Youthall'un "Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması 2024" sonuçları hiç parlak değil. gençlerin 64,1 i ailesi sayesinde ayakta..
--spoiler--
Gençler aile desteği ile yaşıyor!
Türkiye'de gençlerin ekonomik sıkıntıları her geçen gün artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 18-34 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 70,1'i aylık 5 bin TL'nin altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Artan hayat pahalılığı, işsizlik korkusu ve düşük gelir gibi faktörler gençlerin geleceğe dair kaygılarını derinleştiriyor. Birçok genç, ailesinden aldığı harçlıkla geçinmek zorunda kalırken, kendi hayatları üzerindeki kontrol hissi de giderek azalıyor.
Türkiye'de gençlerin ekonomik geleceği belirsizliğini koruyor.
Youthall'un "Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması 2024" sonuçları, gençlerin ekonomik bağımsızlık, iş-yaşam dengesi ve yurt dışı eğilimleri hakkında çarpıcı veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre, gençlerin %64,1'i ailesinden maddi destek alırken, %70,1'i aylık 5 bin TL'nin altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Bu durum, gençlerin hayatları üzerindeki kontrol hissini zayıflatıyor ve geleceklerine dair kaygılarını artırıyor. iş seçiminde maaş seviyesi kadar iş-yaşam dengesi ve esnek çalışma koşulları da gençler için önemli hale geldi.
2024 araştırması, gençlerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanmakta yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. Gençlerin %36,8'i aylık 2.500 TL'nin altında bir gelirle geçinmeye çalışırken, %33,3'ü 2.500 ile 5.000 TL arasında bir gelirle hayatını idame ettiriyor. Bunun yanında, gençlerin %46,1'i KYK bursu veya kredisiyle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ayrıca, %22,5 oranında genç yarı zamanlı işlerde çalışarak ek gelir elde etmeye çabalıyor. Bu veriler, gençlerin ekonomik özgürlüğe ulaşmakta oldukça zorlandığını gösteriyor.
GELECEĞE DAiR KAYGI BÜYÜK
Araştırmanın sonuçları, gençlerin hayatlarının kontrolü konusunda yaşadığı zorlukları da ortaya koyuyor. Katılımcıların %73,1'i hayatlarında belirli durumlar üzerinde kontrollerinin olduğunu ancak dış faktörlerin kendileri üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Bu oran, geçen yıla göre %80'e yakın bir artış göstererek gençlerin "kontrol hissini kaybettikleri" duygusunun arttığını işaret ediyor. Gençlerin %40,9'u gelecekleri konusunda kaygılı olduklarını belirtirken, yalnızca %35,5'i geleceğe dair umutlu olduklarını ifade ediyor.
Gençlerin iş seçiminde öncelik verdikleri faktörler de değişti. Geçtiğimiz yıl gençlerin ilk tercihlerinde maaş seviyesi ve anlamlı bir işin parçası olma arzusu öne çıkarken, bu yıl iş-yaşam dengesi daha önemli hale geldi. Araştırmada, katılımcıların %53,7'si iş-yaşam dengesinin iş tercihinde en kritik faktör olduğunu belirtirken, %48'i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmak istediğini ifade ediyor. Maaş seviyesi ise %44,6'lık bir oranla hala önemli bir değerlendirme kriteri olarak kalmaya devam ediyor.
YURT DIŞI iÇiN FIRSAT KOLLUYORLAR
Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yurt dışında çalışma eğilimleri devam ediyor. Katılımcıların %53,8'i eğitim fırsatlarını değerlendirmek, dil becerilerini ve kültürel deneyimlerini geliştirmek için yurt dışına gitmek istiyor. Bu gençlerin %35,6'sı uluslararası deneyim kazanmayı en önemli sebep olarak görürken, %31,4'ü daha iyi yaşam koşulları nedeniyle yurt dışını tercih ediyor. %24,5'i ise emeğe verilen değerin Türkiye'den daha fazla olması nedeniyle yurt dışı fırsatlarına yöneliyor.
