türkiye ve iran ın israil e uranyum atması

    3.
  1. atılan uranyumları alıp işler, götümüzde patlatırlar muhtemelen. bu ne lan?

    28 ...
  2. 1.
  3. başlıktaki mantığı sezemedim ama, uranyumda öyle bir taş(!) ki atılınca hemen patlar.
    19 ...
  4. 2.
  5. rüya tabirleri arayan kişinin google'a girdiği cümle.
    16 ...
  6. 11.
  7. 5.
  8. 20.
  9. pek birşey ifade etmeyecek eylemdir. uranyum nükleer enerjisini sağlayabildiğin sürece etkilidir. neyse bildiğim kadarını aktarayım o şartları ve mekanizmayı sağladığınız taktirde bir tane atmanız yeterlidir.

    öncelikle uranyumun simgesi u'dur. uranyumun nükleer enerji ve atom bombalarınında kullanılan izotopu olan u-235'tir. doğada saf halde elde edilen uranyumda u-235 izotopu miktarı %0.9 cıvarıdır. fakat bu asla nükleer zincir tepkimelerinin başlaması ve devamı için yeterli bir oran değildir. öncelikle elimizde bulunan uranyumu %5 civarında zenginleştirmemiz gerekir. tabiki bir nükleer zincir reaksiyonun başlaması için 3 temel şartın sağlanması gerekir. kritik kütle, esnek olmayan nötron çarpışmaları için yavaşlatılması ve yakıtın saflığı. kritik kütle madde miktarı ile alakalıdır. yani bellirli bir kütlenin üzerinde olması lazım uranyumumuz. bu uranyum atom çekirdeklerinin yapısını bozmak için yapılacak olan nötron bombardımanı ise hızlı değil yavaş olmalıdır. yani nötron atom çekirdeğine çarpıp tekrar geri dönmemeli ve çekirdeğe yerleşerek atom simetrisini bozmalıdır. son şartı zaten uranyumu zenginleştirerek %5 civarı bir safsızlık elde edilecektir.

    atom bombasının mekanik düzeneği 5 kısımdan oluşur. birinci kısım kritik kütleden bir miktar az uranyum füzenin merkezine yerleştirilir. kritik kütle aşılmadığı sürece ne kadar nötron bombardımanı olursa olsun nükleer reaksiyon gerçekleşmez. kritik kütleyi tamamlayıcı kısım ise kritik kütleden az olan kısmın karşısına yerleştirilir. ve bu koyduğumuz ikinci uranyum parçasının arkasına tnt desteği eklenir. yani ateşleme anında tnt patlar oluşan basınçla ikinci eklediğimiz kütle kritik kütleden bir miktar az koyduğumuz kısıma yapışır ve bu şekilde kriti kütle patlama anında sağlanmış olur. ilk koyulan kütlenin çaprazına ise radyum veya baryum kaynaklı nötron kaynağı konulur. bu kaynak sürekli uranyum kütlesini nötron bombardımanında tutar.

    patlama için bomba bir füze sistemiyle yada uçakla hedefe atılır. yere çarpan bombada ilk ateşleyici kısımda bulunan tnt patlar ve ortaya çıkan basınç az olan uranyum parçasını büyük olan uranyum parçasına fırlatır. kritik kütle ulaşıldığı anda radyum veya baryum kaynaklarından gelen nötronlar zincir nükleer tepkimesine neden olur. çok kısa süre içinde kontrolsüz bir şekilde tüm uranyum atom çekirdekleri parçalanarak daha küçük atomlar ve nötronlar yayar. tabi kaybolan kütle ise korkunç bir enerjiye dönüşür. patlama 2 ile 5 saniye arası sürer ve bu süre zarfında 100 milyon santigrad derece sıcaklık oluşur. bu sıcaklık ve ışınlar nedeniyle 25 kilometre karelik alan içerisinde hiçbir canlı sağ kalmaz. bu alanın kat ve kat fazlasında bulunanlar ise bir süre sonra hayatlarını kaybederler.

    israil devleti'nin yüz ölçümünü tam bilmemekle birlikte 800 mol yani 180 kilogram uranyumun yeterli olacağını tahmin ediyorum.

    100 bin asker ve israil'li katil yöneticileri öldürmek için milyonlarca masum sivili katletmeyi göze almaya değer mi? o coğrafyada canlılığın uzun süre tekrar olmayacağı ise ciddi sorun.

    not: alıntı değil ellerimle bildiklerimi ve hatırladıklarımı aktardım.
    6 ...
  10. 10.
  11. (bkz: kahrol düşman al sana bomba) mantığıyla örtüşen bir bakış açısı. ne atıyorsun arkadaşım sen öyle, ok mu? uranyum lan bu.
    4 ...
  12. 16.
  13. uranyum atmak??? sapanla atarsan bir nebze kafa, göz yarabilir.
    3 ...
  14. 8.
  15. 7.
  16. 70 milyonun değil taş çatlasa 500 kişinin beklentisidir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük