Başlık altındaki entrylerin (3) içinde sadece bir arkadaşımız merkez bankasına değinmiş o da konuyu fark edemeden. Şimdi şöyle bir bilgi var;
--spoiler--
Devletin Ana damarı olan Merkez Bankasında 1931 den 1970 kadar Devletin % 15, Devlet dışındakilerin % 85 hissesi vardı. 1970 de Devletin hissesi % 51 e çıkarıldı. 2002 de de Ak Parti bu hisseyi %55 e çıkardı.
Siz bir devletin başı olsanız ve sözde bankanızın hisselerinin % 45 'i başkalarının elinde olsa ve bunu asla değiştiremeyecek olsanız ne yaparsınız ? Ben olsam parayı toplayacak bir oluşuma imkan sağlardım. iktidarın da yaptığı bu.
Bu ülkede yapılan tüm siyasi askeri darbeleri ve ekonomik krizleri inceleyin, sonra da merkez bankasındaki para hareketlerinin tarihlerine bir bakın bakalım ne göreceksiniz ?
bundan sonraki adım karşılıksız para basmaktır. muhtemelen hükümet sıcak para bulamıyor.üzerinde denetim mekanizması olan kurumları bu fona devrederek denetimden kaçırıyor. istedikleri zaman bu kurumların karlarini istedikleri yere akitabilecekler. dolara müdahale,kopru, tünel vs yapımı. bu sıcak para da suyunu çekince en son para basip kombide yakarız.
Hayır kanaatimce para basmak filan değil. Ne peki ? işte konunun can alıcı noktası burası. Neden devletimizi yönetenler parayı kontrol edebilecekleri bir merkezde toplama ihtiyacı hissettiler ?
Hemen izah edelim Değerli arkadaşlar, öncelikle siyasi şartlarmış kafaları bir kenara koyalım. Şimdi meseleye bir bakalım. Dolar son 2-3 aydan beri kontrolden çıktı. Bu ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor mu ? Evet. Ekonomik olarak ülkemiz neredeyse durma noktasına getirilmek isteniyor mu ? Evet. iktidara rağmen merkez bankası faizleri indiriyor mu ? (Zaten kontrolü devletin elinde değil) hayır. Geçenlerde kredi derecelendirme kuruluşu fitch notumuzu düşürdü mü ? Evet. Bu ne anlama geliyor ? Bu ülkeye yatırım yapmayın. Hee demekki ekonomik bir oyun oynanıyor madem öyle devletin de bu salvolara karşı önlem alma zamanı geldi demektir. Piyasaları canlandırıp ülkeyi sokulmak istenilen darboğazdan, ekonomik kıskaçtan kurtarmak için sigorta primlerini ve vergi sgk af taksitlerini ötelediler mi ? Evet. Şimdi parayı kontrol edebilecek bir mekanizmaları var mı ? (Türkiye varlık fonu) evet. Tüm parayı buraya toplayacaklar mı ? Evet. Dolara ve faize anında müdahale edebilecekler mi ? Evet. Peki bu sayede piyasa canlanıp ekonomi rayına girecek mi ? Evet. yapılan da budur zaten.
Arkadaşın biri devlet yönetmek budur gibisinden açıklama yapmış, evet dediğin gibi para o fona aktarılacak dediğin şeyler olacak evet haklısın, peki denetimi? Sayıştay dokunamamakta? Onu ne yapacağız? Tabi evet sende haklısın.
Yahu dis borc gelmis 450 milyar dolara, konusulana bak. Devlet eline almis ekonomiyi de bilmem ne. Evet kici kirik 3 tane firmanin gelirleriyle bir fon olusturup, oyle guzel yatirimlar yapacak ki devlet baba 450 milyar dolar borc odenecek.
Merkez bankasının işlevi ile varlık fonunun amacı arasında bağ kurmak gerçekten takdire şayan.
Tekrar tekrar bu çeşit fonların amaçlarını yazmanın anlamı ve gereği yok.
hoş merkez bankasının hükümet istemesine rağmen faizleri düşürmediğini dahi iddia etmişler. arkadaş faizler düşürüldü. siz politik faiz ile tahvil faizi, geç likidite faizi para sıkılaştırma politikasının ne anlama geldiğini gerçekten bilmeden nasıl bu kafaya erişiyorsunuz anlamak güç.
--spoiler--
ya abi yeni bir şey çıkmış varlık fonu diye türkiyeyi uçuracak bir şey inan
--spoiler--
bütçe fazlan yok ise, petrol veyahut değerli metal gelirin yok ise sen bu fonu açıp ülkeyi kurtaracağını iddia edemezsin. hele ilk kez örneği olacak bir fon ile bunu yapamazsın. yiğit bulut dediğin adam dolar fiyatını her seferinde yanlış bilmiş bir adam. altın ons fiyatını da fırlayacak dediği her dönem batırmış adam. fonun yatırım yapacağı hisse emtia vb. konuda koca ülkenin varlıklarının yönetimini bu adamın olduğu bir yönetime veriyorsunuz. ve ciddi ciddi bunun roket takacağımız anlamına geldiğini iddia ediyorsunuz.
bütçe fazlası veren ülkelerin, genellikle petrol, doğalgaz, değerli maden gibi gelecekte tükenmesi muhtemel gelir kalemlerini ileriye dönük yatırımlarla ikame etmek için bu gelirlerin belirli yüzdeleriyle kurduğu, geniş bir portföy dağılımıyla ekseriyetle yurtdışında yatırım yapan fon.
kabaca evinizin bahçesinde petrol çıkıyor ve ayda 10 lira gelir getiriyor diyelim. ailece ezdiğiniz aylık para 8 lira olsun. o petrol bir gün kurursa kıçınız açıkta kalmasın diye fark olan 2 lirayı alır daha güvenli gelir kaynakları yaratıp emeklilikte torunlarınız aç kalmasın diye bakarsınız.
