türkçe

entry558 galeri31 ses1
    205.
  1. Türkçe veya Türkiye Türkçesi, ortak Altay dil ailesine bağlı Türk dillerinin Oğuz öbeğine üye bir dildir. Türk dilleri ailesi bünyesindeki Oğuz öbeğinde bulunur.Türkçe dünyada en fazla konuşulan 15. dildir.
    3 ...
  2. 204.
  3. ural altay dil ailesine mensuptur. okunduğu gibi yazılır. yazıldığı gibi okunur. bazen.
    2 ...
  4. 203.
  5. malesef yeni yetmelerin adam akıllı kullanmadığı güzel dilimiz.
    1 ...
  6. 202.
  7. ekseriyetle hakkında yüzeysel yorumlamalarda bulunup; "eksik oluşu"ndan, dem vuranların: günlük 100 farklı kelime dağarcığı ile derdini anlatmaya yeltendiği, "ayy" "aman" "off, puff" "amaa" minvalindeki nidalar ile saflığına gölge düşürmeye çalıştıkları, gözlemlerden kaçmamaktadır.
    anlatım olanakları çok fazla ve yoğundur, candır, ömre bedeldir.
    kırk kapının ipini çekendir.
    5 ...
  8. 201.
  9. kendisinden çok daha zengin diller bulunmasına rağmen düzgün kullanıldığında son derece hoş ve anlam zenginliğine sahip bir dildir. ancak altını çizerek söylüyorum; düzgün kullanıldığında.
    maalesef aynı zamanda, dışarıdan sözcük almaya en müsait dillerden biridir. son nesiller de bu işin bokunu çıkarmışlardır.
    2 ...
  10. 200.
  11. dünyadaki en güzel ve en köklü dil.
    2 ...
  12. 199.
  13. türk insanını çok feci kafa karışıklığına sevkeden dil şöyle ki:

    zamanında ilkokuldayken bize hep türkçenin yazıldığı gibi okunduğu söylendi ne var ki türkçe aslında ne yazıldığı gibi okunan ne de okunduğu gibi yazılan bir dil. bu aslında bütün dillerin kaderi. hiçbir dil, üzerinden yeterince zaman geçtiği taktirde yazıldığı gibi okunmaz! insanların dili konuşma sıklığı, dile sonradan giren yabancı kökenli sözcükler, insanların söyledikleri sözleri kolaylaştırma çabaları (bilerek ya da bilmeyerek) ve dile akıcılık katma arzusu dilin evrimine yol açar. türkçenin de latin alfabesine uyarlanmış biçimi 1928 yılında kabul edildiğinden beri yazım ve konuşmayla ilgili bir çok "mutasyon" gerçekleşmiştir. öyle ki artık "geleceğim" olarak yazdığımız sözcüğü "gelicem" veya "gelcem" diye okumakta veya telaffuz etmekte hiç bir sakınca görmüyoruz. ya da "izleyeceğim" sözcüğüne "izlicem" diyerek sözcükten dört harf eksilerek daha akıcı ve kolay şekilde telaffuz etme gereği hissediyoruz. tabi bu örnekler çoğaltılabilir.

    lisedeyken türk dili ve edebiyatı hocamız "yağmur" sözcüğünün yüz yıl sonra "yamır" diye okunacağını söylemişti. bugün kullandığımız birçok sözcükte gelecekte yağmur sözcüğüyle aynı yazgıyı paylaşmak durumunda kalacak gibi görünüyor. bunu yorumlamak biz türkçeyi konuşan insanlara kalmış. türkçe yozlaşıyor, tanıyamayacağımız bir biçime mi bürünüyor? yoksa tam aksine değişiyor ve gelişiyor ve daha akıcı ve daha kolay anlaşacağımız bir dile doğru mu evriliyor?
    1 ...
  14. 198.
  15. milliyetin en belirgin niteliklerinden biri dildir. türk milletindenim diyen insan her şeyden önce ve mutlaka türkçe konuşmalıdır. türkçe konuşmayan bir insan türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. mustafa kemal atatürk
    1 ...
  16. 197.
  17. sahip çıkılması gereken dil.
    1 ...
  18. 196.
  19. sanılanın aksine yazıldığı gibi okunmayan dil.
    0 ...
  20. 195.
  21. "yunus ki süt dişleriyle tükçenin, ne güzel biçmişti gök ekinini" der ve öyle bir dokunur ki cemal süreya...
    3 ...
  22. 194.
  23. her dil imparatorluk dili olamaz. çünkü her millet imparatorluk kuramaz.
    türk gibidir, türk ün dili.
    2 ...
  24. 193.
  25. birçok dilde kullanılmayan karakterleri barındıran dil. "ı, ş, ç, ğ, ü" ve büyük "i" harfi. hadi büyük harfi geçelim sözlükte zaten kullanılmıyor. e peki diğerlerini kullanmayanlara ne demeli? sen "türkiye'de türkçe'den başka dil konuşulamaz!" de, sonra onu da kullanma. adamın ...den kan alırlar kamil!
    2 ...
  26. 192.
  27. "...Anadili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma sırasında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurabildiği görüşündeyim.
    Bu "cümle bağlama eğilimi" bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçe'deki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz, bazen kendime "keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı... ", diyorum.
    Eminim o zaman çağdaş dilbilim ingilizce'ye göre değil, Türkçe'ye göre şekillenmiş olurdu..."

