konunun ilk entrysinde "hem yurtdışında iletişim problemi olmaz...." diye başlayan saçma önerme.
zaten türk halkı da iletişim kurmaktan korkutuğu için çıkmıyordu yurtdışına. yoksa onların parasının bizimkinin ırzına geçmesinden, ya da onların bizi nasıl gördüğü ile alakalı değil.
Diller içerisinde milletlerin kültürlerini de içerir. Geçmişten günümüze kadar gelen atasözleri , deyimler. Kelimelerin farklı anlamları vs kültürü barındırır esasen. Bunu kaldırıp ingilizceye geçelim demek tarihini geçmişini silip atmaktır ki bu da bir milleti sömürgeye açık hale getirmekten , milli bilinci kaybettirmekten başka bir işe yaramaz.
dipnot: Hoş şu an da pek milli bilinç yok. Diriliş izlemeyle milli bilinç olmuyor.
Milli mücadeleye başlayalı 100 yıl olmuş hala "manda, himaye, sömürge" kafası. Vücutlarının üzerinde bir fazlalık gibi duran bu kafaların bedenlerini neden zamanında sallandırmadık. Ben onu anlamıyorum işte. 100 yıl geçse aynı g#tten çıkma saçma sapan düşünceler. Yani s2min kafası bu kadar süre yaşasa akıllanırdı yani.
Aslında çok kolay bir yol var türkçe'yi hayatınızdan kaldırmak için. Anadili ingilizce olan bir yere s1k+irin gidin. Artık, ingiltere mi olur?, Kanada mı olur?, Avusturalya, ABD mi olur? Başka bir eski sömürge mi olu? Kendi bileceğiniz iş. Hayatınızda bize yapacağınız en büyük iyilik olur. Tabi sizin zaten ruhunuz anglosakson olmuş.
Gayet yerinde olabilecek bir düzenleme. Türkçeyi kaldırıp resmi dili ingilizce yaparsak en azından ülkenin en şoparı bile bir Avrupalı ile konuşabilir hale gelir.
türkçe gibi muhteşem bir kaynak ve o dilin harika bir kültür ve tarihine sahip olmak varken, kıytırık ingilizceyi neymiş efendim dünya dili olmasından getirecek halimiz yoktur. türkçe giderse birkaç nesile kalmaz finleşirsin.
Dilin kaldırılmasını konu açmak yerine , ingilizce derslerine daha çok önem vermeliler diye konu açabilirdin şahsen lise 3 te ingilizce görmeyeceğiz... dil öğrenmek kendi dilini yoketmeden daha iyidir bence , o bizim kültürümüzdür.
delilerin düşüncesidir. Zamanında aynı düşüncelerle oluşmuş bir toplum daha vardı fakat bu kişilere karşı çıkan bir kişi vardı ki bu kişilere gereken cevabı vermiştir;
*atatürk*
bugün lafınız bu ise iki gün sonrada "onların himayesi altında olmak" fikri gelişecektir. adam olun, akıllı olun dilinize sahip çıkın.
dünya'daki kültürel zenginliğin mihenk taşlarından birinin dil olduğunu idrak edememiş, sözlükçü tümcesidir. dünyadaki her dil güzeldir, buna türkçede ingilizcede hatta alman olmayanların gözünde götüyle konuştuğu izlenimi yaratan almanca bile güzeldir, kürtçe de güzeldir.
bu güne kadar kimsenin aklına gelmeyen önerme. demek biz türkçe konuştuğumuz için pek çok şeyi kavrayamıyoruz. ne kadar ulvi bir tesbit!...
önünüzde saygıyla eğiliyorum.
milli şuursuzluğa ilk adımın atılması olur. dilin bir millet için önemini bilen her aklıselim insan bunun ne derece tehlikeli bir düşünce olduğunu anlar.
fazıl hüsnü dağlarca'nın da dediği gibi türkçe bizim ses bayrağımızdır. bayrak ne derece bağımsızlığın sembolüyse dilin de bundan bir farkı yoktur.
telekominikasyon* bakanlığı ağzımıza kilit çaksa da gerçekleşmeyecek olandır. hatta imkansızlığını şöyle dile getireyim. 75 yaşındaki adamın* sikini kaldırabilirsiniz, ama türkçeyi kaldıramazsınız. **
toplumların değişimi bir anda olmaz. üç nesil geçsin türk kalır mı kalmaz mı o zaman görülür? biz harf inkılabı yaptık öztürkçecilik hareketine kapıldık seksen senelik kısa bir dönemde kültürel hezeyanlar yaşadık. şu an cumhuriyet devrinde yazılmış bir romanı eline al kaç tane bilmediğin kelime çıkacak bir bak.