türkçe ibadet

    44.
  1. şarttır.

    insanlar kendi ülkelerinde kendi dillerinde ibadet etmelidir.
    yoksa, anlayamadığın bir dilde anca ibadet ettiğini zannedersin.

    şöyle ki, bir gün cuma namazında camide hoca namaz kıldırır, kuran okur, dualar edilir.
    bunların hepsi arapçadır.
    neyse, namaz biter, hoca "çıkışta para toplanacağını, müslümanların az da olsa yardım etmeleri gerektiğini" söyler.

    çıkışta cemaatten bir genç hocanın yanına gelir.
    "hocam, namazı arapça kıldırdınız, kuranı arapça okudunuz, peki çıkışta para toplanacağını ve herkesin yardım etmesini neden türkçe olarak söylediniz?"

    hoca cevap verir;
    "evladım, onu arapça söylesem kimse anlamaz ki..."

    peki neden arapça ibadet ediyoruz?
    para toplamaya, istemeye gelince türkçe söylüyorsun da, ibadeti neden arapça yaptırıyorsun?
    8 ...
  2. 30.
  3. ümmetçi arap yalakalarının şiddetle karşı çıktığı ibadet şeklidir.

    peygamber sünneti olup, uygulanmışlıkları vardır.

    --spoiler--
    Kur'ân-ı Kerîm Kureyş lehçesi ile inmiştir. Bu lehçeyi okuyamayan Araplar, Hz. Peygamber'e başvurmuş ve kendi lehçeleri ile Kur'ân okunmasında dinsel sakınca bulunup bulunmadığını sormuşlar. Hz. Peygamber başvuranlara kendi lehçeleri ile Kur'ân okuyabileceklerini söylemiştir. Bundan sonra da birkaç lehçe ile Kur'ân okunmaya başlanmıştır.
    --spoiler--

    imam buhari bu durum hakkında şu yorumu yapmıştır;

    "Arapların Kurân'ı değişik lehçelerle okuması câiz ise başka milletlerin de kendi dillerindeki çeviriyi okumaları câizdir."

    yani düşünün ki araplar kendi anadillerinde inen kuranı kerim'i kendi lehçelerine tercüme edip, öyle ibadet ediyorlar. oysa biz?

    anlamadığımız bir dilde, anlamadığımız kelimeleri okuyarak ve dinleyerek huzura ulaşacağımıza iman ediyoruz.
    ilginç...

    ha bu durumu aktardığım hemen hemen tüm ulemadan şu cevabı aldım;
    "kuran arapça inmiştir, tam manasıyla tercüme edilemez, bunun için arapça okumak lazımdır"

    yok ya?

    --spoiler--
    iranlılar Selman-ı Fârisî'den, Kur'ân'ın birinci sûresi olan Fâtiha'yı Acemce (Farsça) yazıp kendilerine göndermesini istemişler. Selman'da bu sûreyi Acemce yazıp kendilerine göndermiş ve bunlar dilleri Arapçaya yatıncaya kadar namazlarda Fâtiha'yı Farsça okumuşlardır.
    --spoiler--

    bakın selman'ı farisi...

    hz peygamber'in cenneti müjdelediği üç kişiden biri;

    --spoiler--
    Cennet üç kişiye iştiyak (şiddetli arzu) duymaktadır: Alî, Ammâr ve Selman...
    --spoiler--

    ha ama sizler genelde muaviye yavşağına tapıp, onu sahabeden saydığınız için selman-ı farisi yerine bu it oğlu iti sahabe yerine koymanız gayet normal...

    ayrıca yine hz muhammed, selman-ı farisi hazretlerini ehlibeytten olduğunu belirtmiş, hatta daha da ileri giderek onu "ev halkından" olduğunu bildirmiştir.
    ev halkından ve ehlibeytten olan selman'ı farisi'nin kuran'ı hz muhammed'e sormadan, o'nun içtihatını almadan farsça'ya çevirmiş olması, başına buyruk davranması mümkün müdür?

    --spoiler--
    Sahabenin en seçkin Kur'ân ehli olanlarından Abdullah bin Mesud, Ubey bin Kab, Enes bin Mâlik Kur'ân sözlerinin eş anlamlıları ile okunmasına yani "başka kelimelerle tercüme edilerek okunmasına" cevaz vermişlerdir. Örneğin "Günahkârların yemeği" (Duhân Sûresi 44) âyetindeki "günahkâr" anlamına gelen "esîm" kelimesini telaffuz edemeyen kişiye ibni Mesud "Esîm" yerine "Fâcir" kelimesini kullanarak okumasını söylemiştir.
    Aynı zat, Bakara 20 âyetteki "Meşer" (yürüdüler) yerine "Merrû" denmesine, Müzemmil 6 âyetteki "etkili – isabetli" anlamına gelen "akvem" yerine "asdak" kelimesinin kullanılmasına cevaz vermiştir.
    --spoiler--

    görüldüğü üzre hz muhammed'in kurduğu islam-site devleti islamiyet'in beşere ulaşması için herşeyi mümkün kılmış, gerçek demokrasiyi uygulamıştır.

