kendini belli bir şehre ait hissedemeyenlerin kullandığı tabir diyebiliriz. örneğin istanbulluyum ya da izmirliyim demek yerine türkiyeliyim denir.
genellikle hayatı farklı şehirlerde geçen, aile kökeninin bulunduğu şehre de adapte olamayan kişiler tarafından söylenir.
ingiltereli yok ama britanyalı var ki ingiltere de zaten britanya'nın bir parçasıdır. yani senin ingiltere sandığın ülke aslında bir bölgedir, büyük britanyanın bir parçasıdır. evet, britanya'nın içinde iskoçya, kuzey irlanda da vardır ve onlar britanyalıdır, ingiliz değildirler. ingiliz de aynı zamanda britanyalıdır, tıpkı türk'ün de kürt'ün de aynı zamanda türkiyeli olması gibi. londra'da "ingilizin ismini silmeye çalışıyorlar, british demek hainliktir" diyen insan bulamazsın. benzer durum fransa için de geçerlidir. fransız diye bir etnik köken yoktur, muhtemelen "yoh amuga" diyeceksiniz, çünkü bunu hiç duymamıştınız hayatınızda. fransa içinde bir sürü alt kimlik vardır, bröton, norman, bask, alas şu bu. orada fransa bir çatı kavramdır. ispanyol da diye bir köken de yoktur, hiç duydunuz mu, bilmiyorum. bak çok yakın bir örnek vereceğim. iran diye bir etnik köken var mı sizce? tamam, türkiyelilik olayı aklınıza yatmamış olabilir ama konuştuğunuz şeyi de bilin yani.
Türkiye Türklerindir adı üstünde "Türk"iye.
Fakat Türkiyelilik yanlış bir tabir değil, Türkiye doğumlu olan fakat türk olmayanlar demektir.
sırf bunu savundu diye pkk'lı, fetöcü, liboş demek te ayrı bir çomarlıktır.
prof. baskın oran tarafından ortaya atılmış -daha doğrusu tekrar gündeme getirilmiş- türk üst kimliğinin bölücü oluşu iddiasından hareketle kan esasından çok teritoryal esasa dayanan tutunum ideolojisini sağlamaya dönük bir sosyal projenin kavramı. az önce dediğimiz gibi kavram, aslında yeniden gündeme getirilmiş bir mefhumdur, oran'ın icad ettiği bir kavram değildir, 70'li yıllarda çeşitli sol örgütler bu kavramı kullanmıştı. ancak kavramın aydınların kendi gettolarından çıkıp halka değmesi oran'ın başkanlığındaki başbakanlığa başlı insan Hakları Danışma kurulu'nun azınlık alt komisyonunca kabul edilip, ab uyumu çerçevesinde azınlık sorununa aydınların bakışını yansıtmasıyla bürokrat ve halk kesimlerinin büyük tepkisini çekmesiyle yakından ilgilidir. adı geçen raporun yasal olmadığı, yok hükmünde olduğu, ilgili mevzuata uygun oy sayısına ulaşmadığı, türkiyelilik kavramımının da türk'e referans verdiği için kürtler başta olmak üzere diğer azınlıkların benimsemeyeceği, bu kavramın ortaya atılmasının amacının lozan'ı ortadan kaldırmak ve sevr'i dayatmak olduğu gibi eleştiriler o dönemde çeşitli gazeteciler, stk liderleri ve devlet adamları (cumhurbaşkanı sezer dahil) tarafından öne sürüldü.
uzun vadede önümüze sürülecek kalleşçe bir tuzaktır.
tamamen türk düşmanlığı üzerine kuruludur.
türk üz, türk kalacağız.
bir avuç piçe yaranmaya çalışanlara da oy moy vermeyeceğiz.