faiz ile üretmeyerek nerde beleş tatlı para var oraya yerleşen bu ülkenin keneler topluluğu.
ürettikleri şeyler buzdolabı, televizyon.
sattıkları mallar inşaat malzemeleri, perakandecilik.
tatlı garanti para için rafineri, elektrik dağıtım ihalaleri.
ithal araç distiribütörlüğü.
haa unutmadan bi de gümüşhaneli eskinin müteahiti medya patronu vardır. gazete satarlar dizi ihraç ederler.
gel kardeşim otomobil üret dersin; o olmaz çok riskli maliyetli iş batarız dercesine vatan haidirler.
işine gelmeyen hükümeti faiz ve döviz kuru ile baskı altına almak için herşeyi yaparlar.
ama suç bunlarda değil. suç her gelen hükümetin bu asalaklara şirin gözükmej için rafineri vermesinde, elektik doğalgaz dağıtımlarını peşkeş çekmesindedir. delikanlı bir hükümet gelip bunların inlerine girerse o zaman memleket düze çıkar.
muz ve ananas üreticileri birliği. ingiliz milletler cemiyeti ile türk olmayan türkler cemiyeti arasında gidip geldiklerini düşündüğüm egzantirik götelek bir bilin-e-meyen, gölge. paralel devlet. böyle eee darbelerle koltuğa oturmuş başbakanların, cumhurbaşkanlarının ziyaretlerine mazhar olup da ülkemin bu seçilmiş(!) kerestelerini pijamalarla karşılamak gibi mukallit bir huyları vardır. hani bu derece de naif bir misyonları vardır sevdiceklerimin.
Türk Sanayicileri ve işadamları Derneği (TÜSiAD), 1971 yılında istanbul merkezli, endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş olan örgütün adıdır. TÜSiAD'ın halihazırda başkanı Muharrem Yılmaz'dır.
TÜSiAD, Türkiyede kamu dışında yaratılan katma değerin yaklaşık yarısını üretmektedir. Enerji ithalatı göz ardı edildiğinde, TÜSiAD üye kuruluşları toplam dış ticaretin %80ini gerçekleştirmekte, kamu gelirlerinin en önemli unsuru olan vergi gelirleri, özellikle kurumlar vergisinin önemli bir bölümü TÜSiAD üyesi kurumlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak karşılanmaktadır. Ayrıca, kayıtlı istihdam göz önünde bulundurulduğunda tarım ve kamu dışı çalışanların yaklaşık %50si TÜSiAD üye kuruluşlarınde çalışmaktadır.
türkiye de ki sıradan derneklerin bir örneği. hepi topu bu yani. tek farklı bir tarafı büyük godamanlardan oluşması. kendilerini bir şey zannederler felan.
seçimlerde selahattin Demirtaş'ı destekleyecek baronlar komitesi.
ekonomik kriz yaratmak için kurdukları planlar da ortaya çıkmış.
Bunlara vatan haini demek bile az gelir.
"Twitter'da birbirinden önemli ve çarpıcı bilgiler veren Kuşçubaşı Eşref, TÜSiAD'a üye bazı işadamları ve işkadınlarının geçtiğimiz gün Bebek'te bir yalıda 7 Haziran seçimleriyle alakalı bir toplantı yaptığını iddia etti.
Toplantıdan, HDP'ye ve Selahattin Demirtaş'a destek kararı çıktığını iddia eden Kuşçubaşı Eşref, TÜSiAD'ın ekonomi üzerinde de bir plan içerisinde olduğunu iddia etti.
"Hayat pahalılaştı, Türkiye ekonomik olarak hiç iyi değil; imajı vermek isteyen TÜSiAD üyelerinin öncelikli planının sebze ve meyve fiyatlarını arttırmak olduğunu iddia etti.
iddia edilen plana dair ayrıntıları paylaşan Kuşçubaşı, "Sevkiyat kaleminin fiyatını artıracaklar, hal komisyon rayiç bedelini artıracaklar ve kendilerine ait marketlerde fiyatları artıracaklar." dedi.
"EKONOMiK KRiZ VAR ALGISI OLUŞTURULACAK"
Büyük holdinglere bağlı birçok şirkette "ekonomik kriz var" havası oluşturulmak için işten çıkarılmalar yaşanacağını iddia eden Kuşçubaşı, "TV programlarında olmadık ekonomik kriz tellalları boy gösterecek. (Sözde) batmış iş adamlarının konuşmalarını dahi izleyebiliriz." iddiasında bulundu.
"iNGiLiZ BiR BANKA ŞUBE KAPATACAK, ABD'Li EMEKLiLiK FONLARI TÜRKiYE PAZARINDAN ÇIKACAK"
Ekonomik kriz tellallığında son aşamanın "ABD'li emeklilik fonlarından birkaç tanesinin Türkiye pazarından çıkacağını ve ingiliz menşeli bir bankanın "zarar ediyorum" diyerek şube kapatması ve basının bunu köpürtmesi." olacağını söyleyen Kuşçubaşı Eşref, "Patronlar AK Parti zarar görsün, HDP barajı geçsin, MHP-CHP koalisyonu olsun diye servet harcama kararı aldılar." iddiasında bulundu."
araba fabrikalarında kaos çıkarmaya çalışıyorlar. işci ile sendikası arasındaki sorunu sanki işci-işveren sorunuymuş gibi yansıtarak bu bahaneyle üretime süresiz ara veriyorlar. akılları sıra ülkede ekonomik kriz tetiklemeye çalışıyorlar. unutuyorlar ki türkiye eski türkiye değil ve sermaye konusunda tekel değiller.
