özellikle türkiye cumhuriyeti'nde yaşayıp da bu dilleri konuşanlar kesinlikle dili düzgün kullanamamaktır. ne dil bilgisiNE, ne DE imlaya dikkat vardır. belki konuşabiliyoruz ama çoğumuz doğru düzgün yazamıyoruz !
türkçe latince ve çince ile birlikte tarihin en eski dillerinden birisidir. kürtçe ise %25 ermenice %10 türkçe %10 arapça %50 farsça %5 de kendi uydurdukları bir takım homurtularla oluşmuştur. karşılaştırmak büyük hatadır.
türkçe ve türk dilinin tarihi orta asya'ya kadar gider.
kürtçe ise farsça, arapça ve türkçe kelimelerden oluşturulmuş uydurma bir dildir. dönemin farsça, arapça, türkçe, lazca vs karışımı olan osmanlıca gibidir.
türkçeden kasıt eğer türkiyede kullanılan türkçe ise, türkçe: arapça, farsça, rumca, boşnakça, ermenice, kürtçe vs. anadolu çevresinde yaşayan milletlerden geçen binlerce kelime üzerine, orta asya dıllerindeki gramer yapısı kullanılarak oluşturulan karma bir dildir. aslında tam bir dil bile sayılmaz. nitekim türk denilen 16 hanedanın 10 dan fazlası resmi ve edebiyat dili olarak başka dilleri kullanmıştır.
kürtçeye gelirsek: kürtçe irani bir dil olduğu için orta asya dilleri ile karşılaştıralamyacak bir zenginliğe sahiptir. ağır bir dildir. konuşması zordur. bu yüzden kürtlerin birçoğu doğru dürüst kürtçe konuşamaz. kolaya kaçar. türkçe konuşur vs.
yani farsça ile aynı kökenden gelen bir dil, türkçe gibi bir dille kıyaslanamaz.
en iyi ve insanın kendisini en rahat ifade ettiği dilin insanın anasından öğrendiği dil olduğunu bilmeyenlerin dil faşizanlığı yaptığı karşılaştırma. yani neyin karşılaştırması bu ? hangisi daha köklü hangisi daha yeni tartışması mı bu ? ne ifade eder isterse 10bin yıllık olsun anlatabildiğin gene karşıdakinin anladığı kadar
kullanılan harf bakımından farklıdırlar. kürtçede "x, q, w" harfleri kullanılırken türkçede kullanılmaz. ama aramızda ergenlerin varlığını düşünürsek bu ayrımda ortadan kalkıyor.
kürtçenin hiçbir dille kıyaslanması uygun değildir. zira o kaliteye ulaşabilecek bir dil değildir. dil bile değildir hatta. hele hele türkçe ile kıyaslanması zeka yoksunu bireyler tarafından ortaya çıkar.
--spoiler--
sen bana kürtçe bir gül(ü)ver, ben seni türkçe seveyim. gel kaydol ömrüme haylazistan yüreğim. herkesim ol! hiç kimsem çok. yalnızlığın sokak köpeğiyim. sen bana kürtçe bir gül(ü)ver, ben seni türkçe seveyim.
--spoiler--
birisi türkiye cumhuriyeti'nin resmi dilidir. diğeri ise o ülkede belli bir etnik kesmin kendi arasında konuşmak için kullandığı dil.
lazca da vardır mesela, boşnakça da vardır, onun gibi birşey. ama nedense bu ülkede ciddi bir boşnak kesim yaşamasına rağmen boşnaklar hadi bizim dilimiz de resmi olsun falan demezler ya da boşnakca vs. türkçe değerlendirilmesi yapılmaz. değişiktir yani şu kıyaslama.
dili ile ele geçirmek ister faşizm! annesinin adı bile kimlikte farklıdır bazen insanın. ama köyde herkes "bes" diye seslenir. her zaman taraf olmaya zorlar bizleri. işte böyle bir durum. şuna da açıklık getireyim, kürtçe türkçe yazılınca öyledir. kürtçe de kırmanci, kürtçe de türkçe ise tırki'dir. akademik bir dildir. asimile olmaya doğru ilerlese de halk dilinden vazgeçmemekte direniyor...
tarafsız olmak gerekirse;
bu iki dili kıyaslamak, (bkz: hamervah) lıktır. türkiye, kendini yedi düvele, türk, kürt, laz çerkez, v.s. ayrımı yapmadan- kanıtlamış bir millettir. sosyal açıdan tarihi belirli bir geçmişe dayanmayan ve sadece halk arasında kullanılan bir dil ile kıyaslanmaz. laz larında kendi ümmet dilleri vardır. kimse müdahele etmiş mi bu güne kadar. hayır. fakat siyasi açıdan meze çıkarmak isteyen arkadaşlara söylüyorum, bu platformda size ekmek yok, ara bozmaya çalışanlar dışarı, hade..!
dünyada resmi olarak "kürtçe" diye bir dil yoktur. zira eğer incelersek kürtçe denilen dilimsi akla zarar sayıda dilin gerek gramer gerek kelime bakımından harmanlanmasıyla oluşturulduğunu görürüz. bunlarla inanmayanlar için,
kürtçe yazılı kaynakların en eskisi yaklaşık 200 yıllıktır, türkçe kaynaklar 3000 e yakın yıllık. (sadece yazılı 3bin yıl, sözlü olarak çok çok daha eskiye gitmektedir, zira bir dilin yazıya dökülmesi için kesinlikle yüzyıllara ihtiyaç vardır.)
türkçe asyanın büyük kesimi, anadolu, avrupada bazı bölgelerde konuşulmaktadır, kürtçe sadece mezapotamya ve ufak çaplı olarak çevresinde.
türkçeyi birçok devlet resmi dil olarak kullanmıştır, kürtçeyi hiç (kuzey ırak bağımsız devlet değil. ümitlenmeyin.)
türkçenin yüzlerce hatta binlerce atasözü, deyimi, kendine has kalıpları vardır (ki bu dilin gelişmişliğini gösterir), kürtçede bunlar bu derece gelişmiş değildir.
yine de dil diyipte konuşan kürt halkına saygı duyarım *, ancak kürtçenizi biraz bilimsel araştırırsanız dil olmayacağınızı kendinizde görürsünüz, kürt halkı.
ayrıca türkçe dünyada en çok kullanılan 15. dildir. (kaynak; wikipedia)
edit: çekemeyenler tarafından eksilenmiştir. yazıktır onlara, acınası durumdadırlar.