    peki ya imam-ı azam ebu hanife'nin anadilde ibadet hakkındaki içtihatları?
    ebu hanife'ye göre kur'an söz değil, sözün açıkladığı anlamdır...
    bundan dolayı kuran'ın herhangi bir dilde ihtisası olmayıp, anlamdan ibaret olan kuran'ın herhangi bir dilde açıklanması kafidir ve uygundur...

    ebu hanife'ye göre;

    --spoiler--
    Pek açıktır ki Kur'ân (Hz. Peygamber'den) önce yaşayan peygamberlerin kitaplarında Arapça değildi. Oysa ki bu âyetlerle kesin surette Kur'ân'ın bu kitaplarda mevcut olduğu açıklanmakta olduğundan Kur'ân sözcüğünün önceki peygamberlerin kitaplarında olan ile Peygamberimize indirilmiş olan (yani Kur'ân-ı Kerîm) arasında iştirak noktasını ifade ettiği anlaşılmaktadır. Bu iştirak noktası ise, yalnız Arapça değildir.
    Belki Arapçanın ifade ettiği anlamı bildiren herhangi bir dil ile terkib-i hususîdir.

    Bundan dolayı namazda okunması emredilmiş olan Kur'ân; bu iştirak noktasını oluşturan Kur'ân’dır. Bu ise yukarıda söylenildiği gibi Arapça'nın ifade ettiği anlamı bildiren herhangi bir dil ile olan terkib-i hususîdir. Kesilen bir hayvanın kesildiği sırada çekilen besmelenin herhangi bir dil ile çekilmesi icma ile caiz olduğu gibi, namazda dahi herhangi bir dil ile olursa olsun Kurân'ı okumak caiz olur
    --spoiler--

    görüldüğü gibi gayet açık.
    insanlar kendi anadillerinde kuran okuyabilirler, kuran'ı anlamlandırabilirler.

    kuran'ı kerim'e göre ise;
    (a'la suresi 15. ayet)
    "Rabbının adını anar anmaz namaza durdu"...

    Bu âyetle sabit olduğu gibi namazın başlangıcında amaç olan, Tanrı'nın anılmasıdır. ebu hanife ise namazın başında allah'ın isminin herhangi bir dille zikredilmesinin gerekliliğinden bahsetmiştir.

    yani allahuekber yerine "tanrı uludur" demek ve bu şekilde namaza başlamak son derece caizdir sevgili müminler.

    tanrı uludur demişken.
    ya türkçe ezan?

    bakın imam azam ebu hanife'nin bu konudaki içtihatı şu şekildedir;

    --spoiler--
    imam Âzam'a göre Arapçadan başka herhangi bir dil ile namazın başlangıcında Tanrı'yı anmak, namazın içinde Kur'ân'ı kadelerde teşehhütleri okumak ve Cuma günleri hutbe okuma etmek uygun olur.
    imam Âzam'a göre, "ezanda muteber olan örf" tür.

    imam-ı Âzam'ın öğrencilerinden Hasan bin Ziyad!ın imam'dan rivayetine göre bu nokta şöyle açıklanıyor: Örneğin, Acemce ezan olduğunu anlayacak olursa bu ezan caizdir, anlamayacak olurlarsa caiz değildir.
    Çünkü ezandan amaç vaktinin gelmiş olduğunu halka bildirmektir.
    --spoiler--

    şimdi elimizdekilere bakalım.

    1-hz peygamber'in sahabesi ve ev halkından dediği ve ehlibeytten olma onuruna hüküm verdiği selman-ı farisi'nin kuran'ı farsça'ya çevirip, farsça ibadet etmesi ve islam dini'ni iran'da farsça anlatması

    2-imam-ı azam ebu hanife ve sonra gelen din bilginlerinin anadilde ibadet caizdir fetvaları...

    bu durumda;
    Arap dilini bilen ve Kuran'ı güzel bir telaffuz ile okuyabilenler de dâhil, namazda Fatiha'yı tercümesinden okuyan herkesin namazı geçerlidir.

    konu bu kadar açık ve net.

    peki biz neden ibadetimizi arapça yapıyoruz?

    bilmiyorum.

    o'nu hz peygamber'in yerine muaviye iblisini koyan ve kendilerine "müslüman" diyen müşrüklere sormak gerek.

    bunlar hem islam'ı amacından saptırıyorlar, hem de insanları doğru islama davet eden, misal atatürk gibi anadilde ibadet edilmesini isteyenleri suçluyorlar.

    bu müşriklik, münafıklık değil de nedir?
    6 ...
  4. 45.
  5. Yüce dinimiz islama aykırı değildir. Yüce dinimiz herkesin anladığı dilde olmalıdır. Ezan-ı şerif türkçe olmalı ki herkes anlayabilmelidir.
    3 ...
  6. 41.
  7. Arapça Kur'an âyetlerinin mükemmel ahengi güzel sesli, hoş makamli birinden dinlenildiginde insanin duygulanmasi normaldir. Üzücü olan manasını anlayabilmek için ülkemizde hiç bir çaba gösterilmemesi...