bizde nasıl oluyor derseniz... bizim öyle doğal kaynaklardan beslenen bir bütçe fazlamız yok. bahçedeki petrol yerine bahçedeki güzel briketleri, işe yarayan hortumları, bisikletleri falan elaleme al kullan diye satıp on senelik faydası karşılığında peşin parasını alıyoruz (menkul kıymet haline getiriyoruz) yani bugün de geçinemiyorduk, yarın hiç geçinemeyeceğiz. işin kötüsü bu bir özel teşebbüs olduğu için denetim menetim hak getire, bir de bahçeyi olmayacak bekçilere emanet ettik. asli görevinin daha doğrusu kaderinin müteahhit kurtarmak ve döviz/borsa manipülasyonu yapmak olacağını düşünüyorum ne yazık ki.
hortumun çapı büyük olunca arkadaşlar tanımlamakta zorlanmış.
gerçekten de çapı çok büyük, öyle alışageldiğiniz yarım parmak hortumlardan değil. içine tüm gövdenizle girebileceğiniz bir para tahliye tüneli. evet, tünel demek daha doğru.
fonun kurulma tarihine ve yönetim kurulundaki isimlere bakınca amacının ne olduğu kolayca anlaşılıyor. 15 senede yatırım yapma devletin elindeki şirketleri sat vergilerin nereye gittiği belli olmasın maaşlar hariç her şeye zam vergiye zam ve sonra bu fonu kur ne için sıcak para için. açıkçası ülke ekonomisinin fazla bir zamanı kalmadı birkaç seneye batıcak ondan sonra bu akp diyenler ne yapıcak merak ediyorum. devletin elinde kalan son şirketleri de satıp artık kaçmaya hazırlandıkları belli.
Kısa ve öz olarak, türkiye'nin kamu nezdinde sahip olduğu neredeyse son kalan %90 oranında sermaye ve varlıklar, ne idüğü belirsiz kişilerce yönetilen bu fona aktarılarak, batan geminin son malları hesabı gider ayak sözde bütçe fazlası diye diye sömürülecek ve birilerinin cebi daha çok dolacak.
Yani bunun için iyimser bir mantık kurmaya gerek yok çünkü Yiğit bulut'u başa koymuşlar. Görünen köye klavuz ne hacet. Zaten bu adamlar yaptığı hangi işten bu ülkeyi sömürmedi? Rant sağlamadı? Cebini doldurmadı? Yiye yiye bitiremediler.
Özelleştirme Yüksek Kurulu, THY'nin yüzde 49.12'si ve Halkbank'ın yüzde 51.11 hissesinin de Varlık Fonu'na devrine karar vermiş!
Hey maşallah! Akıyor mübarek!
elde avuçta bir şey kalmadığından seçimlere kadar ülkeyi ayakta tutmaya yarayacak hamlenin yapıldığı mecradir. her şeyde olduğu gibi bu da seçimler nedeniyle yapılmıştır. elimizde hiçbir şey kalmayacagindan seçimden sonraki halimizi düşünemiyorum.
ziraat bankası, botaş, ptt, türksat, eti maden, çaykur, bist varlık fonu'na devredildi.
kamuoyu tarafından yakından bilinen şirketlerin de aralarında bulunduğu bazı firmalara ait hisseler varlık fonu'na devredildi.
bakanlar kurulunca, türkiye cumhuriyet ziraat bankası aş, boru hatları ile petrol taşıma aş, türkiye petrolleri ao, posta ve telgraf teşkilatı aş, borsa istanbul aş, türksat uydu haberleşme kablo tv ve işletme aş'nin sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, türk telekomünikasyon aş'nin yüzde 6,68 oranındaki hazine'ye ait hissesi ile eti maden işletmeleri genel müdürlüğü ve çay işletmeleri genel müdürlüğünün türkiye varlık fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
antalya, aydın, ısparta, istanbul, izmir, kayseri ve muğla'daki mülkiyeti hazine'ye ait 46 taşınmazların tahsisleri kaldırılarak türkiye varlık fonu'na devredildi.
başbakanlık'tan açıklama
başbakanlıktan, hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin bakanlar kurulu kararıyla türkiye varlık fonu'na devredildiği bildirildi.
başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, türkiye varlık fonu'na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.
açıklamada, türkiye varlık fonu'nun söz konusu şirketleri, bakanlar kurulunca onaylanacak stratejik yatırım planı çerçevesinde yöneteceği kaydedildi.
türkiye varlık fonu yönetimi anonim şirketi kurulmuştu
başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için türkiye varlık fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere türkiye varlık fonu yönetimi anonim şirketi kurulmuştu.
fona devredilen varlıklar;
* ziraat bankası
* ptt
* boru hatları
* türkiye petrolleri
* borsa istanbul
* türksat
* türk telekom'daki kalan devlet hisseleri
* çaykur
* halkbank
* thy
* eti maden
donanımhaber'den alıntıdır.
bu ne demek? devletin parası bitti büyük kuruluşların gelirlerine geçtik. fona aktırdık, onları kullanıcaz demek.yunanistan gibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz demek. saygılar.
türkiyenin ihtiyaç duyabileceği alternatif yatırımlar ve acele harcamalar için* devletin elinde bulunduracağı, gerekirse kullanacağı, halkın kendi parasıyla kurulan fondur.
ve gine bizim imf danışmanı* bu olaya karşı çıktığı için, bu işin vatan, millet ve ülke adına en hayırlısı olduğunu anlıyoruz. Zira hayırsız olsaydı, boş ve beyhude bir şey olsaydı karşı çıkmazdı.