Çünkü yeni eğitim felsefesi anlayışı pragratizmden varoluşçu eğitim felsefesine doğru yönelmiştir. Varoluşçulugun temelinde entellektüel insan yetiştirmek vardır. Diğer hedefleri için googleden yardım alabilirsiniz.
amerikada ismini duymadın bölümler var. adam lise mezunu televizyon tamir servisi dükkanı var. maliye adamı rahat bırakmıyor ustalık belgesi sorguluyor oda dükkanda satış yapar gibi televizyon tamir etmeye devam ediyor. halbuki orta okulda fen bilgisi dersinde temel elektronik dersleri vardı. iş ilanlarında meslek lisesi veya teknik yüksek okul elektrik elektronik bölümü eleman arıyorlar. sony servisi dükkanı kapattı bu kişi hala daha dükkanı iş yapıyor yani başarılı bir tamirci.
milli egitim bakanlığı hala sınav sistemiyle okula ögrenci yerleştiriyor. motorlu taşıt aracı ehliyeti almak istedidinde çok kolay alabiliyorsun. bazıları rüşvet karşılığında alabiliyor.
bir insan eğer orta okulu okuyabiliyorsa seçme yerleştirme sınavı olmadanda üniversiteyi okuyabilir.
yan komşumuzun yarı amerikalı olmasıyla fark ettiğim ve çok farklı olan üniversite sistemleri.
arkadaş türkiyede üniversite sınavına giriyor. babası amerikan annesi türk. istanbulda bir üniversitenin endüstri mühendisliği bölümünü kazanıyor*. sonra burada kaydını dondurup amerikaya gidiyor.
buraya kadar herşey normal. ama annesinin anlattığı üzere arkadaş orda fiziğin felsefesi tarzı bir ders görüyor. yani felsefe fizik ve sayısalın karması. dediğine göre üniversitelerin amacı entellektüel yetiştirmekmiş. yani o üniversiteden mezun olduğunda önünde yine birsürü mesleğe girme seçeneğin oluyor. sayısallardan birini seçebiliyorsun. iç mimar olursun üzerine az birşey daha eğitim alarak doktor olursun.
dinlerken gerçekten üzüldüm. adamlar orada tam donanımlı entellektüel bir insan yetiştiriyorlar. daha üniversiteye başlamadan gılgamış destanı manas destanı gibi destanları okumasını istemişler çocuktan. kardeşim ne diyon sayısalcı adam bizde test çözer şşt aloo. ama yok adamlar tam donanımlı entellektüel yetiştiriyorlar böyle birşey olamaz ya ciddi anlamda üzüyor.
özellikle son günlerde çıkan reklamlar (bkz: nişantaşı üniversitesi) ile türk eğitim sistemi iyice boka gidiyor.