    Hiç değilse namazda okunan kısa sürelerin anlamları öğrenilmeli ve namazda manalari tefekkür edilmelidir.

    Her millet kendi diliyle ibadet etse, -işin manevi duygu ve diger farklı boyutlarina girmiyorum- zaten müslümanlar arasında pek de sağlam olmayan bağlar da yok olur. Amaç bu zaten.
    2 ...
  8. 18.
  9. ibadet etmeyen insanların dile getirdiği konudur.
    "neden türkçe namaz kılınmıyor?" diye sorarlar. sanki türkçe kılınsa kılıcak. tek kılmama sebebi arapça olması.
    2 ...
  10. 35.
  11. insanın ne söylediğini anladığı ve ezbere değil içten cümleler kullandığı ibadet türü. böylece islamın arapsallaştırılmasına da bir nebze karşı durulmuş olacaktır.
    2 ...
  12. 26.
  13. yapılması için yasa falan çıkarılmasına gerek yoktur.şöyle bir durum var : türkçe ibadet yapabilmek için duaların ve surelerin anlamının öğrenilmesi gerekir.anlamını öğrendikten sonra zaten arapça okusan da ne söylediğini bildiğin için hem türkçe ibadet yapmış oluyorsun hem de namazın orjinalliğini bozmamış oluyorsun.işin tuhaf tarafı ise namazla ilgisi olmayan adamların namazın surelerin türkçe okunmasını istemeleridir.hani din ve devlet ayrı olacaktı ? ya sen kimsin benim seçtiğim adam gelip benim dinime karışacak varmı böyle birşey ?
    3 ...
  14. 2.
  15. iranda farsça olan ibadetin türkiyede de türkçe yapılması pek zor olmaz zira ne söylediğini anlama ve söylerken o durumu hissetme açısından insanın içi dünyasına da katkısı olabilir. tersinde ise papğan gibi ezberlediğimiz duaları hiçbirşey anlamadan ve akabinde hissetmeden fısır fısır okur geçeriz. türkçe ezanda ise konu ahenge güzelliğe getirilir herzman arapça dünyanın en yetkin dillerinde biridir kabul. fakat hocanın minareden "haydi namaza" dedğini duyduğumuz vakit hangimizin içinden gelmez ki camiye gitmek. arap kültürü propagandalarına uyulmaması gereklidir bu durumda....
    4 ...
  16. 27.
  17. bir Türkçü olarak Tanrımıza ibadet ediyoruz bari Türkçe edelim diye uzun yıllar önce başladığım ibadettir. Neyse mesele benim Türkçe ibadet yapmam değil. Hani " yav bize niye karışıyorsunuz Türkçe yapmıyoruz ibadeti işte" diyen hırbolardan bahsedeceğim ki kimse bu hırbolara karışmamaktadır ya neyse insanlar "Türkçe ibadet olabilir" fikri belirtince onlara karışıldığını iddia eder bu hırbolar ve akabinde" namaz kılmıyorsunuz bir de fikir yürütüyorsunuz" derler. bu hırbolar gibi olmasa da Sevdiğim vatanına milletine duygusal bağlılığından hiçbir şüphe etmediğim tarikatçı bir arkadaşın yanında "Türkçe ibadet" konusu geçtiğinde o olumsuz fikir belirtirken "e ben Türkçe ibadet ediyorum" dediğimde "Dinden çıkarsın abi olmaz öyle şey yapma" denmiş. "ediyorum arkadaş" diye üstelediğimde çoktan kişiye göre dinden çıkmıştım.

    yani demem odur ki "Namaz kılmayanlar Türkçe ibadetten bahsediyor" geyikleri namaz kılan ve Türkçe kılan kişilerin karşısında " Dinden çıktın" geyiklerine dönmektedir ki o sevdiğim arkadaş bile bu kadar sert olabiliyorsa hırbolar kimbilir hangi engizisyon mahkemesini kurup Türkçe ibadet edenlere neler yaparlar. O yüzden hırboların arap yalamalarının ettiği her türlü söz laf savunma geçersizdir samimiyetsizdir akıl ve mantıktan uzaktır işgüzardır ve daha da kötüsü islam'a zarar verendir.
    2 ...
  18. 16.
  19. tanrının ve sizin anlayabileceği yegane ibadet şeklidir diliniz türkçeyse.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük