dağlık karabağ sorunu'nun çözümünden sonra gerçekleşmesi öngörülen olay. ayrıca ermenistan'ın, anayasasında türkiye'nin toprakları üzerinde hak ettiği falan yoktur. (bkz: #5145159) daha önce ermenistan'ın siyasetçileri "doğu anadolu'yu alıp büyük ermenistan'ı kuracağız!" gibi fantastik laflar etseler de bunu yapabileceklerinden değil, ancak halkın milli duygularıyla oynayarak oy alabilmek için söylerler. yoksa ermenistan'ın türkiye'den toprak alamayacak kadar askeri gücünün olmadığını herkes bilir ve sırf bu yüzden ermenistan'a ambargo uygulanması da anlamsızdır, ne yani türkiye mi, ermenistan'dan korkacak?
bence karabağ sorunu'nun çözümünden sonra yapılması daha anlamlı olur. o zaman azerbaycan'ın ermenistan ile ilişkiler konusunda türkiye'yle bir sorunu olmaz.
yakında (bi 20 yıl içinde) ya yolunmuş bir devlet olacağımızın ya da acayyip büyük, her ülkeye posta koyan, her ülkeye kafa tutan, bölgemizde süper bir ülke olacağımızın işareti olacak kararlardan sadece biri. ilki daha kuvvetli bir olasılık. akp'nin iktidara geldiği ilk dönemleri hatırlarsak, her kafadan bir ses çıktığını, bir bakanın diğer bakan ama görmeyeni, bir başka bakanın diğer bir bakanı açıklamaların ardından nasıl yalanladığını görürüz. hoş durum yine aynı, değişen bir şey yok. her kafadan bir ses çıkıyor. projesinin ne olduğu bile ortaya gelmeyen kürt açılımında da olduğu gibi, bir acemilik, bir beceriksizlik sürüyor 7 yıldır. devlet ciddiyeti, uzun vadeli bir politik vizyon yok. yuvarlanıp gidiyoruz plastik top gibi.
Özellikle at gözlüğüyle incelenmemesi gereken hadisedir. Eğer biz sınırı azerbaycan için açmamayı düşünüyorsa çok yanlıştır, her ülke pragmatik düşünmeye mahkumdur zira azeri kardeşlerimizde doğalgazı bize rusyanın sattığından daha pahalı satmaktatır, nerde kaldı kardeşlik?
başka etkileri de vardır tabiki ermeniler sınır açıldığında eski topraklarında hak iddia edebilecek mi, devlet babamızda yakında Ermeni Açılımı yapacak mı?
Demekki kürt açılımı neymiş bu sınır olayını az zararla ve yaygarayla atlamak adına bahaneymiş.
ben bir çay koyayım hatta hepimiz mutfağa.
ermenistan anayasasının ta kendisinde türkiye cumhuriyeti sınırları dahilindeki vilayetler için, "ne pahasına olursa olsun o vilayetleri almak için elimizden geleni yapacağız." gibi bir ibare varken zaten ermeniler böyle bir şeye kalkışmazlar keza türkiye cumhuriyeti'de varlığını ve misak-ı milli'sini korumakta dünyanın önde gelen ülkelerindendir.
geçen atv sanırım ermenistan'a gitmiş, halk ile röportaj yapıyorlar. sınırın açılması hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordu bizimki. neredeyse hepsi bu sınır açılırsa ermeni ekonomisi biter dedi. ucuz türk malları piyasaya girer, ermeni sanayisi biter dediler. biz de türkiye'ye hiçbir şey satamayız dediler. bizim avrupa ile ilgili aynı şikayetleri onlar da bizim için yapıyor. oldukça ilginç.
bana göre açılsın. açmayınca herhangi bir sorun çözüldü mü? çözülmedi. açınca da çözülmeyecek. en azından biraz ihracatımız artsın.
türkiyenin kendi ayağına kurşun sıkmasıdır. sınırın açılmasındaki argüman olarak, abd nin ermeni soykırımı denilen yalanı tanıma tehlikesi gösterilmektedir. abd tanıyacaksa tanısın, bir ülke sırf böyle bir tehdide, şantaja boyun eğemez..
sınırın kazanımlar olmadan açılması, türkiyenin zararınadır..
Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırı, Ermenistan'ın bağımsız bir ülke olmasından kısa bir süre sonra kapandı.
Sınırı Türkiye kapattı. Sınırın Türkiye tarafından kapatılma nedeni, Azerbaycan ile dayanışmaydı. Çünkü Ermenistan, Karabağ yüzünden çıkan savaşta Azerbaycan topraklarının önemli bir bölümünü işgal etmişti, Türkiye de, iki ülke arasında barış antlaşması imzalanana kadar, Ermenistan'ı bu barışa zorlamak amacıyla sınırını kapattı.
Sınırın açılması hem olumlu hem olumsuz sonuçlara neden olabilir. Kara sınırının açılmasıyla Kars ve çevresi bölgelerin biraz olsun kalkınması, olumsuz olarak dostumuz olan Azerbaycan'ın bize tepkileri.
Not: Ermenistan-Türkiye sınırı 1993'ten beri kapalı bulunuyor.
abdullah gül cumhurbaskani kalsin yeterki. yakinda ermeni soykirimi aniti dikilir taksime. bunlarin ar damari catlamis, ne yapsalar normal gelir artik.
dış politikada vatan, millet, sakarya edebiyatının sökmediğinin göstergesidir. küresel bir sistem vardır ve bunun küresel, büyük aktörleri bulunur. devletin göreli özerkliğinin bulunmadıgı ortamda onlar ister sen yaparsın..
ayrıca türk burjuvazisi için yeni bir pazar ve yatırım alanıdır. sanıldıgı gibi azerbaycan'a ihanet falanda değildir. azeriler önce kendi petrollerini amerika'ya peşkeş çekmeyi bırakıp sonra konusmalıdırlar.
iyi niyetle adım attıklarını belirtmişlerdir ancak hemen bu konuşmanın ardından ne olursa olsun 'hiç bir ermeni soykırımı tanımıyorum demez' söylemiyle ne kadar iyi niyetli olduklarını gösterdikleri gelişmedir. sınırı size açarsak yazıklar olsun bize, yazıklar olsun tutarsız hükümete.
edit : azerbaycan eurovision da bizi desteklemeyeceklerini dahi belirtmiştir, az bile yapıyorlar.
Umarım gerceklesmez dedığım acılımdır. Netıce ıtıbarıyle bu dıplomatık bır adımdan ote sozde soykırımı kabul etmek anlamına gelecektır. Ayrıca ermenı mılletı bunu haketmemektedır. Gorunen o kı davos fatıhı dıplomasısı sayesınde bır kıcımızı acmadığımız kalacaktır. ***
git gide küreselleşen dünyada yalnızca biz ve bizm gibi az gelişmiş yada gelişmekte olan ülkelerde ırk, din veya geçmişteki bir savaştan dolayı bir ülkeye ambargo uygulanır, sınırlar kapanır, ticari ilişkiler kesilir. Artık global bir dünyada yaşıyoruz, aşın bunları. Eğer ülkeye para girecekse ve bu giren yeni para yurdumda yeni teknolojiler geliştirmek için, eğitim için, sağlık için kullanılacaksa sınırların açılması çok mantıklıdır. Fakat giren bu yeni parayı iktidardakiler ve yanlıları paylaşacaksa ve hiç bir hizmet gerçekleştirmeyecekseler yada sınırların açılması azerbeycanla olan ticari ilişkilerimizi bozacaksa hiç açılmasın daha iyi.