Ohal'in bir anca önce kaldırılmasını istiyorlarmış şu sıra. Para tarafından bakınca öyle ama bir tarafta da güvenlik var. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek.
cansen başaran bacımız "TÜSiAD a başkan bulmak niye bu kadar zor?" diye sormuş...
ne ilginç! bu soruyu bize mi soruyorsun? hesaplarınızda on milyonlarca dolar var ama bu sorunun cevabını bilmiyorsun demek? çünkü sen burjuva değilsin cansen, sen alt tarafı zengin bir bireysin.
neyse sorunun cevabını ben vereyim sana;
Bu örgüt, büyük sermayenin tek ve tartışmasız sözcüsü olmaktan çıktı, birbirini yiyen "grupların" hesaplaşma platformu haline geldi de ondan.
ilk on yılını anlatan iki kitap yayınlamışlar, bir de yemek düzenleyip tanıtmışlar, büyük şirketlerden ve gazetelerin ekonomi servislerinden elli kişiden fazlasının okumayacağı bu kitaplara basın elbette "reklamverenle iyi geçinmek" kaygısıyla bolca yer verecek, onlara "best-seller muamelesi" yapacaktır.
Anlatılan TÜSiAD'ın "folklorudur", 1979 yılında nasıl ilan kampanyası yaptırmışlar da Ecevit hükümetini düşürmüşler falan...
zırvalıkları bir kenara bırakıyorum, tusiad folklorunu çok merak eden tarihine bakar.
TÜSiAD, eski havasını yitirdi.
Bunda, iyice palazlanan belli bir grubun, açık söyleyelim doğan grubunun ona el koymak sevdası da rol oynadı. Kapalı kapılar ardında kavgalar çıktı, bazı sermaye sahipleri ayrılmaya kalktılar ( "En Hakiki Öz TÜSiAD" adında başka bir örgüt mü kuracaklardı acaba?), Sabancı grubunun sözcüleri tarafından "hele durun, az bekleyin, dışarıya renk vermeyelim" diye yatıştırıldılar.
Aslında bu örgüt hiçbir zaman büyük sermayenin ortak sözcüsü olamadı, o amaçla yola çıktı ama hep birtakım grupların "eline geçti", bir dönem Koç, bir dönem Sabancı, bir dönem Doğan, falan...
Çivisi de böyle böyle çıktı.
Çünkü bir yandan da büyük sermaye "istanbul" ağırlıklı "homojen" yapısını elden kaçırmıştı.
Artık "tek yumruk" olamıyordu. (Bugün benzer bir kampanya düzenleyip hükümeti düşürmeye kalksınlar, bakalım kaç babayiğit imza verir?) Anadolu kaplanları gelmişlerdi...
istanbul ile Anadolu arasında Osmanlı tarihi boyunca var olmuş çelişki artık buraya da yansıyor, 1979 yılında adam yerine konulup da kampanyalarda fikri bile sorulmayan Anadolu sermayesi artık kendi örgütünü kurdu. (MÜSiAD)
istanbul'u "takmıyordu" ... Bunların işyerlerinin ille Anadolu'da bulunması da şart değildi, kaplanlar istanbul'a fiilen girmişlerdi bile.
Genç işadamları ve CEO'lar da artık TÜSiAD'dan yüz çevirmeye başlamışlardı.
Yeni nesil ayrıca "mason olmayan" bir nesildi ve bunun da TÜSiAD'ı zorlayacağı belliydi! Bu örgüt, bugün Avrupa Birliği'ni istiyor ama demokrasiye pek fazla sahip çıkamıyor. Yani, kendi bindiği dalı kesiyor. "Paralar gelsin" demekten ötesini bilmiyor gibi bir havası var.
Ne iktidara, ne bürokrasiye karşı çok güçlü olduğu söylenebilir... Bu da bizzat "sermaye kavramının" utancı olsa gerek.
Herhalde bizlerin "siz ne biçim sermaye sınıfısınız amk" eleştirisinin de etkisiyle anayasa taslağı hakkında yorumlar yapıp, şişi de kebabı da yakmamaya çalışıyordu, hem hükümete hem de yüksek bürokrasiye şirin görünme çabasına giriyor, iki tarafı da idare etmek istiyor, höt denilince de pısıp oturuyordu.
Gene de yatıp kalkıp dua etsin, karşısında son derece sessiz ve pısırık bir işçi sınıfı var.
"Sermaye kendi kafasına göre anayasa hakkında atıp tutuyorlardı, işçi sendikaları neredeydiler?" diye sorulduğunda, bir de bakıyorsunuz onlar 1 Mayıs'ta Taksim'de tepişip polisten dayak yemek gibi kolay kahramanlıklar peşindeler.
Bu örgüte başkan bulmak zor değil ya, krizde en çok kim ağlıyorsa onu yapıverin gitsin!