göz hariç tamamen geçerlidir. gözde lazer uygulaması oldukça yayıldı.
ama mesela hiçbir kanser türüne çare bulamadılar. anca kanser ilacı diye milleti domaltsınlar. dünya para versen de gene ölüyorsun. sözde gen haritası çözülünce, bütün kanser hastaları taburcu olacaktı.
hepsi yalan,
tıp yalan,
doktorlar da sahtekardır.
saygılar.
Tıp gelişmiştir. Bugün belki hayatı boyunca bir daha yürüyemeyecek olan hastalar çeşitli dış materyaller (pedikül vida, plak, çivi, cervical disc... vb.) sayesinde yeniden eski kemik, eklem ve ve omurga yapılarına kavuşmaktadır. Yıllardır insanların kabusu olan kanser (Ca) hastalığından hayatını kaybeden insan sayısında çok büyük ve önemli oranda azalma vardır. Öyleki cerrahların asla müdahale etmeyeceği pankreas kanserinde bile bugün ilaçlı (kemoterapi tarzı ilaçlar ile ) olarak müdahale denemeleri başlamıştır.
Ancak şu atlanmamalıdır. Tıp gibi dünya üzerinde dolaşan hastalık portföyüde gelişmektedir. Tıp ve genetik bilimi hergün kendini daha kuvvetli hale getiren bakteri ve virüslerle savaş halindedir. Örneğin halen AIDS e bir çare bulunamamıştır. Gelecekte birgün -her hastalık gibi- bu illete de çare bulunacağı açıktır ancak o sırada insanlığın üzerine yeni bir virüsünde kabus olarak çökeceği aşikardır.
tıp gelişmiştir fakat bu gelişme insanoğlunun sağlık konusundaki sonsuz beklentilerini karşılamaya yetmemektedir. bugün apandisitten insanın ölmesi ayıp karşılanırken, cerrahi teknik gelişmediği ve anestezi için adamın kafasına vurulup bayıltıldığı dönemlerde basit hastalıklar yüzünden insanar tanı dahi alamadan ölüyorlardı.
bugün organ nakli rutin bir işlem olmuştur. kök hücre tedavisi ile tedavisiz hastalıklar konusunda çığır açılmak üzeredir. human genom projesi kişinin yakalanacağı muhtemel genetik temelli hastalıkların önceden bilinip önlem alınmasını mümkün kılacaktır.
göbek deliğinden girilen kameralarla bağırsak, safra kesesi, fıtık vs ameliyatları rahatlıkla yapılabilmektedir. öyle ki cerrah hastaya dokunmak zorunda olmadığı için kilometrelerce uzaktan ameliyet yapmak bu laparoskopi ile teorik de olsa mümkündür.
invaziv radyoloji ise hızla gelişmiş , kişinin damarları içinde dolaşmak ve gerekli müdaheleyi yapmak mümkün olmuştur.
gelelim tedavisiz hastalıklara. bir insanın kendi vucudunu uzun yıllar boyunca maruz bıraktığı etkenlerin oluşturduğu hastalığın tedavisi tabi ki bir hapla olabilecek birşey değildir. ayrıca ne kadar gelişirse gelişsin tıbbın da bir sınırı olduğu insan fizyolojisinin bile hala tam olarak aydınlatılamadığı bilinmelidir.
televizyonlarda, gazeteler de gördüğümüz yalandır. hıyarın biri çıkar televizyona, ''tıbbımız çok gelişti efendim son teknolojiyi kullanıyoruz'' der. lan madem tıbbınız bilmem neyiniz o kadar gelişti, daha bir farenjite bile niye çözüm bulamıyorsunuz o zaman ? bir de bazı salaklar ölümsüzlüğü bulurlar yakında derler. he tabi onlar ölümsüzlüğü bulsunlar, ben galatasaray'ı bırakıp fenerli olucam anasını satim. daha gribin, farenjitin oluşmasını engelliyemiyor tıb gelişti diyor, ölümsüzlüğü bulucaz diyorlar hey allah'ım.