ezanın türkçe okunmasına karşı çıkan insanlar bunun bir kültür meselesi olduğunu düşünerek arapça ezanı savunuyorlarsa hak vereceğim. zira her ne kadar ezanı kelmesi kelimesine anlamıyor olsak da bizi namaza çağırdığını biliyoruz. ismet inönü zamanı hariç hep arapça ezan duymuşuz dinlemişiz ve çağrısına uymuşuz. ayrıca vaktine göre ezanların makamları vardır. ezanı türkçe okunursa bu makam yakalanamaz. bizim duymayı istediğimiz, alıştığımız ezan, ruhumuzda da duyduğumuz bu ezandır.
ancak arapçanın çevrisinin zor bir dil olduğu, tam olarak kelime karşılığını bulmanın zor olduğunu gerekçe göstererek bunu istemediklerini söylerlerse onlara bi taraflarımla gülmek isterim. bu gerekçeyi aynı şekilde ibadetin türkçe yapılmasına karşı olduklarında da gösteriyorlar. bu nasıl bir akıldır nasıl bir mantıktır? arapça kutsal değildir kur'an-ı kerim'in anlattığı şeyler kutsaldır; onlar önemlidir. işte bu zihniyetin eseri olarak insnlar ne dediklerini bilmeden ibadet ettiler; kur'an okudular. okuması yazması olmayan insanlar arapça öğrendiler. bir tılsımmış gibi bir büyüymüş gibi okuyup üflediler bu arapça kelimeleri.böylece islamiyetten uzak hoca efendilerin(!) yönlendirmelerine göre başka bir şeye inandılar. böylesi insanları yönetmek için daha kolaydı belki. ama şimdi her şey bizler için daha kolay türkçe metinler elimizde mevcut ve ne dediğimiz bilerek dua edebiliyor namaz kılabiliyoruz. belki kimimiz türkçe konuşup arapça dua ediyoruz. ama neden türkçe düşünüp türkçe dua edemiyoruzki hala?
şimdi bu türkçe ezanı savunan güzel insanlar var ya...bunlar laiktir bir de biliyor musun? ama laiklik onlara göre sadece dinin devlet işlerine karışmamasıdır...!
...ama devletin din işlerine karışması mübâhtır!!!devlet isterse ezanı sadece türkçe okutabilir. o zaman laikliğimize hâlel gelmiyor...!!!
...sonra bir de diyanet işleri başkanlığı gibi bir garabet var ki oraya hiç girmiyorum. resmen, biz bir kurum kuralım bunları başı boş bırakmayalım ayağı...!
...sonra bir de şu yaşı geçmemiş çocuklar kur'an kursuna gidemez demeler filan...of off...!
ah güzel ülkemin güzel insanları ah...!
iyi ki çok laik'iz tanrım. laik olmasak ne olurdu acaba? ama sanırım biz buna layıkız.
efendim yüzyıllardır bu ezan arapca ülkemizin semalarında okunmaktadır, şimdi bu dini çağrıyı yıllardır ne dediğini araştırmayıp hala türkçeye çevrilmesini beklemek abestir, sen yıllardır q klavye kullanıyorsun f klavyeyi kullanmıyorsun sonra gelmiş yok ezan türkçe olsun.
bir ülke ki camiinde türkçe ezan okunur,
köylü anlar mânasını namazdaki duanın...
bir ülke ki mektebinde türkçe kuran okunur
küçük büyük herkes bilir buyruğunu huda'nın...
ey türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın!
bir ülke ki toprağında başka ilin gözü yok,
her ferdinde mefkûre bir, lisan, adet, din birdir...
mebusânı temiz, orda boşo'ların sözü yok,
hududunda evlâtları seve seve can verir,
ey türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın!
bir ülke ki çarşısında dönen bütün sermâye
sanatında yol gösteren ilimle fen türkündür
hirfetleri birbirini dâim eder himâye
tersâneler, fabrikalar, vapur, tren türkündür
ey türkoğlu işte senin orasıdır vatanın!
sebebini anlamadığım hadisedir.zaten namaz kılan, ibadetini adam akıllı yapan biri ezanın anlamını bilir.e bilmeyerek yapıyorsa da ne denir öylesine...