Yurtdışına gitmek isteyenlerin tek kaynağı yabancı hayranlığıdır. Ekonomik sebep falan hikaye kardeşim adamın eline üç kuruş geçiyor escorta gideyim alkol alayım pavyonda 50-100 bin bırakayım bir gecede zihniyetinde adamlar ne ekonomik sorunu ya. Sorun gençliğin az kazanıp zengin gibi harcama yapmaya çalışmasında
türkiye'de gençler aile desteği ile mi yaşıyor?
ne bileyim... tatile mi gidebiliyor? yaz kamplarına, konserlere, sinemalar, tiyatrolar, kafelere manitalarını alıp mı gidiyor?
bu ülkede gençler yaşıyor demek için gençlerin 10 milyonluk dilimde olması lazım. geriye kalan 80 milyonluk dilimde gençler karnını doyuramıyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor bile...
42 yaşında adamım, geçinmekte hâlâ çok zorlanıyorum. 10 sene kadar önce başlayan borçlu yaşama mecburiyetini bitiremedim daha. Ondan öncesinde de ailemin desteği olmasa ne evlenebilir ne de kendime yetebilirdim. Farkına varamıyorsunuz belki; ama gençlerin önünde büyük zorluklar var. Eski Türkiye dedikleri zamanlarda herkes omuz zoruyla çalışıp kazandı ve bir şeylerin sahibi oldular. Şimdiki gibi değildi. Kredisiz alınan evlerden ve arabalardan bahsediyorum. Günümüzde peşin para mülk alan sıradan bir iş sahibi genç var da ben mi bilmiyorum? Adam duvar boyacısı, yövmiye ile çalışarak neler almış, benim dikili tek ağacım yok. Umudun var mı, diye sorsan; onun da bir pırasa bıyık ırzına geçti biraderim, derim. Hallarım böyle böyle işte, güzel kardeşlerim. Yine de Allah büyük. Hayırlısı diyelim :-).
Siz fakirleşmiyorsunuz birileri cebinizden daha çok çalıyor ve kar hanesine yazıyor emek hırsızlığı nı, yeni türkiyeyi yaratan neoliberal iktisadi düzenin nihai sonu bu.
Türkiye nin neo liberal iktisadi düzen ve onu takip eden kadük sosyal devlet uygulamalarıyla niye bu bataklığa düştüğüyle alakalı Bi belgesel paylaşıcam, mesele zannettiğinizden daha derin Bi krizle alakalı, patronlar yerli işçileri çıkarıp mültecilere ve yurdışına yönelerek artı değeri bizimle daha az paylaşır hale geldi. Bu da alım gücümüzde astronomik düşüşe yol açtı, tabi ki siyasi partilerin çar çur israf para buldun gömül politikalarıyla birlikte.
iyi de bu hep böyleydi zaten yeni bir durum yok. bizde amerika'daki, avrupa'daki gibi 18'e geldin hadi kendin geçin, kendi hayatını kur olayı yok ki. evlensen bile aileyle bağın kopmuyor bizde. ekonomik olarak da kopmuyor.
Küfür edersem sıkıntı yaşayacağım bir ekonomistin Türkiye'yi getirdiği küfür etmelik durum. iktidarlar toplumun refahı için vardır. Ama toplum refah nedir bilmediği için bunu talep de edemiyor. Birileri cafeleri doldururken kendisi bir simit bir çay alamayacak halde olan şahıslar cafeleri dolduranları refah göstergesi sanıyor. Avrupalı gençler refah içinde yaşarken Türk gencine ve hatta bizzat kendisine bunu layık görmeyenler nedir? Hain midir salak mıdır yoksa tuzu kuru mudur?
Gençler gayet iyi maaşallah herşey makina yıkasın soba derdi yok tüp derdi yok bez derdi yok nebicim fakirlik anlamadım.ya ben çok fakirim ya onlar zengin.
(bkz: so what)
Anadolu kasabalarındaki lise bozması üniversitelerde "okumak" sandıkları eylemi yaparken düşünecekler bunu. Gerçi suç ana babalarında da neyse.
