medikal firmaların ürettiği ilaç, tıbbi cihaz vb. malzemeleri hastane sağlık ocağı vb. kuruluşlara giderek ilgili kişilere pazarlayan, çoğu kez doktorlar tarafından kaile alınmayan, sürekli kapıda bekleyen hastalarla münakaşa etmek zorunda kalan bireyler.
(bkz: angelina)
(bkz: tıbbi embesil)
işini tam olarak yapanı, yani firmasına para kazandıranı, sanatçı olarak adlandırılmalıdır. zordur doktor kapısında bekleyen o kadar hastanın önünden içeri girmek, zordur doktor ilacını yazsın diye dil dökmek. tiyatral performansları takdire şayandır.
hınca hınç dolu sağlık ocağında bugun bir tanesini sallamadı doktor, kapıdan gönderdi. kızcağız boynu bükük elinde kocaman çanta çıktı gitti. zor meslektir bana dışarıdan öyle gözükür. mental olarak güçlü olmanız gerekir. doktor onca yıl okumuşluğunun acısını senden çıkarır, ego tatminini sende yaşar. vahşi ilaç sektörünün doktorların önüne attığı kemiktir tibbi mümessil. yerse...
(bkz: prezentabl ayı) serbest cağrışım diyip bırakıcam ama sevgili öodersayonun gazabına uğradığımızdan dolayı 40 karakterden kısa entry giremiyoruz. olsun yine de seviyoruz.
Satılık hastalıkların doktora satılmasını sağlamaya çalışan tamamiyle enerjileri emilen, altına araba birazda piyasadan 3-5 yukarı maaş verilip, satış baskısı ile üzerlerine oturulan, geçici (maksimum 1,5 yıl), bir süre sonra yalakalıklığın diz boyu olduğu, insanın kendisinden nasılda ödünler verdiğini anladığı, sağlık sektörü hakkındaki tüm fikirlerin değiştiği, kötü, anlamsız bir pozisyondur.
Enerjiniz bittiğinde, taze mezunlar ile yine bu çark dönmeye devam eder. Siz, sadece gecici bir çarkın dişlisi olduğunuzu istifa dilekçenizden sonra algılarsınız.
pazarlamasını yaptığı ilacı doktora yazdırmaya çalışır. doktorlarda kendisine ne kadar çok avanta yedirirse o kadar çok o ilacı yazar. kimse de buna müdahale etmez. doktor yediği avantaya karşılık,yazmak zorunda olduğu içinde hastanın işine yarasın yaramasın ilaçları yazıp yazıp hastaya giydirir.
doktorlara ''yedirdiği avanta'' ile para kazanan ''ilaç pezevengi'' imiş.
(bkz: hele otur bi soluklan yegenim)
ilaç üreticilenin muadillerinin varlığından dolayı bu ilacı yazacak olan doktora kendi firmasının reklamını yapan kişi.
her sektörde olduğu gibi kendi ürününün reklamını yapan tanıtım görevlisidir. herhangi bir marka kendi boktan ürününün reklamını yaparken iyi, reprezant kendi ilacının reklamını yaparken tukaka demenin mantığı nedir acaba? aynı içeriğe sahip birden çok ilaç varsa tabiki ürününü satma girişiminde bulunacaktır.
ilaç tanıtım görevlisidir kendileri.
ilaçlarını doktora yazdırabilmek, eczacıya sattırabilmek için türlü yalakalıkları gösteren, daha ileriye gidip rüşvet verebilen meslek grubudur.
çalıştığı firmanın ilacının reklamını yaparak, hastalara satılmasını sağlayan, bir anlamda satış sorumlusu/görevlisi elemandır. en önemli özelliği prezentabl bir beyefendi/hanımefendi olmasıdır, evet lan, hepsi böyle artist artist giyinmeli bunların. hani öyle ki tıbbi mümessil görünce hier kommt die sonne diye bağırasın.
açıklık getirecek olursak, şöyle örneklendirebiliriz,
x firması, migren için y diye bir ilaç yapıyor. tıbbi mümessil x firmasına bağlı. efendim migrene kim bakar onu bilmiyorum ben. atıyorum filoloji baksın. çemkirmeyin, biliyorum dilbilim olduğunu hehe. bu mümessil ne yapıyor? diyor ki, "cnms bizim böyle ilacımız var yalarım".
ondan sonra doktoru dövüyor y ilacını vermesi için. doktor "hmm ok" diyor ve gelen hastalara "migren var hocu" diyerek reçeteye y ilacını yazıyor. ahlâklı bir şekilde yapıldığında her anlamda temiz bir meslek yapanı için. şirketinizin ilacının reklamını yapıyorsunuz ve doktorları bunu yazmak için sevk ediyorsunuz.
doktor migren olmadığı halde y ilacını yazıyorsa, siz ona bunun için para veriyorsanız, eczanelere, doktorlara her türlü yavşaklığı yapıyorsanız o sizin karaktersizliğinizdir. bu tip şeyler her meslek alanında olabilir fakat mümessillikte çok daha rahattır. sanırım bu yüzden kötü bir imajı var. fakat her tıbbi mümessili rüşvetçi, yalaka, şerefsiz diye yaftalamak ayıptır, öküzlüktür, danalıktır.
ayrıca bu mümessil denen insan, hayatını iyi ayarlamalıdır. işiniz yaptığınız satışa göre değerlendirilir. yani sizin başınızda patron falan olmaz. siz de oturmazsınız. hastanelerde dolaşırsınız. canınız sıkılır oturur yemek yersiniz falan. tabi bölge müdürü arayıp "nerdesin hocu?" dediğinde yerinizi de söylersiniz efendi gibi.
bu yüzden biraz da kişinin kendisini sıkmasını gerektiren bir iştir bu. ister 8'de kalkıp gidin ister 12'de. istediğiniz saatte eve gelin.
günümüzde pratisyen hekimlerden seçilen gürüh. satışınız düşükse acımadan tekmeyi basarlar. satışı yapılsın diye lcd tv veren tipler görülmüştür. prezentabl değilseniz götünüzü yırtsanız giremezsiniz bu firmalara, takım elbise giymeyeni görülmemiştir.
