evet, bu soruyu çok soruyorlar. Sebebi ise basit. Gerçekten bir şey bildiklerinden değil, ama işi getirmeye çalıştıkları konu, bizim şu an düşündüğümüz insanlar olmadığımızı, dışarıdan gelen bir kültürün etkisinde kalarak, o kültür içinde asimile olduğumuzu, yani bir nevi, "soyu sopu belli olmayan" bir millet olduğumuzu söylemekteler. Elbette bunun içinde en başta Türklerin saldırgan ve barbarlık üzerine kurulu, ve başka soyları zorla kendisine benzetmeye çalışan bir millet olduğu algısını oluşturma çabası da yatıyor, ki, insanlar eğer ki ilk söyleme inanırsa, kendi atalarının zorla kabul ettiği bir kültürü savunmaya daha az meyilli olurlar. Bu şekilde de Türk milli bilinci zayıflar, ve Türkler, daha kolay bölüp parçalayıp, yok edebilecekleri bir millet haline gelirler.
Peki Türklerin bu söylemleri kabul edip, yine de ortak başka bir kimlik altında, mesela Türklüğü bırakıp, A ya B kimliği altında birleştiğini farz ettiğimizde ise, aynı kişilerin, "Siz barbar Türkler orta asyadan geldiniz, siktir olun gidin"... söylemlerine tekrardan döneceğine adınız gibi emin olabilirsiniz.
sadece kürtler değil, genel anlamda solcular, hatta bazı milliyetçilerin bile söylediği bir şey bu.
genellikle "saf türk var mı sanki" gibisinden söylemlere dayandırılır.
türktür.
Sikko sikko dna araştırmalarına dayanıp ülkenin aslında yüzde 5'i türk geninde diyenler çok.
O araştırma ne zaman yapılmış meçhul..
Bir kere türkler sırf fantezi olsun diye hadi yabancılarla karışalım diye güle oynaya karışmamışlardır.
Karışma varsa da yoğun değildir.
Sadece 15. yüzyılda 2 milyon türk'ün anadolu'ya geldiği tarihçilerce bilinir.
bunun öncesi de var tabii.
Fenotip benzememesi de olağandır. Zira coğrafya değişmiştir.
Kaldı ki türkler aşırı çekik gözlü de değillerdir. Göz kapakları orta asyanın step bölgesinden çıktıkları için yağlıdır.
Eğer daha önce görmüşşeniz bir uygur ile bir çinliyi kolaylıkla ayırabilirsiniz.
Kısaca türkiye türkleri "türk"tür.
Karışma olmuş olması türk olmadıklarını göstermez. Dünyada karışmayan millet yoktur. Belki az karışmış vardır japonlar gibi.
Avrupadaki birçok millet birkaç etnisitenin birleşiminden meydana gelir hatta.
Şurada genetik olarak ne nedir, Anadolu'nun Turklüğünün genetik ve kültürel yanını, takip ettiğim genetik çalışmaları uzun uzun anlatmak isterdim de herkes ağzına klişe birtakım sözler almış ölümüne savunuyor zaten. Yiyin birbirinizi.
En basit haliyle özet geçeyim: bir kısmınız genetik olarak orta asya ve sibiryalı, bir kısmınız ise buraların binlerce yıllık yerlisi. Ama bir şekilde buraya gelen Türklerden bir parça taşıyorsunuz hem genetik hem kültürel olarak.
gen araştırmalarına göre ülkemizde yaşayanların sadece %10'u orta Asyadaki soydaşlarımızla uyuşan genleri taşıyor. ne bu % 10'lük dilimde nede orta Asya'daki kardeşlerimizi de bile safkan Türk yok(konunun uzmanları belki ural-altay dağlarının eteklerinde düşük bir ihtimalde olsa var olabilir) der bazı tarihçiler. tabi yabancı tarihçiler çalışmalarıdır bunlar ve güvenirliliği bana göre tartışılır.
bunun nedenlerinden biri atalarımızın göçebe olması ve sıcakkanlı insanlar olup göç esnasında veya varılan bölgede karşılaşılan diğer milletten insanlarla çabuk kaynaşmalarıdır.
örnek; selçukluların Konya'ya ya geldiklerinde hırıstiyan ve rum halk ile çok çabuk kaynaşmaları, hatta bu halka koruyucu anlamda kol kanat germeleridir. ama bunu yaparken gelenekten de vazgeçmemişlerdir atalarımız. yine konya'dan örnek verecek olursak mevlana bilindiği üzere belh doğumludur ve konya'ya da belhten göçmüştür. mevlananın temelini attığı mevlevilik anlayışın veya topluluğunun sema gösterilerinde semazenler halka şeklini oluşturup kendi etraflarında dönerler. bu anlayış şamanların gök-tanrı ile iletişime geçmek için yakılan ateşin etrafında dönmelerinin aslında değişik ve gelişmiş bir versiyonudur. bunu diğer bir örneği ise düğünlerde halka oluşturularak oynanan hareketli oyunlardır(halay vs).
mevlana'nın hangi milletten olduğu hala tartışmalıdır. türk, fars, afgan hatta tacik olduğunu iddia edenler var. işte bu anda mevlananın hangi milletten olduğu değil hangi milletin örf, adetini yaşadığı ve yaşattığı önemlidir.
günümüzde de türkiye'de yaşayanların birçoğu farkında olmasa da türk örf ve adetlerine göre yaşamaktadır. bir de bu konuda dil çok önemlidir. yine ülkemizde türkçe tek resmi dildir ve bana göre halkın % 100'ü tarafından iletişim de kullanılır.
Ekseri tipleri görseldeki kardeşe benzeyen milyon tane insan varken sorgulanmalıdır.
Hah milli kimlik ulus devlet mensubiyeti açısından türktürler. Siz türk değil tirtsiniz, tirtim diyeceksiniz desendi tirt olacaklardı o başka konu.
Ben kafkas topraklarından gelmiş azerbaycan coğrafyasının kadim oguzkıpçak boylarının bir mensubu olarak katıksız bir türküm. Türkiyede de bizim gibi türkler yok değil elbet var.