din hassas bir konu. şöyle ki konuşmaktan bile inanılmaz derecede kaçan, sorgulamak ile dinsizliği eş tutanlar her taraftalar. bu ülkede her şey konuşulur atatürk allah değildir diyen adamlar, din konusu açıldığında; aman efendim, bunlar belli şeylerdir, değişmez.; demesini biliyorlar. her şey sorgulanabiliyorsa eğer, din de sorgulanabilir. bu dinsizlik demek değildir. dini daha iyi anlamak, daha bilinçli yaşamak, istismar olmasını engellemek ve gerçek ibadeti yaşayabilmek için gerekli olan tek unsurdur hatta.
dini bilinçli yaşamak demek kuran'ı iyi anlayabilmek ve dinin getirdiği şeyleri doğru uygulayabilmekten geçer. dini yaşamaya çalışırken, mustafa kemal atatürk'ün yaptığı belli başlı düzenlemeler oldu bugüne kadar. bunlardan en çok aman efendim dine karışıyor, dini kafasına göre yorumluyor zırvaları genellikle ezanın türkçe okunması ile geldi. birincisi ezanın türkçe okunması, eğer dine karışmak, dini değiştirmek olarak algılıyorsanız vay halinize sizin! namaz kılmak için bize namaz vakitlerini haber veren ezanın ne anlattığını bilmeden hoca allahu ekber dediğinde acaba ne için allah katına bir ses, bir sesleniş gönderiyoruz diye düşünen kaç kişi var? ya da bir fatiha okurken acaba ben tam olarak ne diyerek dua ediyorum diyen kaç kişi var? okuduğun duayı türkçe olarak anlamadıktan sonra ne kadar anlamlı olur? islam dini ilk geldiğinde arap bölgesine gelmiştir. peygamberimiz de araptır. bu nedenle konuştuğu dil olan arapça olduğundan vahiyler de doğal olarak bu dilde gelecektir. o halde bu arapça'nın bu kadar büyütülmesinin nedeni nedir? türkçemizden daha üstün bir özelliği mi vardır nedir? insanlara ettikleri duaların, işittikleri ezanların ne anlama geldiklerini öğrettikten sonra isteye istediği gibi ibadetini yapar. ister arapça söyler, ister türkçe, ister ingilizce'ye çevirir öyle dua eder. din dediğimiz kavram, ülkesel bir kavram mıdır yoksa insanlık için gelmiş bir kavram mıdır? diller sadece insanların kendi icatları olduğuna göre bir dinin, allah tarafından gönderilen bir dinin insan icadı olan bir dile hizmet etmesi sadece düşünülebilir mi? bu insanoğlunun kendi kendini yüceltmesidir ve belki de günah olan bunun ta kendisidir. bu nedenle din, dillere bağlı olamaz. din sadece ve sadece insanların doğru,dürüst,ahlaklı insanlar olmaları için gönderilmiştir ve bunu yapmayan insanlar, her türlü bölücülük ve kötülük peşinde koşan insanlar vay atatürk ezanı türkçe yapmış diye yaygara koparmaya çalışmaktadırlar.
türk insanı, dinini anlamadıktan sonra bu din istismarı bitmez. büyük atatürk bile tam olarak bitirememiş maalesef.
türkçe bilmeyen ve türkiye'de bulunan müslümanların, herhangi bir anons falan zannenip namazı kaçırmalarına yol açabilitesi olan saçma uygulamadır.
her dil için ayrı ezan mı olacak a embesil? çince olsa, ben çin'de ezan okunduğunu nasıl anlayacağım a dangalak?
tüm dünyada geçerli olan, tüm müslümanların şüphesiz anlayabileceği bir çağrı ezan. hepi topu da birkaç cümle. anlamını merak edip de bulamayan zaten allahlık demektir.
sen kalbinden taşan islam düşmanlığını kusacak başka bir mecra arasan iyi olur. uza şimdi.
gereksiz muhfazakarlık vede arapçılığa çirkin bir örnek. ezan her dilde okunabilir. arapça okunması yolunda net bir kural hadis ayet olduğunu duymadım.
sırf daha orjinal görünmek için bile bazı şeyleri yabancı kelimelerle anlatmaya çalışan insanların, islam dininin en önemli sembollerinden biri olan ezanın türkçe kullanılması konusundaki bu yersiz millliyetçiliklerini anlamakta güçlük çekiyorum.
namaz kılmadığı için, namaz kılan bir kimsenin ezanın manasını zaten bildiğini farkedemeyen insanların; laiklik maskesi altında ezanı bile karalamaya çalışmalarını anlamakta güçlük çekiyorum.
