türkçe, zor bir dil olduğu için, dünya dili olmaya pek müsait değildir. dünya dili olduğunda şimdi ingilizcenin, daha önce fransızcanın başına gelen şeyle karşılaşır: hafifleştirilmeyle. o zaman da türkçe türkçe olmaz. o zamanki türkçe ile ne bir özdemir asaf şiiri yazılabilir ne de bir yaşar kemal romanı.
zordur ama imkansız değildir.
dünyanın her yerine açılan türk okulları buna ön ayak olmaktadır.
dünyanın dört bir yanında çocuklar istiklal marşı'nı okumaya, türkçe şarkılar söylemeye başlamıştır.
kaba hesapla bir 20-30 yıl sonra şimdinin çocuklarının büyüyüp ülkelerinde önemli konumlara gelecekleri ve türkçe bilecek olmaları hesaba katılırsa mümkün görünmektedir.
Olmayacak bir şey değildir aslında. Ama olmaması için dünyanın çok uğraşacağı bir durumdur. Aslında dünya dili olmayı en çok hakeden, dünyanın en mantıklı dillerinden biridir. Yabancı bir Türk dilcisi olan Jean deny "Türkçe'nin bir akademisyenler topluluğu tarafından oluşturulduğunu düşünüyorum" O kadar mantıklıdır yani Türk dili.
Türkçe zaten çok büyük bir coğrafi alanda konuşuluyor. Balkanlardan Çin'e kadar Türkçe'nin çeşitli lehçeleri konuşulur.
Tabi bu konuda herkese iş düşmektedir. Örneğin Türkçe'yi ilk defa konuşan birine ilk kelime olarak küfür öğretilmemeli.Umarım olur da tüm dünya TÜrkiye'ye dil öğrenmeye gelir.
Olamayacak şey değildir. Yapılması gereken öncelikle diğer Türk ülkeleriyle birlik oluşturup dil birliği sağlamaktır. Türk Dil Kurumunun kurulma sebebi diğer Türk ülkeleriyle dil birliği sağlamaktı. Latin alfabesine geçilme sebebi de orta Asyada o dönem Latin alfabesi kullanılması olmuştur. Fakat daha sonra durumu anlayan Ruslar orta Asyadaki Türklere kril alfabesini dayatmıştır. Yapılması gereken avrupa birliği gibi bir ekonomik işbirliğine gidilmesi ve göktürk alfabesi gibi ortak bir Alfabeye geçilmesidir. Ama bundan önce güçlü bir ekonomi ve devrimsel nitelikte yenilenmiş eğitim sistemi lazımdır.
Bazı salaklar ısrarla Barbar Anglo saksonların dilini dünyanın en muhteşem dili zannediyor. Batı Afrika'ya göre dünya dili fransızca'dır. Sovyetler Birliğinden kopmuş ülkelere göre dünya dili rusça'dır. Çin'in altındaki bazı ülkelere göre dünya dili Çince'dir. Almanlar, Fransızlar, italyanlar kendi dillerini dünya dili olarak görür. Mesela Fransa'da veya Quebec'te bir tane fransızca olmayan tabela Göremezsiniz. Fransızlar ingilizce bildikleri halde sizinle ingilizce konuşmazlar. Aşırı ulusalcı oldukları için herkesin fransızca bilmesi gerektiğini düşünürler.
Kendi milletini aşağılayıp başka milletleri üstün ırk ilan etmede bizim üzerimize bir millet yoktur.
Bir de ingilizce eğitim diye bir saçmalık vardır. Ülkemizde 1950lerden beri uygulanmaktadır. O zamandan beri bir gram bilimsel, teknolojik gelişmemiz oldu mu?? Atatürk zamanında ise eğitim dili (bütün bilimsel kavramlar dahil ) tamamen Türkçe'ydi. (bkz: Oktay sinanoğlu bye bye türkçe). O dönemde yüzde yüz yerli uçak üretip avrupa ülkelerine ihraç ediyorduk. Yine o eğitim sistemiyle Oktay sinanoğlu, Cahit Arf gibi bilim adamları ve nice mühendisler yetişti. Mesela pancar motoru, tank gibi icatlar geliştirmiş olan Necmettin Erbakan o eğitim sisteminden mezun olmuştur.
Bir de Anglo sakson dilindeki kelimeleri günlük konuşma diline ekleyen özentiler var. Bunlar dolaylı olarak da olsa vatan hainidir.
Özenti olursanız sizden bir sik olmaz, Özgün olursanız herkes size özenir. Seçim sizin.