Örneklerini ilk olarak Dede Korkut hikâyelerinde ‘’kurşun geçirmeyen, kılıç kesmeyen, mutluluk getiren’’ gibi ifadelerle gördüğümüz tılsımlı gömlekler, Türk tarihinin çeşitli dönemlerinde karşımıza çıkar. Giyen kişiyi her türlü kötülükten koruduğuna inanılan bu gömlekler, çoğunlukla hükümdarlar, komutanlar, yöneticiler ve din adamları tarafından tercih edilmiştir. islamiyet’in kabulünden önce, Şaman geleneklerine bağlı olan Türklerin uğur getirdiğine inandığı tılsım sembolleri, islamiyet’in kabulüyle birlikte üzerinde ayetlerin yazdığı gömlekler şekline dönüşmüştür. Tılsımlı gömlekler özellikle Osmanlı padişahları tarafından sıklıkla giyildi. Ayetlere yer verilen bu gömleklerde Kuran-ı Kerim’in 55 suresi geçmektedir. Ayrıca sure başlarında açıklanamayan harfler, Esma-i Hüsna, dört meleğin adı, nübüvvet mührü, Hz.Ali’nin Zülfikar kılıcı ve Mühr-i Süleyman ve çeşitli bitkisel motiflere rastlanılır.
----------
Tılsımlı gömleği popüler hale getirecek bir gelişme oldu:
Netflix, ilk kez bir Türk dizisi çekecek.
Dizinin hikayesinde tılsımlı gömlek şöyle bir yer tutuyor:
---------
Başrol oyuncusu Çağatay Ulusoy, ‘Hakan’ adlı bir üniversite öğrencisiyken 1400’lü yıllarda dikilen tılsımlı gömleği giyip süper güçlere kavuşuyor. istanbul’u düşmanlardan kurtaran Osmanlı savaşçısı ‘Muhafız’a dönüşüyor.
----------
Bu dizinin yayına başlamasından sonra tılsımlı gömleklerin daha da popüler hale geleceğini tahmin ediyorum. (Dizi, Vikingler dizisine; Çağatay da bu dizide Ragnar Lodbrook'a benziyor.)
---------
Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonundan TILSIMLI GÖMLEKLER üzerine yapılmış çok da güzel bir araştırma var. https://www.idefix.com/Ki...X-WaHI1_N77hoCNlIQAvD_BwE