bir an önce oluşturulması gereken arşiv çalışmasıdır.
--spoiler--
Türkiyede çekilen yaklaşık 10 bin Türk filminin uygun koşullarda saklanmadığı için yok olduğunu tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir ulusal film arşivi oluşturulması için harekete geçti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz dönemde başlattığı bir çalışma ile Türkiyede pek çok sinema filminin uygun koşullarda saklanamadığı için yok olduğunu tespit etti. Çalışmaların sonucunda Bakan Ömer Çelik, bürokratlarına Ulusal hafızanın korunması için Türk sinema tarihinin titiz bir şekilde kayıt altına alınması ve bakanlık bünyesinde bir ulusal film arşivi oluşturulması talimatını verdi.
Sinan Çetinden destek
Türkiyedeki tüm yönetmenlerden filmlerini saklanması için bakanlığa getirmesi çağrısında bulunan Sinema Genel Müdürlüğü, elde ettiği tüm filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayacak. Çalışmalar kapsamında, çekilen tüm sinema filmleri de dijital arşive geçirilecek.
Sinema Genel Müdürlüğünün yaptığı çağrıyı, çok sayıda yapımcı ve yönetmen olumlu karşılarken, çağrıya ilk kulak veren ünlü yapımcı ve yönetmen Sinan Çetin oldu. Çetin, bakanlığın yaptığı arşiv çalışmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, elindeki filmleri bakanlığa vereceğini kaydetti. Film Sanayii ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (Filmsan) da, ellerindeki filmleri Ulusal Film Arşivine göndermek için bakanlığa başvuruda bulundu.
Filmsan Vakfı, envanter çalışması yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde elindeki filmleri, bakanlığın arşivine yollayacak.
Devlet eliyle yok edildi
Türk sinemasında önemli yer tutabilecek çok sayıda siyah beyaz başarılı film, 1950li yıllarda film şeritlerinin pahalı olması nedeniyle kopyalanamamıştı.
Bazı yönetmenlerin filmlerin negatiflerini saklamaya gerek duymaması da bu eserlerin yok olmasına neden olmuş, 1980 darbesi sonrası bazı filmler sakıncalı bulunduğu için devlet eliyle yok edilmişti.
Türk sinemasında yaklaşık 10 bin filmin kayıp olduğu tahmin edilirken, bunların büyük çoğunluğunun 1959da Sütlücedeki film deposunda çıkan yangında izlenemez hale geldiği ifade ediliyor.
Yımaz Güneyin filmleri ağırlıkta
Kayıp önemli Türk filmlerinin arasında Lütfi Akad ve Yılmaz Güney işbirliği ile çekilen, Hudutların Kanunu, Atıf Yılmazın Bu Vatanın Çocukları ve Dolandırıcılar Şahı, Bilge Olgaçın Bir Gün Mutlaka, Orhan Elmasın Onu Allah Affetsin, Tunç Başaranın Konyakçı, Duygu Sağıroğlunun Kuduz Recep, Ertem Göreçin Can Pazarı ve Beyoğlu Canavarı, Yılmaz Atadenizin Kibar Haydut, Remzi Jöntürkün Zımba Gibi Delikanlı, Ve Silahlara Veda, Beyaz Atlı Adam gibi filmler bulunuyor. Halit Refiğin TRT için çektiği, Yorgun Savaşçı ve fotoğraf sanatçısı Ara Gülerin çekimleri 12 yıl süren, Yavuz Zırhlısı belgeselinin ise, sakıncalı bulunduğu için bizzat devlet eliyle yok edildiği biliniyor.
--spoiler--