manasını bilmediğini ve manasını bilmediği içinde ne demeye çalışıldığını anlamayan insanların, 5 dakikalarını ayırıp manasını öğrenmeye çalışmamalarını anlamakta güçlük çekiyorum. onu geçtim senelerce duyupta ve manasını hala öğrenmeyen insanlara hayret ediyorum. insan günde 5 defa duyduğu şeyi merak eder yahu. dinden uzak durmak için bu kadar çabalayan insanlara da acıyorum.
not: yabancı kelimeleri çok kullanıp nedeni sorulduğunda "ya ama bunun tam karşılığı türkçe de yok ki!" diyen arkadaşlar var ya, hah!... işte belki ezanın vermek istediği manevi hissin de tam karşılığı türkçe kelimelerde yoktur.
arap kültürünü birazcık olsun içimizden atmak için güzel bir şey. he sen bunu anlamazsın o yüzden senin bileceğin iş. türk nedir türklük nedir bakınız 0 800 yılları arası. ama bizim öküzler kendini arap sanıyor işte ne yaparsın.
he bir de bazı yazarlara dünyanın her yerinde ezan okunduğunu düşündürmüştür. çok ilginç lan. brezilya' da falan ezan okunacak.
edit: arap olduk oğlum arap. senin kültüründe kara çarşaf yoktu hıyarzan.senin kültüründe rengarenk elbiseler vardı. öptüm.
"alabilite" gibi ucube sözcükleri kullanarak cahilliklerini gözler önüne seren insanların eleştirdiği olay.
Arkadaş din, felsefe, dil, millet gibi kavramlar karmaşık ve hakkında yorum yapılması bilgi artı olarak zeka isteyen kavramlardır. Sen daha yazı yazmaktan aciz birisin ne diye tutup da böyle karmaşık konularda fikir yürütüyorsun ki?
Önce yapım eklerini, çekim eklerini ve kullanım yerlerini öğren sonrasında okumayı ve konuşmayı öğrenince bu gibi konulara kafa yormaya başlarsın.
kendini allame zanneden düz adamlardan türkçe öğrenip, sonra eleştirilmesi gereken uygulama.
bir pencerede de tdk.gov.tr açık olsun, her kelimenizi oradan kontrol edin de rezil olmayın böyle sivri akıllıların karşısında.
çünkü ne söylediğiniz umurlarında değildir, onların derdi nasıl söylediğinizdir.
hatta onun da ötesinde, sizin yazdıklarınızda kusur aramaktır dertleri.
verecek cevap bulamayınca da aradan bir kelime bulur, imladan yüklenip galip geldiklerini zanneder bu pehlivanlar. aman dikkat.
o kadar şey yazmışız; hiç birine cevap ver(e)meyip bir kelimeye takılıp kalmanı bu konudaki cahilliğine ve türkçe konusundaki "yetkinliğin" ile bu cahilliği örtmeye çalışmana mı yormalı, kendini çok akıllı zannedip komik duruma düşmene gülmeli mi, ağlamalı mı, ne yapmalı ne etmeli bilemedim.
sen sığ sularda kumlarla oynamaya devam et en iyisi. ve bana ders vermeden evvel, kendi ilkokul düzeyindeki imlanı gözden geçir.
Mustafa Kemal Atatürk'e dil uzatma cesaretini gösteremeyen bünyelerin, bu olayın sebebi olarak ismet inönü'yü gösterdiği olaydır. Halbuki kısa bir araştırma neticesinde Türkçe Ezan'ın 18 temmuz 1932 de okunmaya başlandığı anlaşılabilir. Hatrı sayılı bir kesmin anlamını bilmeden dinleyip, ibadet yaptığı düşünülürse abartıldığı kadar kötü bir tarafının olmadığı da açıktır. Tam emin olmamakla birlikte, sanırım dine göre ibadet arapça yapılmalıdır ve durum böyleyse insanların türkçe ezan a karşı olan tepkilerine duyarlı olmak gerekir.
incili latince'den kendi dillerini tercüme ettiği için insanlar yakıldı. Bu düşünceye sahip toplumlar katledildi. Yıllarca Avrupa kıtasını iç savaşlar kavurdu. Sonuçta protestanlık doğdu, sırf kendi dilinde ibadet edebilmek uğruna.
edit: eksileyen arkadaş koyu bir katolik mi? hehehe
ezanda ne dendiğini bilmeden, kur'an okurken ne okuduğunu bileden sadece papağan gibi kelimeler söylemeyi ibadet etmek zannedenlerin karşı olduğu ezandır.