hayvanlara verilen isimlerin hiç bir mantığının olmamasıdır.
mesela sırtlan. neye istinaden bu hayvana sırtlan denildiği bilinmemektedir. hayır madem buna sırtlan dedin neden başka bir hayvana yaslan yada yaylan gibi bir isim takıp seriye bağlamadın.
ayrıca aslan. madem bu hayvana as lan dedin neden leopar a kes lan demedin?
ayrıca karınca ??? (varınca,yarınca,katınca).
hatta at ??? (tut,sat,yat).
evet garip şeyler bunlar.
yok hani söyliyeyim dedim.
Lion vs lioness,
Yani neden sadece aslan var, aslan erkek olana denir, lioness dişisine denir, halbuki her işi yapan dişi olandır, aslan ver yele kabartsın, hanımın eline baksın yesin da semirsin, sonra neymiş ormanların kralı, kıçımın kralı,
Kadının adı yok bu coğrafyada arkadaş, lioness o lioness, alırken hepsini alacağıdınız, böyle ayrımcılık olmaz!
hamam böceği. madem hamam böceği denmiş neden hamam da değilde bizim evde yaşıyor. ismini kalorifer böceği diye değiştirmek ne kadar mantıklı. hamam varken hamamda idi de kalorifer icad olunca gidip kaloriferci kursuna mı yazıldı şimdi bu.
it e it dediğimiz gibi her nevi türdeşinede it deriz.
işin gerçeği (bkz: etimoloji) diye birşey var. araştırıldığında neye niçin ne denildiği anlaşılır.
şimdi aşağıdaki gibi ayıya niye ayı demişlerle uğraşma işini ilgililerine bırakalım ve ayılık yapmamaya bakalım.
(bkz: Ayı) ", es. tr. adıg (ayı) dan ayı. Türkçede dh sesi Arap yazısında zal sesine karşılık gösteriliyor (çeviri yazısında);adgıh/azıg/ayıg/ayı (z/y seslerindeki dönüşümle). Bu ses dönüşmesine göre, ayı sözcüğünün kökü de aşırılıkazgınlık, taşkınlık, yabanlık bildiren azdır. Adgıh/azıg sözcüğü azgın, yaban, taşkın, saldırgan, gibi nitelikler taşıyan kötü bir varlığı yansıtır. Ayıg (ayı), adıg (ayı), öte yandan ayıg (kötü, tuzak, kandırmaca, Uy.). Avçı neçe al bilse adgıh ança yol bilir (avcı nice tuzak bilse ayı da o denli yol bilir) Burada aygır, ayı sözcükleri az kökünde birleşiyor, bu kökte de azgınlık, taşkınlık, saldırganlık, gibi anlamlar saklı. Aygırın azgınlığı, taşkınlığı (kısrağı görünce büsbütün artar) belli, ayının saldırganlığı da biliniyor. Süm. az (ayı). Ayıbacağı, ayıbalığı, ayıboğan, ayıcı, ayıgülü, bg "