tüm halklarda vardır. Ruslarda da, azerilerde de, meksikalılarda da ve s hepsinde mafya fanları vardır. hatta rusyada instagramda, facebookta mafyaların hayran sayfaları bile var. seri katil charles manson'un hayranlarını hepimiz biliyoruz.
Güce tapılan toplumların tamamına özgü bir durumdur. Bu noktada gücün meşru ya da gayrimeşru kanallarla ortaya çıkmasından ziyade gücün olup olmadığı ile ilgilenilir. Sadece mafya sevicilik değil, gücü olan her şeyi, herkesi severiz biz.
mafya, yarı ordusal birlik (paramiliter) olarak kurulan, ardından yasadışı amaçları gerçekleştirilmek üzerine yoğunlaşmış suç örgütü.
türkler, helenler, italyanlar, diğer balkan ulusları...
işbu tip uluslarda, geografyanın da bir getirisi olarak yasadışı yapılanma görülmekte, ancak orta doğu, güney amerika, uzak asya gibi bölgelerle karıştırılmayacak denli küçük, belli amaçlar gütmüş, kendince bir alt-üst sıralaması olan örgütlerdir.
kesinlikle saçmalık. tüm dünyada mafya türü yapılar sevilir. ingiltere'de de okul çeteleri var, almanyada'da.. üçüncü sınıf sosyoloji tespitleri sadece ben buldum, konu kapandı rahatlığı verir.
Güce olan hayranlıktan ileri gelir ve zihninde değiştirmek istediği yapmak istediği şeyleri yapamadığından mafyayı sorun çözen bir yapı olarak görür hukuki yoldan hakkını arasa bunun gerçekleşeceğine inanmaz yada geç gelen adalet adalet değildir diye düşünür oysa mafya öylemidir şak diye halleder...
kısaca polat alemdar etkisi denilebilir. o dizide süleyman çakır ile başlayan "adalet dağıtan sempatik eylenceli mafya" furyası çakır ölüp polat ın soy adına uygun olarak "alemdar"lık yapması ile artarak devam etti. sen mafyayı böyle gösterirsen sanki ülkenin bekasını gözeten vatansever tipler gibi gösterirsen insanların algısında mafya sanki normal bir şeymiş gibi görünecek elbet.
bir iki senedir izlediğim tek yerli dizi olan "eşkiya dünyaya hükümdar olmaz" dizisini her ne kadar seviyor olsam bile orada da kurtlar vadisinin çakırı buranın çakırbeylisi "hızır" ve ailesi de aynı işler ile meşguller. dizide mesela ilk başlarda çakır sürekli eşini aldatıyordu. ancak adam o kadar sempati uyandırdı ki kimse yadırgamıyordu bu durumu. 3 farklı kadından 4 tane çocuğu var misal. kardeşi ilyas karakteri daha oturaklı bir tip olsa bile neticede mafya ailesinin ikinci ismi. infazlar devlet ilişkileri istihbarat ilişkileri vs her yol var hepsinde.
şimdi bu durum kuvvetle muhtemel gerçek hayatta da aynı şekilde ama genede yanlış. dizileri beğenerek izliyoruz ama biz neticede yetişkin insanlarız. çokça hayat tecrübemiz var sap ile samanı kolaylıkla ayırt edebiliyoruz. bunları izleyen orta okul lise çağındaki çocuklar ne oluyor ? sonra sokaklarda okullarda racon keserken haraç keserken izliyorsun vah vah diyorsun işte.