özellikle roche, pfizer gibi şirketlerin "siz doktorlardan daha bilgilisiniz, onlar bir boktan anlamaz, gidin bizim ilacımızın en iyi olduğunu onlara anlatın" gazıyla doktorlara ukalalık yapmaya kalkışan ve doktorlar tarafından sık sık ayar verilen meslek gurubudur. üstüste 8 ayar yiyen elemanın hiçbir şey olmamış gibi gülümsemeye devam etmesi ya çelik gibi sinirlerinin olduğunu ya da kişiliğinin yalama olduğunu gösterir.
fransa'da bu sistem şöyle çalışır: şirket, mümessil adına doktorun muayenehanesinden randevu alır. mümessil, doktor ile 30 dakika boyunca ilaç hakkında konuşur, son yapılan klinik çalışmayı vs anlatır. çıkışta doktorun yarım saatlik ücretini sekretere öder, faturayı şirkete gönderir. doktor o yarım saat için başka randevu almadığından, mümessilin anlattıklarına konsantre olur ve karşılıklı güzel bir bilgi alışverişi olur. şirket doktorun ayırdığı zamanın ücretini ödediği için doktorun bu işten bir kaybı da olmaz ve gitse de işimize baksak demez, (ama o yarım saatlik ücrete tenezzül ederek "her gün gel" de demez).
türkiye'de bu sistem herkesin az çok bildiği şekilde çalışır. mümessiller hastanelere, sağlık ocaklarına dağılır, doktorla geyik yapılır. doktor fenerliyse fenerli olunur, islamcıysa islamcı. alemciyse rakı sofrasında kafaya alınır. kimsenin hasta haklarını ve çıkarlarını zerre iplemediği bu ortamda, birsürü gereksiz ilaç kullanmaya zorlanan hastalara ve sosyal güvenlik kurumlarının çöpe attığı paralara yazık olur.
Aylarca süren mülakat ve eğitimin sonunda , eğitimini aldığı ilaçları sorumlu tutulduğu bölge içerisindeki doktor ve eczacılara tanıtmakla yükümlü yüzde doksanı üniversite mezunu olan meslek grubudur.
Maaş , ikramiye ve diğer olanakları ile son derece albenili bir iş olamakla birlikte çalışırken stresinden kafayı yedirtir.
Günde ortalama 15 doktor ve/veya eczacıya ziyaret götürüp firmasının ilaçlarının tanıtımını yaparlar.
Bilindiğinin aksine , yerli yabancı onlarca firmanın binlerce ilacının doktor ve eczacıya tanıntımı sırasında firmalarca kabul edilmiş son derece katı kuralları ( AiFD kuralları ) ve etik uygulamaları vardır.
Doktor ve eczacıya ziyaret sırasında herbiri tanıttığı ilacın hatırlanıp reçete edilmesi ve/veya önerilmesi için tasarlanmış küçük materyaller bırakırlar.
bana şu steteskoplara takılan isim yazılan etiketimsi şeyden ve bir tane de ışık aleti hediye etmelerini beklediğim mümessillerdir. daha stajyeriz ama olsun, ilerde işiniz düşer bak. *
bu arkadaşlarımızın muayene saatinde poliklinik kapısı önlerinde köpekbalığı gibi sekiz çizerek gezinmesine negatif anlamda hastayım ben çok fena. üçü beşi bir araya gelip muhabbet çevirmiyorlar mı bi de... of ki ne offf. o kapıda bir saat bekleyince janjanlı takım elbise ya da file çorap giyerek yaratmaya çalıştıkları karizma uçup gidiyor tabi, o ayrı. sekiz çizerek bir saat diyorum bak! anlıyorum aslında onları da... ama onları anlıyor olmam üstüme sinir getirmelerini engellemiyor ne çare ki. hatunun biri çok güzeldi zati, kıskandım çok. amaaan kesin iç güzelliği yoktur onun da, kesin ööle. güzellik dediğin geçici şey hem. hem zaten... hem... ühühühü.
genelde iş olanakları kısıtlı bölümlerden (örnek: tütün eksperliği) mezun olanların ya da iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olup iş bulamayanların seçtiği meslek. kimse okulunu okurken ilaç mümessili olmayı hayal etmiyor yani..
sıradan bir pazarlamacıdan olan farkları "imkanları" olan satış kişileridir. iyi bir firma ise çalıştığı; altına araba verir, yemek kartları verir, giyim harcamalarını karşılar, benzin parasını öder vs. vs. adamlar resmen beleş yaşıyorlar yani. Bazen doktorluğu bırakıp bunların mesleğe geçmeye özenenleri bile gördüm. Yalnız tabii şu kapıda avını bekleyen aslan gibi dikilmeleri, oradan oraya volta atmaları işin tüm cazibesini 0 kılıyor. Aynı zamanda da, 2-3 saat hastaların çıkmasını beklemek zorunda olmaları ve envayi çeşit yalakalık yapmak zorunda olmaları işi sevimsiz kılıyor. sonuçta muhattap olduğun doktora o ilacı yazdırmak için türlü cambazlıklar yapmak zorundasın.