ışıdın elindeki 49 rehineyi bırakması sonrasında suriyeye uluslararası bir operasyon yapma niyetinde olan başta amerika ve saz arkadaşları türkiyeye baskıyı artıracak gibi görünüyor. daha öncesinde önce rehineleri bahane ederek (yada pazarlık konusu) türkiye kendini olası bir savaşın dışında tutmayı başardı, rehine krizi bittiğine göre türkiye den olası istekler şu anda faal olarak kullanılmayan incirliğin operasyon için kullanım izni ,akdeniz ve egedeki donanma üslerinin yabancı askerlerce kullanılması ,mayından temizlenmiş sınır boyunca nato askerlerinin yerleşmesi vs. olabilir. suriyeye şu anda kurgu aşamasında olan bir kara-hava-deniz operasyonu sonrası 1991'dekine benzer bir göç dalgası türkiyeyi etkileyebilir. diğer taraftan esad sonrası suriye de cihatçı örgütlerin ne yapacağı belirsiz. ırak ta özalın 1 koyup 3 alma hedefi tam tersine nasıl türkiyenin 3'ün 1'ini almasına neden olduysa , bugün suriye için türkiyenin bu tarz planları hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir.
bir kere türkiye demokratik,laik,sosyal bir hukuk devletidir.devlet olmanın verdiği yükümlülükler nedeniyle fazla rahat hareket edemez.suriye ise diktatörlükle yönetildiği için herkese sataşma gibi bir lüksü vardır.halkının çıkarlarını ve devlet olmanın getirdiği sorumlulukları fazla önemsemezler.
türkiye'nin normal şartlarda her türlü alacağı, ancak rusya, iran ve çin faktörlerinden dolayı beklemeyi tercih ettiği, son uçak düşürme olayıyla iyice kızışan karşılaşma.