    Johan VANDEWALLE

    Johan Vandewalle kimdir?
    Belçikalı dilbilimcidir. 34 dil ve lehçe bilmektedir. Dünyanın en yetkin dil bilimcisi olarak gösterilmektedir.

    "Ülkesinin yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır."

    M.K. Atatürk
    2 ...
  28. 191.
  29. dünya'da en çok konuşulan 5.dilmiş. yaklaşık 220 milyon insan evladı konuşurmuş. ben de dahilim sanırım. birincilik tabii ki çinlilerde. 1 milyar 300 milyon kişi konuşurmuş. insan değil bunlar.
    2 ...
  30. 190.
  31. candır, kandır. O derecedir yani.
    çok kısa söz edeceğim.
    Atasözleri ve deyimleriyle namına nam katandır. Elastiktir. çok yönlüdür. zengindir. dildir. mecazı vardır. şiiri vardır (ki her dilin şiiri yoktur, yapısı uygun kaçmayanı vardır, olanı da şiir değildir.).
    hadi de bakalım istedigin dilde, aynı anlamı verebilecek mi:

    "seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar."

    (bkz: olmayacak duaya amin demek.)
    4 ...
  32. 189.
  33. bugünkü hali ile felsefe ve matematik yapılamayacak dildir.

    insan kelimelerle düşünür , ağzınızdan ses olarak çıkacak bir karşılığı olmayan kavram tanımlanamaz, iletilemez. tüm kelime haznesi 200 - 300 sözcükle sınırlı insanlar için belki yeterliden de öte geliyordur ama ne yazık ki tedavülde olan ortalama türkçe, en fazla bir afrika kabilesinin dilinin kavramsal derinliğindedir. ingilizce, rusça , fransızca , ispanyolca ya da yunanca bilmeyen adama türkçe muhteşem geliyor. bir çok edebi eser doğru düzgün türkçeye çevrilemiyor, çevirmenler kelime uydurmak ya da daha kötüsü bir kelimeyi ikili, üçlü tamlamalarla ikame etmek zorunda kalıyorlar. bilimsel nitelikli olanların durumunu siz düşünün artık.
    0 ...
  34. 188.
  35. ßénim ßi Kârdéşim vâR. Şu ândâ ßu Mésâjı okuyoR vé onu çooooooK séwdiqimi ßiLioR * Séndé ßunu ^'KârdéşimM'^ diyéßiléCéqin inSânLârın duvâRınâyâzZ..ßénidé kârdéŞin oLârâk qörüYorsân ßéndé isTéRimM ((: SéwiLioSun KârdéŞimMmm

    (Kesinlikle bu değildir..)
    5 ...
  36. 187.
  37. yarın yazılıya gireceğim ders anlayan varsa mesaj atabilir iyi olur yani güzel olur iyi olur.
    0 ...
  38. 186.
  39. benimsemeleri çok olan bir dildir. ancak, yine de harika bir dildir. kullandığımız kelimelerin çoğunun kökeni öztürkçe olmasa da..dilimizi sevmeliyiz. kirlenmiş duygusuna kapılmamalıyız. çünkü kelimeleri söylemesi zevktir. türkçe'yi güzel kılan sadece özgün sözcükleri değil; aynı şekilde cümle düzeni, vurguları ve günümüze kadar yetişmiş sayısız ayrıntılarıdır. türkçe'miz iletişimde, anlatımda en keskin virajları hatasız bir şekilde dönebilir kıvraklığa iyedir. dilimizi yabancılıklardan arındırabiliriz elbet. bir düşünelim, dünya nasıl bir yer hâline geliyor? bütünleşen bir yer. bu yerde arınmaktan amacımız dışakapalılık denebilir. dışakapalılık ise bütünleşen dünyada yokolmamıza yol açacaktır. rekabet değil, işbirliği ve önderlik yapmalıyız. bu yüzden edindiğimiz deneyimi başkalarının üstünde kullanmalıyız. faşizan değil; kusursuz dile en yakın türkçe'yi korumak olur bu hareketin niteliği. kelimeler popüler olur, dilde tad bırakır. biz, en tatlı kelimelerimizi ifşa etmeliyiz. dilimizi talep ettirmeliyiz. adımızı duyurmalıyız.
    1 ...
  40. 185.
  41. Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunda olup , Anadilim olduğu için değil yazıldığı gibi okunup , okunduğu gibi yazıldığı için dünyanın en kolay dilleri arasında olduğunu düşündüğüm bir dildir.
    1 ...
  42. 185.
  43. moğolcaya en yakın olan dildir.
    2 ...
  44. 184.
  45. en sevdiğim en zevk alarak konuştuğum dil.
    1 ...
  46. 183.
  47. yazım kuralları konusunda sorun yaşadığım dil.
    0 ...
  48. 182.
  49. sahip çıkılması gerektiğini yozlaştığını yazan , öğütleyen yazar arkadaşların çoğunluğunun kullandığı kullanıcı isimleri bahsedilen yozlaşmanın bir örneği gibi sanki....
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük