ingilizce, fransızca, almanca vs. dillerin de alfabesi yoktur, malum avrupa dilleri latin alfabesi üstünde bir iki adaptasyonla kendi yazılı sistemlerini oluşturmuştur, hani türkçe alfabenin "ğ" "ç" uygulamaları gibi. ya da japonca'da sembollerin yarısı çin alfabesinden gelmektedir.
iyi de, bunlar kime ne anlatmaktadır?
köktürk alfabesine runik alfabesi denmesinin sebebi şudur, iskandinav alfabesi olan runik alfabesi, köktürklerinkine şeklen çok benzemektedir, bu yüzden köktürk alfabesine runik alfabesi de denmiştir. yani "göktürk alfabesi runik alfabedir" diye bir yargıda bulunmak tuğba ekinci hülya avşardır demekten farksız bir söylemdir.
Alfabeye gerek de yoktur. Dili karşılayan simgelerin ne olduğu önemli değildir de zaten. Bir alfabe oluşturmak çok basittir. Hatta kendi alfabenizi dahi oluşturabilirsiniz. Belli seslere belli simgeler vererek. Önemli olan toplumun alışma sürecidir.
Ben bir alfabe yapsam ve 'Türk' alfabesi bu, artık bunu kullanın desem kaç kişi kullanır sorusu sorulmalıdır her şeyden önce. Bu nedenle tüm dünyanın kullandığı latin alfabesi tercih edilir.