merkezi otoritenin olmaması. mevcut ülkeler içinde farklı hanedanların güçlü olması. dönem dönem devletlerin içerisinde feodal beyliklerin olması. bu beyliklerin daha sonra ayrılıp kendi devletlerini kurması. devlet teşkilatına önem verilmesi.
türkler tarihte beylikler falan dahil 180 belki biraz daha fazla devlet kurmuştur. bunlardan 15 tanesi imparatorluk boyutlarındadır. tc imparatorluk değilsede büyük devlet sayabiliriz.
''Bu memleket, dünyanin beklemedigi, asla ümit etmedigi bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en asagi bir Türk besigidir. Besik tabiatin rüzgarlariyla sallandi. Besigin içindeki çocuk tabiatin yagmurlariyla yikandi. O çocuk tabiatin simseklerinden, yildirimlarindan, kasirgalarindan evvela, korkar gibi oldu; sonra onlara alisti; onlari tabiatin babasi tanidi onlarin oglu oldu. Bir gün o tabiat çocugu tabiat oldu; simsek, yildirim, günes oldu; Türk oldu. Türk budur. Yildirimdir. Kasirgadir, dünyayi aydinlatan günestir. " m.kemal atatürk
''Tas kirilir, Tunç erir, ama Türklük ebedidir'' m.kemal atatürk
bu 2 sebep sanırım açıklayıcıdır.en yetkili ağızdan.
sıkışmadan çalışmayan millet olmamızdandır.
işgale gelsin düşman canını dişine tak savaş, binbir güçlük çek devlet kur. Kurmuşken de biraz geliştir.
Sonra yan gel yat. Gene düşman işgale gelsin.
aralarındaki nefret ve anlaşmazlıklardır. Misal hunlar atilla gelene kadar sürekli birbirlerine saldıran ayrı ayrı kabileler iken atilla'nın önderliğinde birleşmiş fakat atilla öldükten sonra yine aynı tas aynı hamam devam etmişlerdir.
Göktürk devleti içinde ayaklanarak devleti yıkılma noktasına getiren türk kavimleri var olmuşlardır. Bu iç ayaklanmalar sebebiyle devlet yıkılmıştır.
Bugün bile kazak, özbek, tacik gibi türk kavimleri birbirlerinden nefret etmektedirler.
islamiyet sonrası ise türklerin büyük çoğunluğu islam'ı benimsemiş olmalarından dolayı, islam'ın en önemli özelliği olan birlik olmayı en iyi başarabilen millettir. Araplar ise bunu hiç bir zaman becerememiştir ki bugün arap devletleri arasındaki düşmani ilişki herkesin malumu.
Buna en güzel örnek doğu türkistan'dır. Doğu türkistan tarihi islamiyet öncesi ve sonrası olarak araştırıldığı takdirde aradaki fark ile islamiyet sonrası yaşanan kenetlenme daha iyi görülmektedir. (bkz: barat hacı)
işin özü bazı pıtırcıkların hayal ettiği gibi türkler islamiyeti kabul etmemiş olsaydı şu an kazaklar-özbekler-tacikler misali birbirimizden nefret eden ayrı ayrı kabileler olarak başka bir ülkenin boyundurluğu altında yaşamımıza devam edecektik.