nevşehir: 17. yüzyılda damat ibrahim paşa tarafından kuruldu.
elazığ: 19. yüzyıl sonunda sultan abdülaziz tarafından kuruldu. orjinal adı mamuretü'l aziz yani sultan aziz'in kurduğu şehir.
zonguldak: 19. yüzyıl sonunda taş kömürü işletmelerinin açılmasıyla etrafında oluşan bir yerleşim birimi.
balıkesir: erken dönem osmanlı zamanında askeri bir müstahkem mevki olan paleokastro'nun etrafında biçimlenmiş sivil bir yerleşim birimidir. bizans döneminde yoktu.
uzunköprü: bugün ilçe olabilir ama aslında bir şehirdir ve bizzat evrenos gazi tarafından, heath lowry'nin dediğine göre seferlerde kullanılacak atları yetiştirmek üzere kurulmuş. sonra şehir bugüne kadar gelmiş.
bunlar benim bildiklerim
türkler pek yerleşim birimi kuran bir halk değil ama o kadar büyük bir tarih var ki ortada hiç tecrübe etmedikleri birşeyi bulamazsınız.
doğru bir önermedir. Evet bu bir genelleme ama adı üstünde "genel". Herkes böyledir de demiyor. Her toplumun kendine özgü karakteristik yapıları vardır. Her önermeye "genelleme yapmayın" diye atlayıp insanların kendi üzerlerine alınması manidar. Bakın yine genelleme yapıyorum : Bu tarz toplumun hoşuna gitmeyecek bir bir önerme sunduğunuzda, bizim insanımızın ilk cevabı "genelleme yapmayın" oluyor.
Ümraniye Dumlupınar mah. yaşıyorum dışarda yemek yemek ya da bir şeyler içmek için en az 1 km fazla yol kat etmem gerekiyor. Bu istanbul un megaköy olmasının en büyük göstergesidir.
abi kişiden kişiye değişir çok saçma genelleme yapmanız. şu anda istanbul şivesi karadeniz şivesi diye ayırıyoruz da neden şiveleri farklıyken her şeyi bir tutuyoruz.
Aslında yanlış olan önermedir . Yazar beyanında da belirttiği gibi ; '' istirham ediyorum, şehirde yaşamanın kaidelerini yerine getirmeyecekseniz, köylerinize dönününüz.'' Ülkedeki şehir yaşamına adapte olamamanın nedeni , kırsaldan kentlere göç oranın artması . Sanayi ve imkanların şehirlerde yığılmasıyla , taşradaki halk elindekileri çıkarıp şehirlere göç etmektedir . Yıllarca köylerde yaşamış insanların , köy kültüründen bu kadar kolay vazgeçip , şehir kültürüne hemen adapte olmasını mı bekliyordunuz ?