aksinin kibarca kafaya dank ettirilmesi için klasik olacak ama yakamoz kelimesi güzel bir örnektir.
belki ilişkilerideki karışıklığın ana sebeplerindendir ama türkçe, hislerin derecelendirilmesine sahip sayılı dillerdendir. (karasevda, aşk, sevgi, beğeni gibi.)
Zira Türkçe eklemeli bir dildir. Türetme açısından oldukça zengindir. Buda onu bilim dili yapabilecek özelliklere sahip kılmaktadır. Zira bir Latinceye göre daha sistematik isimlendirmelere sahip olabilirdi Türkçe. Ama maalesef yeterli bilim adamına sahip olamadığımız için ve kendi dilimizi fars ve Arap diline peşkeş çeken hükümdarlarımız olduğu için, önemini kaybetmiştir.
Bir milletin büyüklüğünü dili gösterir. Ne kadar çok konuşuluyorsa o kadar değerlidir.
derdini türkçe tam olarak anlatabilen bir kişiye rastlamadım.
tüm dünya en zor dil olarak gösterirken biz kendimizi avutmaya devam edelim her şeyde olduğu gibi.
bu gerçeği kabul etmenizin vakti geldi.
nereden çıktı türkçe anlamadım ki. keşke ingiliz sömürgesinde yaşasaydık şimdi ne güzel resmi dilimiz ingilizce olurdu.
ben uğraşmak zorunda değilim. de, da eklerini ayrı yazmaya veya bitişik yazmaya. çekim eksiz mis gibi ingilizce dururken böyle saçma bir dil nereden bizi bulur anlamam.
insanı şok eden bir düşünce. şimdi bu konuda ciddi olunması, gerçekten cahillik belirtisidir ve üzüntü vericidir. kaldı ki, şakasına ben de "keşke amerikan mandasını kabul edeydik, en azından çılgın gibi ingilizce konuşurduk" derdim. ama elbette ciddi değildim. aklı başında bir insan, böyle bir düşüncede diretmez. mesela ben iki yılı aşkın bir şekilde cezayir'de çalışıyorum. ülkede fransızca ve arapça konuşuluyor. ve dil birliği yok ülkede. iki cezayirlinin anlaşamadığını bile gördüm. adamların kendi dilleri yok ya. ya bir karmaşa var bence bu konuda ve yahut kanıksanmış bir hastalık söz konusu. bence fransızların 130 yıllık sömürge döneminde "başardıkları" şey bu olsa gerek. ve inan bana, bu o kadar soruna mal olmuş ki, artık düzeltilmesi olası değil. neyse konumuz bu değil.
bir de, dil bilgisi konularından bahsedilmiş. zaten yeterince bir bilgi düzeyin olursa, o dilin kuralları senin canını sıkmaz. hangi dilde çok okursan, o dilde yazma becerin gelişir. bu ana dilin için de pek âlâ geçerlidir. ve bir süre sonra, bağlaçlar, adıllar, edatlar canını sıkmaz. türkçe sondan eklemeli diller sınıfına girdiği için öğrenilmesi zor olsa da olasılıksız değildir. ama ustalaşması fazla emek ister. kaldı ki, ingilizce de kolay dil değildir. bize kolay gelmesinin nedeni, hayatımızın ingilizce ile fazla haşır neşir olması. yoksa, ingilizce de yaz bakalım resmi bir yazın. o zaman dil bilgisi nasıl bela oluyor, göreceksin.
Bu iddia da bununan kişinin muhtemel sonra ki sözü "Bizi bir gecede cahil bıraktılar" olacaktır.
Türkçe olarak güzel bir örnek:
------------------------------------------------------------------------------
Üç tas has hoşaf beş tas has hoşaf daha kaç tas has hoşaf yapar?
------------------------------------------------------------------------------
Değerli yazar arkadaş hadi bu cümleyi beğendiniz dile çeviriniz.
türkçe ingilizce almanca konuşabilen ve rusça öğrenmekte olan biri olarak sana bir filolog gibi türkçe'nin zenginliğinden bahsedebilirdim ama buraya makale gibi upuzun bişey yazsam da o at gözlükleri ve batı özentiliği ile bir yere varamayacağız
Arkadaş sabah sabah sinirlerimi tepeme çıkarmak için özenli bir çalışmamı bu? Elin lise öğrencileri tutmuş Türkçe vasat diyor sen Türkçe hakkında ne biliyorsun ki bu yorumu yapıyorsun arkadaş? Hayır biraz geliştirirsin kendini Türk dili ve edebiyatı alanında kendini ilerletirsin sonra yetmez dünya dilleri üzerinde bir tez yazarsın ve dünya dilleri alanında uzmanlaşırsın sonra dersin ki diğer dillere göre Türkçe vasattır. O zaman derim ki adam bu işin prof. u bunu diyorsa vardır bir bildiği. Uzmanlıklarını bu yönde alana kadar yorum yapma aklı yok fikri var herkesin zaten hiç boş durmuyorlar.
anlayın artık. dilimde tüy bitti vasat bir dil olduğunu söylemek.
zaten zor konuşup, zor yazıyorum.
kim bize bela ettiyse bu dili allahından bulsun. eski kiril alfebeli türkçeye geri dönelim ya da komple ingilizceye geçelim.
acı gerçeklerden bir tanesidir.
keşke ingilizce ana dilimiz olsaydı.
ömür boyu ingiliz olarak yaşam sürdürürdüm.
bu nasıl vasat bir dil se. her şeyden anlam çıkıyor.
ayırması gereken şey'i ayırmamış, ayırmaması gereken den'i ayırmış türkçe vasat diyor. sen vasatsın sen ahahah.
edit :yaşam sürdürmek diye bir şey yok. yaşamımı sürdürürüm yada yaşam sürerim diyeceksin.
Edit2 : yanlışını da düzeltmiş, türkçe eleştirisine kaldığı yerden devam ediyor.
hiçbir disiplini, esnekliği, akıcılığı yok.
sanki delinin biri uçurumdan kayayı yuvarlamış da, çıkan tong turk seslerini topladığı 5-10 gerizekalıya dil diye yutturmuş..
iyiki arapça, farsçayı almışız da biraz düzelmiş en azından. yoksa katlanılır gibi değil.
boru gibi gerçektir. türkiye dışında bir işe yaradığını gören var mı? uzun uzun kelimelerin içinde insan boğuluyor resmen. arapça, ingilizce gibi diller 1 ayda öğrenilebilirken, türkçeyi kralı gelse en fazla 'sen var istanbul?' seviyesinde konuşabiliyor. ne uğraşacak elin adamı senin ekinle çekiminle..