öğrenmesi kolay, pratik ve çelişkileri bulunmayan, kafa patlatmadan neyin ne olacağı sökebileceğiniz bir dil olduğunu gösteren durumdur.
evet, türkçe grameri basittir bir kaç ay da sökebilirsiniz bu vatanımız ve ulusumuz için avantajlı bir şey gözükse de aslında kötü yanları vardır. bunlardan beri küçük yaşta öğrenilen türkçenin o yaşlarda hiç zeka yormaması durumudur. insan devamlı zekasını çalıştırmalı, zorlamalı ve onu yormalıdır. beynine acı çektirmesi gerekir. insan zekası ancak böyle genişler. lafın kısası şu ki; bilim adamlarının araştırıp tam kesinlik kazandırdıklarına göre bir canlının konuştuğu dil ne kadar zor ise canlı o kadar kolay düşünür, karar verir. bu yüzden dil çok önemlidir.
türkçe basit bir dil midir?
-e başlıkta basit yazıyor be daha adam ne soruyorsun.
türkçe aslında basit olmamasına rağmen bizim kullandığımız türkçe basittir.* türkçeyi basitlikten zorlaştırmak demek daha çok kelime ve cümle kullanmamız ve kelime dağarcığımızı geliştirmemiz demektir...
mesela herkesin kitap okuyup, bulmaca çözmesi gerekir.
ingilize göre türkçe zordur, çinliye göre zordur. ama japona göre değildir.
mesele dilin çekimliliği bükümlülüğü vs. değil öğrenen kişinin anadil algısına, anadili bilme seviyesine ve yaşına göre değişir. Bir çinlinin 1 senede* çok sağlam türkçe konuştuğunu hatta senden benden sağlam küfür ettiğine* şahit olmuşluğum vardır.
Aslında demem o ki biz yabancı çocuklara küçüklükten eğitim versek bir şeyler başarabiliriz. Ama sonra diyorum ki biz 7 yaşındaki çocuklara ingilizce öğretemiyoruz ki ingilizcenin belli bir öğretim programı vardır. Olmayan türkçe programına rağmen türkçeyi nasıl öğretebilelim.
Özet: zorluk-kolaylık yoktur plan program vardır. Bizde de işler çok karışık. işte öyle.