son zamanlardaki eğitim sistemimiz için yerinde bir atasözü. maşallah her ilimizde 3'er 5'er üniversite var.yani nitelikten çok niceliğe önem veriyoruz.sonra da kalkıp ''her üniversite mezunu iş bulacak diye kural yok '' diyoruz.neyse...
kesinlikle yerinde olan tespittir.. başlık sahibinin bu tespiti yüzlerce araştırmasından sonra yaptığını görmemek acımasız olmayı gerektirir.. daha önce hiç akla gelmeyen bu durumun çözümü bellidir..
(bkz: haydi kızlar okula)
Eğitim uzun vadede kendini gösterebilecek bir yatırım hizmetidir.Bir yasama dönemi için seçilen iktidar partisi diğer seçimlere kadar yaptıklarını gösterebilme amacı güder, bunun için yol yapar, sağlığa yatırım yapar, eğitim için de anca okul yapar, somut şeylerle ilgilenir sistemin mantığıyla değil, halbuki o da bilir ki en büyük yatırım insana yapılandır.
Ben bir ülke daha bilmiyorum ki gencecik yaşında oturup ders çalıştırsın öğrencilerine. Elbette çalışıyorlar. Ama bizim kadar değil, kuzenlerimden biliyorum. Bir de bize bak sıfır aktivite. Tek sosyalleştiğim an etüt hocalarımla kahve içtiğim andır heralde. Bitmiyor, kendimi bildim bileli okuyorum ama bitmiyor. Bir de bu yolun sonunda hiçbir şeye sahip olamama düşüncesi var. Şimdi bu gençliğimizi mahveden sisteme "canım hayırdır?" demek bizim hakkımız değil de kimin hakkı? (bkz: isyankar öğrenci)
eğitimin kalitesizliğinin temel nedeni kaynakların kısıtlı olmasıdır ayrıca "gelir" yönelimli mesleklere hazırlamak amacıyla eğitim verilme bu durumu derinden etkilemektedir.
Okullarda tek boyutlu insan yetiştirme programı, hayatı anlamayan, değişik disiplinleri kavramadan, vida gibi hep aynı noktada dönüp duran bireyler yaratıyor.
Zülfü Livaneli - Sevdalım Hayat
siyasetten ve dinden arınmamış bir eğitim ülkeye hizmet edecek bilim insanlarını değil,
kendisine koyun olacak sürüleri yetiştirir.
türkiye' de olan budur.