Daha bi tonu da yüksek lisans, doktora peşinde. Haha, hayat herkese hakettiğini verir, tasalanmayın.
işte o meşhur belgesel, amerikada işçi sınıfından binlerce izlenme aldı, amerikada üretimi durdurdukları ve binlerce insanı işsiz bıraktıkları için bernie sanders, bill clinton gibi neoliberalleri eleştiriyor. adamı sanki it havlıyormuş gibi susturuyor orospu çocukları.
okullar, üniversiteler, fabrikatörler, tüccarlar, finansman bankerlerin desteklediği siyasi yönetimlerce fabrikalar etrafında kümelenen şehirlileşmiş köylü serfleri disiplin altında tutmak, gereken iş gücü ihtiyacını karşılamak için kuruldu.
türkiyede ekonomi küçüldükçe,
patronlar daha fazla artı değere, daha ahlaksız yollarla çökmeye çalıştıkça nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyaç da gün geçtikçe azalıyor: https://www.youtube.com/watch?v=L16XXHLKZxU
dolayısıyla eğitimin kalitesi düşmek zorundaydı, nitekim de öyle oldu!
okullarda, üniversitelerde verilen eğitimin hiçbir değeri kalmadı.
çünkü türk burjuva sınıfının ihtiyaç duyduğu standartların, avrupa kıstaslarıyla olan iletişimi bütünüyle koptu.
vahşi kapitalizmden öte, tüm dünyayla bağını koparmış özerk sermayedar sülaleleri tarafından yönetiliyoruz.
işçi hakları, grev, protesto hakları, emeklilik, sağlık sigortası, sosyal adalet, hiçbir şey umurlarında değil! ve dikkat ederseniz bu vahşi kapitalizmden dahi daha tehlikeli bir yol!
Avrupada gençler refah içindeymiş (bkz: swh).
Hangi Avrupa? Romanya da Avrupa, Bulgaristan da Avrupa. Almanya, Fransa’dan mı bahsediliyor? Ben gençlik de refah görmüyom da, hadi öyle olsun. Öyle ise de, dedeleri zamanında heykel yerine teknoloji ürettiği için şimdi refah içindeler. Siz de ekmeğinizi o heykellere banın o zaman.
Klasik ezbere laflar. Hököğğmöt şöyle öktödor böyle. O hayalinizdeki Avrupa, 2000den sonra zengin olmadı. 2000 senesine kadar zengin oldu. Bunu o sikko kafalarınıza sokun.
Türkiye, son 20 yılda gösterdiği performansın yarısını 2000 senesinde kadar gösterseydi, bugünün şartları çok farklı olurdu.
--spoiler--
Avrupalı gençler refah içinde yaşarken Türk gencine ve hatta bizzat kendisine bunu layık görmeyenler nedir? Hain midir salak mıdır yoksa tuzu kuru mudur?
--spoiler--
Soru net Avrupalı gençler refah içinde yaşarken Türk gencine ve hatta bizzat kendisine refahı layık görmeyenler hain midir, salak mıdır?
Vallahi şöyle diyeyim enkiler, anneme maaş kartımı verdim, ek kart çıkardım, hastadır mutlu olsun diye, eve her ay 5000 tl civarı alışveriş yapıyorum, sıfır araç kredisi ödüyorum, sanal alışverişlerim oluyor, haftada bir kere alkolüm var, sigara desen karton karton alıyorum günde neredeyse 2 paket, arada bir sıkılınca dışardan besleniyorum kah öğlen kah akşam, arada bir de bir hanım arkadaşımla ya da yakın çevremle kafa dağıtıyorum. Bekarım. Ay sonu para komple bitmiş oluyor ama ekstradan borç harç da yapmıyorum. Tatil için para biriktirmiyorum mesela senede 2 sefer cash para verip tr içi tatile gidiyorum, 3-4 yıldızlı oteller ama olsun deniz kum güneş iyi gidiyor bir şekilde.
Ama evlendim diyelim eşim çalışmazsa bu seviyede maaşla işim nanay. Bakalım hayırlısı.