Türklerin islâmiyet'le ilk tanışmaları Emevi dönemiyle başlar. Ancak Emevi yönetiminin tutumu sebebiyle, Türk toplulukları arasında islâmiyet fazla yayılmamıştır. Buna rağmen, az sayıda da olsa Emevi ordusunda görev alan Müslüman Türkler bulunmaktaydı. Meselâ Horasan Vâlisi Ubeydullah bin Ziyad henüz 674 tarihinde 2000 Türk okçusundan bir ordu oluşturmuştu. Talas Savaşı, Türklerle Müslümanların birbirlerini daha yakından tanımalarını, dostane ilişkiler kurulmasını sağladı. Bu sebeple Talas Savaşı hem Türkler hem Müslümanlar için bir dönüm noktasıdır. Bu savaş neticesinde islâmiyet Türkler arasında hızla yayılmaya başlamıştır. Abbasi ordusunda çok sayıda Türk görev aldı. Zamanla Türk askerleri, ordunun ve yönetimin denetimini ele geçirdiler . Hatta bazı Türk komutanları, Abbasi Devleti sınırları içerisinde kendi devletlerini bile kurmuşlardır.
şamanken zaten tek tanriya inanan turkler, muslumanliga kilic zoruyla gecirilmeden once, tipki kizilderililer gibi bilge bir topluluktu, ondan sonra ise tipki araplar gibi vahsi bir topluluk haline geldi...
karakterine en uygun dini seçmiştir. çok şükür ki islam'ı seçmişler. yoksa bulgarlar, macarlar gibi 3.sınıf hristiyan yada hala şamanizme inanır olacaktık. Allah onlardan razı olsun.