türkçe gayet kibar bil dildir aslında. insanların kendisi kaba. kibar olacağım diye yapmacık olanlar bile daha kaba aslında. daha doğrusu komik diyelim. kendiniz olmanız daha iyi.
istanbul türkçesi vurgu ve tonlamalar doğru kullanılırsa, herhangi bir diksiyon bozukluğu yoksa cidden muazzam bir dildir. ama tatarca, kırgızca, ne bileyim gagavuzca için aynını söyleyemem.
kuzgun'a yavrusu güzel görünürmüş. işte! bizimki de o hesap. oysa, fonolojik açıdan türkçe, alışık olmayan kulaklar için tırmalayıcı dillerden biridir.
|p,ç,t,k| gibi sert sessizlerin, gerek sözcükler ve gerekse sözcük eklerinde sıkça kullanılması, |ü,ö,r,ş| harflerinin ise türkçe'deki telaffuz biçimleri ve buna bağlı olarak konuşma dilinde edindikleri baskın halleri ile almanca, flemenkçe ya da dutch dili, fin-uygur ailesinden olan baltık dilleri, rusça ve geniz sesinin sıkça kullanıldığı arapça ve ibranice ile birlikte fonetik bakımdan kaba diller grubunda yer alır.
- "geriye ne kaldı?" diyenler olabilir elbet!
başta fransızca olmak üzere, ingilizce, italyanca, ispanyolca ve urduca fonolojik açıdan ince dillerin yalnızca birkaçıdır. aslına bakarsanız bunlar, dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte ikisince de kullanılan dillerdir.
son dönemdeki araştırmalarla türkçenin tarihi sümerlere kadar dayanmaktadır. (M.Ö. 3500 - M.Ö. 2000) bu da 5000 yıllık bir geçmiş demek. dünya üzerinde de bu kadar eski ve hâlen yaşayan başka bir dil neredeyse yok.
bu kadar köklü bir geçmişin olması demek, yüzyıllardır sanatla işlenmesi, mecazlarla, ileri unsurlarla zenginleşmesi demek. dolayısıyla bu derece işlenen bir dil kaba olamaz. türkçe bize zarafetin kapılarını sonuna kadar açmıştır. yerel kullanımlar ve bilinçsilik türkçeyi bağlamaz. dolayısıyla konuşurken kelimelerle sevişme imkanı veren bir dil kaba olamaz.
elbette yarraam diyerek onayladığım, ama efenim tek bir açıdan bakmak etik değil diyerek de bir yandan karşı olduğum önerme.
Nasıl konuştuğuna bakıyor azizim.
''romantik bir dil kullanmak istiyorsanız fransızca'yı ,siyasi bir dil kullanmak istiyorsanız ingilizce'yi,sert ve baskın bir dil kullanmak istiyorsanız almanca'yı fakat sohbet etmek istiyorsanız türkce'yi tercih ediniz'' demişler..
Saçma bir tespittir. Hatta saçma sapan bir tespittir. Kime göre neye göre kapadır? Sorusuna muhattap olmasının yanı sıra, her dil kendine göre güzeldir. Ve bir dilin güzelliği kendine laf atılmasıyla azalmaz.
yanlış önermedir, aksine türkçe her duruma ve hissiyata karşılık bir ses, hece ve kelimesi olmasından mütevellit oldukça zengin bir dildir. sadece yorum farkları işi bozmaktadır.