cünkü türkler icin gök kutsaldir. ve gök mavisi kutsaldir, ve gök mavi türklügü temsil eder. bu nedenle atatürk bayrakta bile mavi unsur istemiştir, ama anadolu halkin büyük bölümü geleneklerine cok bagli oldugu icin osmanlidan kalma bayragi seviyordu, bu nedenle bu degişiklikten vazgecmiştir ve enerjisini daha önemli işler icin harcamıştır..
ayrica diger türk devletlerin bayraklarina bakarsak daima mavi renk mevcutur (azerbaycan, kazakhistan, özbekhistan, dogu türkistan ve türkmenistanin eski bayragindada mavi cizgiler vardir).
mesela diger devletler saltanatı kaldirdiktan sonra daima bayragi degiştirmiştir.. fransanin saltanat zamanindaki bayragi beyazdir, almanyanin saltanat zamani kulandigi renkler: siyah,kirmizi ve beyazdir. ama türkiye osmanli zamaninda kullanilan al bayrgi yine kullanmistir, embesil halk her yeniliği oyuncak olarak gördügü icin..
ülkemizde popülizm sevildigi icin son 20 senede sevilen spordan örnek verelim: basketbolda ilk avrupa kupasi kazanan takim efes pilsen (renkleri mavi beyaz), voleybolda arkas (renkleri mavi kirmizi), hentbolda antalya mpg(renkleri mavi siyah), ve futbolda (galatasarayin teröristce kazandigi uefa kupasi saymasak) fenerbahce..
neyse, ben şahsen acik söylim, yeni nesillerin şu (kirmizi-beyaz) kan destaniyla vampir gibi büyümesini istemiyorum... ay yildiz tabiki kalacak ;kirmizi-beyaz da kalacak ama mavi unsurun bayrakta olmasi gerekiyor(hadi dindarlara ve kürtlere ayip olmasin diye yesil noktalarda olabilir), yoksa git evinde türkcülük oyna ozaman amk senin derdin o zaman türkcülük felan degil ümmetcilik ve osmancilik ozaman...neyse muhtemelen en gec 5-10 sene sonra dünya harbiden sonra zaten devlet yeniden yapilanmaya gider bu bayragin renkleri hakkinda da yeniden bir düsünürülür sanirim..
Mavi teması ilk Türk tohumları hunların atalarından bu güne delk Türkler için kutsal addedilmiştir. Zira gök mavi ile birlikte anılır. Tengri inancına mensup Türkler şamanızme mensupken dahi tek tanrı inancını benimsemişlerdir. Hayat tanrıdan gelir. Doğunun da mavi ile bütünleştirilmesine şaşmamak gerekir zira tanrı dağlarından, Altay a uzanan mançuraya kadar olan bölge türkün doğuşunu, türkün hamurunu, türkün arasına tekabül eder. Doğu- gök -tanrı ilişkisi asla tesadüf değildir. Günümüz de bu değeri yaşatan turk kavimleri doğu Türkistan gibi gök rengini bayraklarında tercih etmeleri Türk ananesinin menşei dirayetini gözler önüne sermektedir.
bayrak renklerini popüler kültür belirleyemez. Bayrak renklerini kitlesel yönelim belirleyemez. Bayrak renkleri inisiyatife tabii olunamaz. Bayrak ruhu kutsaldır. Ecdad ile kutsanır.
bunun yanında Türklerin hun tarihinin öncesine dayanan renklendirme sistemleri mevcuttur. Örneğin mavi doğuyu batı beyazı güney kızılı kuzey siyahı temsil eder. Sarı ise merkezdir. Türkçe adlandırmaların (şehit, devlet, bayrak, kavim, coğrafi bölge, yön) bir çoğu bu değerlendirmeyle kabildir. Bulundukları bölgeleri yönlere göre adlandırma geleneği metenin 4 atlı sisteminden köklenir.
Türkler için mavinin öneminin yadsınamayacağı gerçeğinin yanında mevcut düzen sonrası kurulacak olan herhangi bir devletten bahsetmek üstüne birde bayrak seçimiyle ön hazırlığa gitmek yersiz ve gereksizdir. Zira tekrar etmek gerekirse Türk Milleti her dönemde toparlanıp dirayetine millet olma şuuruna kavuşmuş ancak ısmarlama girişimlerden de uzak durmayı bilmiştir. Ismarlama bayrak olmaz. Bayrak ecdattır, geçmiştir, ruhtur.