bugün bizim diye saydıkları baklava, kahve, köfte, pilav, sütlaç gibi gıdaların tamamı yunanlara ait. hem çalıyorlar hem de yüzsüzce sahipleniyor bu türkler.
En eski diye bildiğim bir kültür tutmaç yemeği varmış 16.yy daha eskisi de olabilir ki uygurlar yerleşik hayata ilk geçtiğine göre orta asyada o dönem yine yemek isimleri vardı sanırım biraz açık oldu sanırım.
Türklerin göçebe bir toplum olduğunu ve her gittiği memlekete kendi kökeninden bir şeyler bırakıp, faydalı gördüklerinden de etkilenip kendi milletine kattığını unutmamak gerek.
sanılanın aksine türkler sadece göçebe değildir ki olmasın. vardır.
türklerin ilk yaşadukları bölgeler ormanlıktı. öyle olunca her tür bitki mutfaklarında vardır.
sonra uygur civarında yaşayan türkler var, sebzenin meyvenin her türlüsü mutfakta vardır. hemde tarım yapılarak elde ederlerdi, toplayıcı değil.
e göçebe olanların sofrasında et ve çeşitlemeleri bugün pek çok muftağın içine girmiştir, kellesi paçası. bunları fransız ve italyanlarda en az bizim kadar yer. pek bilinmesede.
diğer taraftan biz türkler hazırı alan da bi milletiz. geçtiğimiz yerleştiğimiz yerlerde güzel olan ne varsa alırız. lahmacunu, çiğ köfteyi, yani arap mutfağını.
yani türklerin yemek kültürü vardır, çok öğelidir ve yüksek kalitededir.
Nankörlük etmeye gerek yok. Türkiye'nin en batı'sından, en doğu'suna kadar 7 bölgesinde çok sağlıklı ve lezzetli yöresel yemekler var. Yemek kültürü çok zengin bir ülke Türkiye. Batı'daki yemeklerin daha sağlıklı versiyonları hep Türkiye'de. Türkiye'nin atıştırmalık ürünleri bile, Batı ülkelerinden daha sağlıklı. Batı'da zararlı jelibon var marşmelov var; Türkiye'de ise lokum, pestil, cezerye vb. birçok faydalı atıştırmalık ürün var. Tek sorun, Türkiye verimli topraklarını limitin üzerinde zirai ilaç kullanarak mahvetme eğiliminde. Ülkemizde iyi yöneticiler olsa, iyi bir tarım politikası uygulansa; Türkiye Kendine yeten ve artan, hatta fazla miktarda tarım ürünü ihraç ederek refah seviyesi yüksek bir ülke haline gelir. Bu ülke çok verimli topraklara sahip. Avrupa, o tarıma elverişsiz topraklarını bile değerlendirirken, Türkiye bu kadar tarıma elverişli alanlarını aşırı ziraî ilaç kullanarak zehirleyip kurutmamalı. Bir tek Ahmet Şerif izgören ve ekibinin kurduğu ekolojik çiftlik iyi değerlendiriyor bu toprakları. Halbuki o tarım teknikleri tüm ülkede uygulanmalı.
milletlerin yemek kültürleri bulundukları coğrafyalardan gelir. yani türk mutfağı dediğimiz şey, orta asyadan, tut balkanlara kadar uzanan bir coğrafyanın ürünüdür. günümüzde ise anadolu mutfağıyla sınırlıdır. yaşadığımız coğrafyada yaşayan farklı dinden, kültürden, milletten insanlar olması da gayet doğal ve bunlar ister istemez yemek kültürünü de etkileyen faktörlerdendir.
bilgisiz cahil ve bilmeden saçmalamak üzücü bir durum.
ha birde bu başlığı yazan büyük ihtimalle kürt . sor bakalım babana dedene musluğu olan tuvaletlerde götünü taşla silip taşı deliğe atarak tıkanmasına yol açtıktan sonra komutandan kaç posta sopa yemiş .yavşak seni.
elinizi yüzünüzü kolunuzu yıkamadan yemek yemeye oturan elle pilav yiyen ırksınız lan siz kime poz atıyon sen davar ?
tabi bunların hiç biri (bkz: türk mutfağı) değildir.
bırakın türk mutfağını, bırakın karadeniz mutfağını, sadece kastamonu mutfağı üyelerinden her gün birer tatlı kaşığı alsa kilo yapacak cühelaların çamur atmaması gereken mutfaktır türk mutfağı.