öncelikle değinmek istediğim konu türk milleti diye bir şeyin olmaması hususu.bir kere türk kelimesinin etimolojik kökenine baktığımızda "tark turk" sesinden geldiğini sağır sultan bile duydu.
bazı türk arkadaşlarıma anlatamıyorum bir türlü bu hakikati.arkadaşlar, türk milleti türk milleti diye ortalıkta dolanıyorsunuz da, hiç mi tarih görmediniz yahu? türk milleti diye bir millet var da bizim mi haberimiz mi yok? hayır benim bildiğim türkler at üstünde gezen, şopar gibi boş buldukları köprü altına çadırı kurup yerleşen göçebe bir kavim. aynı türklerden bahsediyorsak türk milleti diye bir kavram çok yanlış oluyor. türk kavmi, türk göçebeleri çok daha uygun sanırım...
çoktan indi atlardan bu millet. sonra ruslar sıcak denizlere ineceklerdi. indiler de. şimdi alanya antalya oralardalar. bizimkiler de ruslara biniyor artık.
başka sözlüklerde yazılanları aşırıp buraya taşıyan ve farkedildiğini anlayınca bu sefer başına aşırdığı yerdeki kendi gibi şakacı birinin yazdığı 2. entryi bilimsel hakikatmiş gibi ekleyen yazarımsının, sözlükte dikkat çekmek için açtığı başlıktır.
bu tespit için insanın cahil olması lazım.
acaba cahile, medeniyetlerin etkileşimlerini anlatarak, kavimler göçünde basite alınan göçebe kültütürü diğer kültürler üzerinde dominant etkisini nasıl anlatabilirim.
aslında göçebe kültürü üreten-yenilenen bir kültürdür. lokal olup içine kapanık ve doğmatizmlerden doğan bir yapısı olmaz.
kültür insan gibi canlıdır. buna dilde dahildir. güzel sanatlarda dahildir. kültürü insandan ve yaşamdan soyutlayamazsınız. basit bir örnekleme yapmak gerekirse, kıtalar arasında gezen bir insan ile köyünde oturan insan arasındaki kültürel farklılığı-üretkenliği anlayacak beyin olmazsa kalkıp göçebe diyerek aşşağılamaya çalışır.
türkler diye ayırmamak gerekir zira tüm milletler zamanında bir yerlerden göç edip de yerleşik hayata geçmişlerdir. he illa bir tartışma ortamı bir spekülasyon yapayım da, ortamda dikkat çekeyim deniyorsa güzel söylemdir.
amına kodumun dünyasında 60 kadar ülkede 200 civarında türkoloji kürsüsü ya da bölümü vardır.
tarihte 180 kusur devlet kurmuş olan türklerdir . şimdi ulusözlükten ne idüğü bellisiz davarın biri çıkmış türk diye bir millet yokmuş diyor .
Türk Irkı = Türk Milleti (Hüseyin Nihal ATSIZ)
Oku derim koyduğumun zihniyeti . En köklü millet Türk milleti en sağlam temelleri olan . Cehalet mi hainlik mi bu ...
sümer dilinde 149 tane türkçe kelimenin olduğundan yola çıkılırsa türklerin ne zamandan beri var olduğu hesap edilebilir ayrıca türklerin asya dolaylarına diktiği her taş(bengü taşlar) içine itilsin emi. taşların dikiliş tarihlerinden hesap edilebilir. şimdi ben bunları bu trolle cevap olarak yazmıyorum bu salağın entrysini okuyan bir adamın acaba diye bile düşünmemesi için yazıyorum sivrisineğin vızıltısı incedir ama gıcık eder.
bu cehaleti-bilgisizliği-ihaneti(hangisi yakışırsa) yapan insanımsı(beynini kullanamadığı için), kültür derken acaba yemek kültürünü biliyormu?
dünyada, çin-türk-fransız mutfağı arasında 1 numara tartışmaları yapılırken akademisyen insanların, yemek kültürü oluşması için olması gereken lezzet faktörüne dikkati çektiğini biliyormu?
bu lezzet için kullanılan baharatlardan ve nebat çeşitliliğinden haberi varmı? aman aman denilen fransız ve çin mutfağı tabir yerinde ise lokal olup türk mutfağı international bir yapıya sahiptir. çinden alınan kültürü(nebat) asya, hindistan üzerinden balkan-avrupa ve arap yarımadasından anadolu avrupa-afrikaya taşımış bir medeniyet kendi katkılarınıda yapmıştır.
sütü mayalamayı(yoğurt yapmak, sütü mayalamayan yada yoğurt yapamayan insan peynir yapamaz) ve süt ürünlerinin çeşitliliğini-et ürünleri mesela salam-sosis yapımını ve uzun süre saklanmasını avrupaya kim getirmiş(pastırma-sucuk). aynı şekilde pilav yada dolma çeşitleri.
keşifler tarihinde önemli rol oynayan turşu hakkında ne biliyorsunuz. ümit burnu, amerika keşfi vb insanlık tarihindeki olayları inceleyin. beslenme bozukluğu nedeni ile hastalık yada psikolojik sorunların yol açtığı engin denizlerde kaybolma veya mürettabatsız gemiler hakkında söylentilerin engellenmesini turşu sağlamıştır.
tüm avrupa toprak yapısını inceleyin. ne demek istediğimi anlarsınız. türkler avrupaya geldiğinde avrupalılar ilik-düğme-dikiş bilmiyorlardı. ve pantolon bilmedikleri için etek giymek zorundalardı. üstelik bizler medeniyetlerin gelişmesine kendi değerlerimizi katarak katkıda bulunmuşuz. hakimiyetimiz altındaki toplumların yemek-dil-din-etnik-milli yapıları vb değerlerini-kimliklerini değiştirmemişiz. muhafaza edip geliştirmişiz.
eğer türkler olmasaydı avrupada-istanbulda ortodoks olmazdı. latin işgallerini yüzyıl savaşlarını inceleyin. eleştiri yapılacak yanlar yokmu? var. fakat bu eleştirileri günümüz ortam ve değerleri ile yapmayalım.
kısa başlıklarla normal eğitim seviyesinde olan insanların anlayacağı yada araştıracağı şekilde değindim. yolda geçen her sakallıya hacı deyip bilgisizce elini öpmeyin. düşünün ve sorgulayın. bir şeyi inceleyerek değersiz-değerli olduğunu görün öyle inkar edin yada inanın.