Amk binlerce kelimesi olan ve bir ifade için onlarca kelime bulabileceğiniz ve bazen de onlarca ifade için sadece bir kelimenin yeterli olduğu bu dili begenmiyosunuz ya harbi ayıp lan sizin yaptığınız.
Sen günlük konuşman da yüz kelime kullaniyosan bu dilin suçu mu ?
içindeki türk - türkçe düşmanlığına kılıf uydurmak isteyen herkesin ortak düşüncesi. Türkçemizi geliştirmek bizim elimizdeyken osmanlıcı ayağına dili arap fars tümcelere , sözcüklere boğmak işin kolay kısmı değil mi?
dil toplumdaki ihtiyaca göre şekillenir. türk halkı ortalama 10 kelimeyle günü kapattığından yetersizliği fikri tümden yanlıştır. türkçe türk halkına aslında fazladır bile.
aynı eserin günümüz türkçesine çevrilmiş olanıyla osmanlı döneminde çevrilmiş olanında geçen birbirinden farklı kelime sayıları kıyaslanırsa, günümüz türkçesinin osmanlıcaya göre ne kadar zayıf olduğu ortaya çıkar. günümüz türkçesi, nüansları osmanlıca kadar iyi ifade edemiyor, kabul edelim. inanmayan yukarda ifade ettiğim hesabı yapsın.
Bu ulkenin aydinlari dil bilimcileri bilim insanlari bu soze karsi neden sus pus oldular? Boyle bir aciklamayi yapabilecek cesareti cumhurbaskani da olsa nasil bulabilir? Allahim cildiricam. Nereye gidiyoruz noluyoruz lan biz. Sikerim boyle ulkeyi de anlayisi da. Yeter artik yeter. En geri kalmis ulkeler bile demokrasi ve bilim icin bir umut tasiyorken benim ulkem adina hic umudum kalmadi. Freni bosalan kamyonun akibeti neyse bizim icin de o malesef.
Tanim: bir turkce ogretmeni olarak beni cildirtan aciklamadir.
bunu söyleyen kişi türkçe'den başka bir dil bilmez.
ama tüm bunları söyleyen mustafa kemal atatürk iyi derecede fransızca ve almanca bilirdi.
Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. (1929)
Zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır. Bizim milliyetçiliğimizin esası dil birliğinin korunmasıyla mümkün olacaktır. (1938)
Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir. (1929)
Güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim ahenkli, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. (1928)
Türk dili zengin, geniş bir dildir. Her kavramı ifade kabiliyeti vardır. Yalnız onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde çalışmak lazımdır. (1930)
Gaye, bugünkü ve yarınki Türkün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçedir. (1932)
Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli duygusunun gelişmesinde başlıca etkendir.
Büyük Türk tarihine, Türk dilinin kaynaklarına, zengin lehçelerine, eski Türk eserlerine önem veriyoruz. Baykal ötesindeki Yakut Türklerinin dil ve kültürlerini bile ihmal etmiyoruz. (1924)
Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil bilinçle işlensin.
Milli bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.
Ülkesini yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. (1930)
Türk dilinin kendi benliğine, aslında güzellik ve zenginliğe kavuşması için, bütün devlet teşkilatımızın dikkatli, ilgili olmasını isteriz. (1932)
Türk dilinin sadeleştirilmesi, zenginleştirilmesi ve kamuoyuna bunların benimsetilmesi için her yayın vasıtasından faydalanmalıyız. Her aydın hangi konuda olursa olsun yazarken buna dikkat edebilmeli, konuşma dilimizi ise ahenkli, güzel bir hale getirmeliyiz. (1938)
Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. (1931)
Başka dillerdeki her bir sözcüğe karşılık olarak dilimizde en az bir sözcük bulmak ya da türetmek gerekir. Bu sözcükler kamuoyuna sunulmalı, böylece, yaygınlaşıp yerleşmesi sağlanmalıdır.
Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında egemen ve esas kalacaktır. (1933)
insanların birbirini anlamamasından bellidir. kelime sayısı azaltıldığı için flu bir hal almıştır. batı dillerinden çeviri yapanlar bilir, onlarda 10 tane farklı nüansları olan kelimeler bizde tek kelime ile anlatılır: debate, discussion, argument...=tartışma.
Hangi dille cumhurbaşkanı mevkiinde olduğunu sormak istediğim önerme. Seçim için okuduğu şiirle etkilemeyi biliyor insanları sayın cumhurbaşkanı. Felsefe yapılamıyorsa, fakülteleri niye kapanmıyor. Derdini bir öğrensem, soylemiyor da 2023'te öğreneceğiz hep beraber.