1930'ların türkiyesi olsaydı son derece güzel bir şekilde gerçekleştirilebilecek bir atılım olurdu diye düşündürmüştür. günümüzde herkesin kendini arap falan sandığı bir ortamda zordur - ülkemizde giderek yayılan pisliğin güzelim azerbeycan'a da bulaşmasını istemem şahsen.
zamanında abdullah gül ve tayyip ermeni açılımı yapacaz diye havalara uçuyorlardı. imzalar atılmış, sevinçten, mutluluktan gözlerinden iki damla yaş akmak üzereydi ki azerbaycan doğalgaz borusunun ucunu şöyle hafiften gösterip yıllardır beleşe yaktığınız gazın parasını azıcık ödeyin gari deyince... ortalık buz kesti.
bizim hariciye dehaları eşşekten düşmüş karpuza döndü.
cb abdullah gül feci bozuldu bu işe...
ermenilerle yapılan protokolleri yılan gibi kıvrılarak bilinmeyen bir delikte yok ettiler.
ama azerbaycan ile aramızdaki siyasi güven sıfıra indi. sonrasında da düzelmedi.
bence hiç bir zaman düzelmeyecek.
çünkü azerbaycan türkiyenin ipiyle kuyuya inilmeyeceğini çok iyi öğrendi.
ayrıca nüfusun çoğunun şii olması tayyip için bir antipati sorunudur.
azerbaycan yada diğer türklerle siyasi birlik bence gereksizdir. geniş coğrafyayı tek merkezden yönetmek anlamsız.
ama isterdim ki, çok sıkı ekonomik ve askeri bağlarımız olsun. lakin bunu bile hariciye dehalarımız nedeniyle başarabileceğimizi sanmıyorum.
Başlığı okuyunca "boraltan katliamı" aklıma geldi. 1946 yılında sovyetler birliğinin zulmunden kaçıp Türkiye'ye sığınan 146 azerbaycan türkü dönemin hükümeti tarafından sovyetlere teslim edildi.
Dönemin hükümeti türkçü ve uluscu olmasına rağmen o insanlar geri iade edildi. Bu bir tezat mıdır? aslında değildir. Çünkü ulusculuk ideolojisinde ulus devletin menfaati her şeyin üzerindedir. Sovyetlere karşı gelmek ulus devlete zarar verceği için yapılan eylem kendi içinde tutarlıdır.
Peki dünden bugüne zihniyet değişti mi?
Hayır, her ne kadar devletin mülteci politikası olumlu yönde gelişsede bunun halkta bir karşılığı yok. Hatta akp'nin mülteci politikası kendilerine oy kaybettirdi. Hal böyleyken türkiye ile azerbaycan'ın veya başka bir ülkenin birleşmesi çok zor bir ihtimaldir.
Şu an için böyle bir birleşmeye hazır olmadığımız için.
Ama ileride elbette birleşeceğiz. Nitekim sadece Azerbaycan ile değil, tüm kardeşlerimizle birleşeceğiz.
birleşme kültürü olmadığındandır. moderatörlerin zoruna gitmesin ama ''göt'' kadar sözlükte dahi nesillere bölünmüş topluluğu ülke geneline yayın. portre bu, hiçbir konuda kendi içinde birleşmeyen halkı bir başka ülke ile birleştirmek fantaziden öte olamaz.