şimdi bir de bu durumun halkta yaratacağı psikolojiyi değerlendirelim;
türkiye' de yaşayan çoğunluktaki halk ermeni halkını sevmiyor. bu bir gerçek. katliamlar unutulmuş değil. yaşanacak en küçük tatsızlıkta bile bir kıvılcımın ateşlenmesi olası. insanların içindeki milliyetçilik duyguları kabaracak ve bir çok ermeni uyruklu vatandaşa saldırı olabilecektir. türkiye'nin özgürlükçü politikası bir kez daha zedelenecektir.
kendinibilmez bir grup genç türkçülüğün adını kullanarak bu olayları üstlenecek, sınırların açılması dahilinde ermenistan'da bile olaylar çıkarabilecek güce sahip olacaklardır. daha dünya medyasında sözde ermeni soykırımı için kendimizi savunamazken böyle olaylar ermeni soylu halka ve bazı ileri gelenlerine resmen koz verecek. kendi iddialarını ateşle savunup üste çıkacaklardır.
son sözlerim olarak da şunu söyleyebilirim. yıllardır ermenistan hükümetinin ve halkının bir kısmının baskınına şiddetine ve katliamına maruz kalan ve bizim korumadığımız, resmen duyarsız kaldığımız azeri kardeşlerimize ikinci belki de üçüncü ayıbı yapmış olacağız. ben kendi adıma hocalıda öldürülen bebeklere çocuklara kadınlara karşı sorumlu olduğumu düşünüyorum ve yapılan imza kampanyalarını insaniyet adına destekleyeceğim.
tamam bu son söz.yıllarca ermenistan ile ilişkileri düzeltme çabasına giriştik. elimize geçen şeyin ne olduğu apacık meydanda.yarın bir gün tarih kitaplarına yazılacak olan şey bizim katliam yaptığımızdır. daha kendimizi aklamadan bu komplodan çıkarmadan ilişkileri düzeltmek adına bir şeyler peşindeyiz. yanlış. ama bunun yanlış olması hükümetin umrunda mı? hayır. bilhassa hükümet yanlış olan şeyleri yapmayı çok sever. bir de yirmi sene sonra çıkıp halktan özür dilemeyi. biz bunu yer miyiz? yemeyiz. o zaman imzalar kesilmesin.
maalesef ab ve abd işbirlikçisi bu hükümet başta olduğu müddetçe gerçekleşecek olay. neden ermenilerden somut adım atmasını beklemeden ermeni sınırını açmayı düşünüyor bu hükümet ? ab ve abd'ye yaranmak istiyor da ondan. bunu yaparsak ermeni ekonomisi toparlanır ve ermeniler dağlık karabağ'ı elinde tutmaya devam eder. ayrıca başta azerbaycan olmak üzere türki cumhuriyetleri kaybeder ve rusya'nın kucağına iteriz. neden millet, geleceğini ipotek altına alacak bu olasılığa karşı sesini yükseltmiyor ?
ermenistan ile olan sınır sorunlarımızı ve karabağ sorununu çözmeye yönelik elimizdeki en önemli kozu kaybetmektir. acaba türkiye'ye sınırlarını aç, diplomatik ilişki kur diyenler aynı baskıyı ermenistan'a yapacakmıdır merak konusudur. 100 yıl önceki olayları gündemde tutanlar 20 yıl önceki hocalı katliamından bahsetmemekte, iyi komşuluk ilişkileri yürütememektedir ki bunlarda bizim en temel argümanlarımız olmalıdır.
daha ortada net bir şey yokken, azerbaycan' ın da hemen, biz de doğal gazı keseriz, demesi mi lazımdı? davranışı çok yanlıştır.
ayrıca diğer mesele de, neden ermenistan değil de ilk adımı biz atıyoruz. sanki, sen ne dersen haklısın der gibi. eğer sınır kapısı açılacaksa, ermenistan hatalarını düzelterek adımını atmalıdır.aksi takdirde dünya kamuoyunda haklı çıkarılmış olacaktır.