yabancıların öğrenmesi çok zor olduğu (ve bazı kaynaklarda (bkz: yalan) dünyanın 2. zor dili olduğu söylenen) canım dilim, ayrıca yabancılar öğrense bile düzgün telaffuz edemezler. ben yalan söylemiyorum; ana dili isveççe olup "ö" yü bir tek biz okuyoruz (bkz: pewdiepie) demesi de saçma.
sınırlı bir dağarcığı olan dilimiz.. misal: yüz; sayı ifadesi yüz; yüz-mek fiili yüz; yüz-mek fiili soymak anlamına geliyor yüz; sima vb.. buna benzer yüzlerce kelime var.. bu durum güzel türkçemizin kelime haznesinin ne kadar da dar olduğunu gösteriyor
Her dil kendi içinde iyi yönlere sahiptir.
Türkçe de sondan eklemeli yapısı ile sözcük türetmeye yatkın bir dildir.
Ama bu özelliği yüzyıllarca görmezlikten gelinmiştir.
türkleri çekemeyen amip ırkının hemen atlayarak türklere kara çalmasına bakarsak, açık bir gerçektir.
Tükçe sondan eklemeli bir dildir. Kelime hazinesi oldukça geniştir. Çok geniş bir bölgede konuşulan türkçenin pek çok lehçesi vardır. Öyle ki bazı lehçeleri neredeyse başka bir dil gibi farklılaşmıştır.
"Tanrı'nın, devlet güneşini Türk burçlarından doğurmuş olduğunu ve Türklerin ülkesi üzerinde göklerin bütün dairelerini döndürmüş olduğunu gördüm. Tanrı onlara Türk adını verdi. Ve yeryüzüne hakim kıldı. Cihan imparatorları Türk ırkından çıktı. Dünya milletlerinin yuları Türklerin eline verildi. Türkler Tanrı tarafından bütün kavimlere üstün kılındı. Hak’tan ayrılmayan Türkler, Allah tarafından hak üzerine kuvvetlendirildi. Türkler ile birlikte olan kavimler aziz oldu. Böyle kavimler, Türkler tarafından her arzularına eriştirildi. Türkler, himayelerine aldıkları milletleri, kötülerin şerrinden korudular. Cihan hakimi olan Türklere herkes muhtaçtır, onlara derdini dinletmek, bu suretle her türlü arzuya naili olabilmek için Türkçe öğrenmek gerekir.."
Divan-ı Lügati't-Türk.