mal milyonlarca yıldır aynı konfigürasyonla çıkar.yani olsa olsa teknisyenlik olabilir.
burada karşılaştırılan doktorluk veya mühendislik değildir. karşılaştıran mühendislik bilimi ve tıp biliminin ilerleme hılarıdır. bu konuda da mühendisliğin önde olduğu ortadadır.
yoksa insan hayatının dönüşü olmadığı malum şu fıkrada da olduğu gibi;
--spoiler--
dünyanın en ünlü kalp doktoru De Bakey'ın arabası bozulmuş, arabasını tamire götürmüş. Tamirci arabasının kaputunu açmış ve De Bakey'e dönerek:
"Size birşey soracağım neredeyse ben ve siz aynı işleri yapıyoruz. Mesela ben şimdi itina ile kaputu açacağım bir bakışta problemin nerde olduğunu anlayacağım, kapakçıkları temizleyeceğim, gerekirse kabloları, motor yağını değiştireceğim, hatta çok gerekli ise motoru çıkarıp yerine yenisini takacağım!!. Söylesenize nasıl oluyorda siz milyon dolarlar kazanıyorsunuz ama ben meteliğe kurşun atıyorum?"
Bunun üzerine De Bakey tamircinin kulağına eğilmiş ve şöyle demiş:
- "BUNLARIN HEPSiNi MOTOR ÇALIŞIYORKEN YAPMAYI DENESENiZE!
--spoiler--
mühendislik son 5 yılda dahi kat kat üzerine koyarak ilerlemiş iken, tıp bilimi 20 yılda dahi çok yeni ve büyük gelişmeler elde edememiştir...
yani mühendislik her alanı ile bilim disiplinleri arasında ilerlemenin kendini aşmanın eşiğindedir her an. tıp ise malesef son yıllarda çok yavaş gelişim kaydetmektedir. çok daha fazla imkana rağmen...