vezir tonyukuk turkcesi kullanan(!) yazar soylemidir.
bak guzel kardesim, sizin kafaniza oturmamis olabilir fakat kurtler bizim komsumuz, ayni topraklari paylastigimiz bir millet. ne oculer, ne yamyam. simdi pkk var!!1 diye soylenmeye baslarsan hos olmaz, yapma bunu. her kurtun pkk destekcisi oldugunu soylemek her karadenizlinim dhkp-c ile baglantisini soylemeye benzer. cunku ben bizzat biliyorum ki karadenizliler, kurtler, turkler vs iclerinden belli kotu insanlari cikarmis olmakla millet olarak kotulenmemeli, karalanmamalidir.
meseleye donecek olursak, yillardir birlikte yasamis milletlerin ortak kelime kullanimindan dogal ne olabilir? ben uc gun makime muhendisligi fakultesinde kalsam dilim, hareketlerim degisiyor milletlerin birlikte yuzyillar yasamasindan bahsediyoruz?
ben kurtce bilmiyorum. ama dildeki 8 bin kelimenin 3 bini ortak olsa, az biraz anlamamiz gerekirdi degil mi? nicin sokaktaki adam kurtce konustugunda veya kurtce bir turku dinledigimde ben acaba ne diyor? diye dusunup koskoca turkuden/konusmadan yalnizca bir kelimeyi algilayabiliyorum?
algi yeteneginle ilgili diyecek olan adami fena yaparim, iq/dil bilgisi yarisina girecek de degilim.
baska bir sorun da kurtcenin dil oldugunun kabul edilememesinde. kurtler bir topluluktur, bir halktirlar. ve kendilerince anlasabildikleri, sohbet edip ogretebildikleri, turkuler yazabildikleri bir dillerinin olmasindan dogal ne olabilir? ermeniler nasil bir dile sahiplerse, fransizlarin fransizcasi ingilizlerin ingilizcesi varsa kurtlerin de kurtcesi vardir.
bence kurtleri bizimle yasayan komsu bir halk olarak gorsek, varliklarini, dillerimi dillendirmekten korkmasak bu ulke cok guzel bir yer olabilir.
türkçe'nin diğer dillerden aldığı kelimlere laf yapanlara verilecek cevap;
önemli olan fazla kelime almak değil. aldığı kelimleri kendi dil yapısına uygun olarak kullanmak. yani nevi şahsına münhasır biçimde kullanmak.
geri kalan yaklaşık 1000 sözcüğün ise yaklaşık 700 tanesi ermenice, çerkezce, gürcüce, pehlevice gibi dillerden geldiği bilinmektedir. bu sözcükler de çıkarıldıktan sonra, geriye yalnızca 300 tane sözcük kalmaktadır.
--spoiler--
yani kürtçe'de var olduğu söylenen 8308 sözcükten, yalnızca 300 tanesinin kökeni bilinmemektedir.
değil midir ki; bir sözcük kümesinin dil olarak sayılabilmesi için, onun ciddi anlamda bir söz varlığının olması gerekmektedir.
bu anlamda %97'si yabancı dillerden alıntılanan sözcüklerden oluşan bir söz varlığıyla bir dilin olduğunu düşünmek, gerçekten kabul edilir bir şey midir?
tabiki değildir.
buna cevaben kürt kesim; yav he he o zaman türkçe de arapça ve farsça'dan alınmış sözcükler var siz nasıl bir dilsiniz? o halde kürtçede bir dildir, gibi cehalet akan cümleler kurması kaçınızmazdır..
onada cevaben;
bir kere türkçe 8500 yıllık bir tarihi olduğu kabul edilen bir dilldir, henüz dil olmadığı ortada olan bir dilimsinin veya dilcenin karşılaştırılması komedinin tillahıdır.