latin kökenli olup, Ağır bir gramere sahip yabancı bir çok kelimeleri bünyesinde çok fazla barındıran dünyaca tanınmış diller arasında bulunan Türkiye Cumhuriyetinin Resmi dilidir.
Edit : yukarıda yazdıklarımın çoğunun yanlış olduğu düşündüğü için ve bana doğru yönde açıklamalar yaptığı için (bkz: sadaeke) teşekkürler.
kültürümüzün temeli ve aynı zamanda taşıyıcısı olan dilimizdir.
--spoiler--
Dil bilimcilere göre; kelime türetme yeteneği bakımından da dünyanın en güçlü dilidir. Her konuya ve duruma göre karşılık vermeye en müsait dil yine Türkçedir. Ayrıca Türkçe, yazıldığı gibi okunması özelliğiyle de gıpta edilen bir dildir. Türk dilinin bu güzelliğini ve gücünü bilen, Türk dili konusunda önemli çalışmalara imza atan en önemli kişi, hiç şüphe yoktur ki, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Atatürktür. Atatürk, Türk dili konusunda; Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir. diyerek hem Türk diline verdiği önemi, duyduğu sevgiyi belirtmekle beraber, Türk dilinin büyüklüğünü ve Türk milleti için önemini ortaya koymuştur.
--spoiler--
içine edilmiş olan dildir. size sesleniyorum lan allah'ın belaları emolar, gerizekalılar! k yerine q, v yerine w yazan beyin yoksunu yaratıklar. kesin şunu. aksi takdirde o harfleri uygun yerlerinize monte edeceğim!
en esnek dildir.
ancak hala sweatshirt, shirt, jean pantolon gibi giyim malzemelerinin türkçeleri üretilmediği için bu isimleri kullanırken utanıyorum arkadaş.
Modern dunyada kendine yer bulamayan dil. Gun gectikce konusan kisi sayisi azalmaktadir. 80 sene oncesinin turkcesini gunumuz turkce hocalari dahi anlamamaktadir. Kurtce'nin yukselisi ve kurt alfabesinin esnekligi turkcenin onune gecmektedir.
bilincli bir sekilde icine edilen bir dildir. gunumuzdeki emolarin konusmasindan bahsetmiyorum. tdk' nin kurulusundan baslanan calismalardan bahsediyorum. oyle icine sicilmis, formulu bozulmustur ki donemimizde yeni yeni kendine getirilip oturtulmustur kismen. (bkz: a. dilacar) uzun yazmak gerekirse (bkz: agop dilacar)
harf devrimiyle koca bir milleti bir gecede cahilleştirmek, tarihini ve kökenini unutturmak ve millet şuurunu onlarca yıl geriye götürmek gibi onulması güç zararlara sebep olduklarını göremeyecek kadar kör olan insanlar tarafından körleştirilmiş neslimiz, ne yazık ki ingilizce temelli elektronik devriminin altından kalkamamış ve diline sahip çıkamamıştır. ve neticede türkçe ile ingilizce arası kırma bir dil türemiştir, piç bir dil. çapuling ha? amerikan kültür emperyalizminin tornasından kendileri hiç farkına varamadan geçirilmiş küçük burjuva gençliği... sahiden yarın benim off günüm.
Dünya üzerindeki en matematiksel olan dildir. Bazı at kafaları bilim dili olamayacağını iddia ediyor. 10bin yıldan fazla geçmişi olan dilimiz 500 yıllık tarzancadan çok daha iyi bilim dili olacaktır.
tarzancayla bir tutularak şerefine leke sürülmüş dil'dir. yüzde 70 başka dillerden alınmışmış. vay amk vay. azınlık olmuşuz haberimiz yok. türkçe'nin yüzde 80'i saf türkçe'dir.
yüzde 80 i saf türkçe olduğunu iddia eden garip yazarların türkçe nin lehçelerinin konuşulduğu yerlere gidip asıl türkçe nin ne olduğunu öğrenmesini tavsiye ettiğim dildir. vay amk vay.
dünyanın en zengin dili. Sözcük dağarcığı, düşüncenin sınırlarını belirler. Bugün bizim fikir üretemiyor olmamızın bir nedeni ise; Türkçe'nin eksik ve yanlış kullanımıdır.Türkçede 78 bin ana kelime olmasına karşın, nüfusun büyük bölümü günlük yaşamında ortalama 400 civarında kelime kullanıyor.kırsal kesimde insanların günlük sadece 40-50 kelime kullandığına şahit olduk. Sadece ana kelime sayısı 78 bin olan ve dünyanın en zengin dillerinden biri olma özelliğini taşıyan Türkçeyi, nüfusun çok büyük dilimi gerçek anlamda bilmiyor. Çünkü, bu büyük kitle ortalama 400 civarında sözcük ile yetiniyor. Diğer kelimeler ise neredeyse hiç kullanılmadığı için adeta köreliyor. Bu nedenle ifade gücü azalan kişiler konuşmalarında (şey), (yani), (ııı) gibi ses taklitlerini hiç şık olmamasına karşın sıklıkla kullanıyorlar. Kelimelerin ise ne kadar doğru kullanıldığı ayrı bir konu. Bazılarına ise 29 damga/ses çok geliyor. Onun için sesli damgaları, ç ve ş'yi kullanamıyor; k, g ve ğ yerine q; ks yerine x; b yerine p; v ve w 'yi ortak olarak w, kimi kez de f şeklinde, c yerine j, z yerine s kullanarak; 3 damga ekleyip, 17 damga eksiltmiş oluyorlar. O ilginç dillerinde 15 ses kalıyor... 15 ses ve 400 sözcükle konuşmak(!), böyle bir embesillik olabilir mi?Zihinsel engelli çocukların bile daha fazla sözcük kullandığına tanıklık etmiş birisi olarak, bu durum hali canımı sıkmaktadır...
Garip bir dildir. Hele benim gibi Türkçenin yaninda çok kati kurallari ve son derece köklü bir dil olan Fransizca gibi ikinci bir anadiliniz varsa gerçekten çok garip geliyor insana. Eklemeli bir dil oldugu için çok uzun ve estetikten yoksun kelimelerle karsilasabiliyoruz.
"ilk Türkçe" olarak geçen dilin tarihi açık olarak bilinmiyor. ilk Türkçeye Ön Türkçe diyenler de var. Tarihinin milattan binlerce yıl eskiye gittiği bilinmekte. Prof. Dr. Osman Nedim Tuna, Türkçenin Eski Altay Dili'nden ayrılıp, ayrı bir dil olarak ortaya çıkışını 9 bin yıl öncesine götürmektedir.