osmanlının kalığı, yerinde sayan, islami ve saltanatla yönetilen bir anlayışa sahip olmasına karşın , türkiye daha çağdaş ( öyle olmaya çalışıyor ) daha ilerici , laik ve en önemlisi demokrasıdir.
aynı topraklar üzerinde yaşasak bile , bizim osmanlıyla hiçbir bağımız yoktur bugün.
adı değişti, şekli değişti, zihniyet değişti.
eee benim dedem osmanlı...
ya bırak.
burada bizans da yaşadı. aynı zamanda bizanslıyız da biz o zaman.
imamların devlet memuru olduğu, devlet bünyesinde diyanet işleri başkanlığı olduğu, diyanet işleri başkanının bürokrat olduğu (türkiye de bildiğiniz üzere bürokratik demokrasi bulunmakta) bir ülkede laiklikten sözetmek komik be kardeşim.
ha sen cumhuriyeti zembille inmiş sanabilirsin. ama bari cumhuriyet tarihini iyi anla. bugünü iyi yorumla. bu da bi artıdır.
1923te cumhuriyeti kuranlar, bir saltanat sistemini yani bir yönetim biçimini yıktılar, bir milleti ve onun kültürünü değil. eğer türk tarihinden osmanlıyı çıkarırsanız geriye hiç bir şey kalmaz.
Doğru önermedir.Nitekim önemli olan osmanlı'da yaşamış osmanlı'da eğtilmiş insanların cumhuriyeti kurması önemli olan değildir,önemli olan bu kişilerin osmanlı zihniyetine,ekonomik ve yönetim biçimine uygun düşüncelerde,görüşlerde olmalarıdır.Eğer osmanlı'nın devamı olsaydık bugün halifelik olabilirdi,fes takabilirdik,çarşafla dolaşan bayan vatandaşlarımız olabilirdi ki hala mevcuttur ancak istisna durumundadırlar.E şimdi devamı denemez haliyle türkiye halkı bir evrim geçirmiştir ve tamamlamaya doğru da ilerlemektedir.
devlet deyince saltanat zanneden, hilafet zanneden güruhun anlamayacağı bir durumdur. halbuki devlet, gerçekte bürokrasinin bir bütünüdür. bürokrasimiz ise osmanlı'nın devamı niteliğindedir. ulan, darbelerimiz bile osmanlı lan bizim!
yönetim anlayışı olarak evet devamı değildir osmanlı monarşiyle, sonlarına doğru meşruti monarşi, türkiye parlamenter demokrasi ile yönetilir. ama kültürü, geçmişi insanları her şeyiyle bugünkü türkiye osmanlı'nın devamıdır. osmanlı'nın olduğu kadar selçuklu'nun göktürkler'in hatta hunlar'ın da devamıdır. kusura bakmayın ama türk kültürünün 87 yılda oluştuğunu düşünmek saçmalığın daniskasıdır.
türkiye cumhuriyeti kurulduktan sonra uzun yıllar osmanlı devleti'nin dış borçlarını ödemiştir. eğer türkiye osmanlı'nın devamı değildir tesbiti doğru ise t.c vatandaşları olarak bizler ve bu ülkenin kurucuları haraç mı verdiler? türkiye cumhuriyeti devletini kurabilmek için dış devletlere rüşvet mi verdiler? eğer bu soruların cevabı hayır osmanlı devleti'nin borçlarının muhattabıydık ise türkiye cumhuriyeti osmanlı devleti'nin devamıdır anlamı çıkar.
Çin hanedanlar yönetim şekilleri olarak birçok kere değişmiştir. Kubilay Hanla türkler bile yönetmiştir Çini. ama o zaman ki çin bile çin diye geçer.
Keza ingiltere ve daha birçok ülke.
e peki Bu durum neden Türkiyeye gelince değişiyor?
Türkiye Cumhuriyeti Selçuklu, ilhanlı, osmanlının çağcılıdır ve Bu coğrafyadaki 1000 yıllık Türk devletinin yeni ismidir.
Ha Türkiye Osmanlı'nın devamı diye de Osmanlıcılık yapmak saçma olacaktır, zaten Türkiye'nin osmanlı'nın devamı olduğu gerçeğini mantıklı şekilde özümsemiş kişi bu değişim ve dönüşümün gerekliliğini anlar içselleştirir.
Hem sen Osmanlıcılık yaparsan Ben ilhanlıcılık yaparım e ne yapacağız şimdi?
uluslararası hukukda ve devlet politikasında 1923 yılında kurulunan devlet değil rejim değişikliğidir. lozan anlaşmasındada sevr anlaşmasındada muhatap aynıdır. türk devletidir.
türkiyedeki onlarca kamu kurumlarının cumhuriyetten eski olması, osmanlı hükümetinin tüm borçlarının 1980 yıllara kadar ödenmesi v.s.
aslında saçma bir soruya bir cevap veriyorum. bu önermeyi yapana göre çanakkale savaşını o zaman biz kazanmadık osmanlı kazandı. atatürk osmanlı subayıdır. türkiye cumhuriyetinde hiç askerlik yapmamıştır. osmanlıdan türkiye cumhuriyetine geçerken tüm devlet kurumları ve devlet memurları aynen tüm hakları ile geçmesi tesadüftür.1844 yılından beri kullanılan ayyıldızlı bayrak tesadüftür.uluslararası hukukda belirtilenler tesadüftür. askeri rütbelerin ve kurumların aynen devam etmesi tesadüftür.
herşeyden önce türkiye devlet politikası osmanlı mirasını red etmemiş tamamen kabul etmiştir. örneğin o yüzden ermenilerle 1915 olayları nedeniyle uğraşıyoruz.
türkiye cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuştur. fakat;
türkiye devletinin kuruluşu osmanlının kuruluşu ile aynıdır.
tüm dünya bizi osmanlının tek varisi kabul ediyor biz kabul ediyoruz, bazı yeni yetmeler ise akıl sıçıyor.
türkiye cumhiriyeti kurulunca yeni bi halk getirilmedi yewni devlet kuruyoruz diye. türkiye osmanlı devletinin devamı mıdır bu soruyu şöyle sormak lazım Mustafa kemal bi osmanlı subayı mıdır kocaman bi evet. hatta bunu daha iyi anlamak isteyen vatandaşlara sinif arkadaşım atatürk adlı ali fuat cebesoy kitabının okunması tavsiye edilir...
biraz dışarı çıkarsak yabancıların hiç de öyle bir iddiası yoktur. yabancılar bizi hala osmanlıların torunu türkiye'yi de osmanlıların kurduğu bir ulus devlet olarak görürler.
--spoiler--
burada bizans da yaşadı. aynı zamanda bizanslıyız da biz o zaman.
--spoiler--
bizim bizans'la hiçbir ortak noktamız yoktur aynı topraklar üzerinde yaşamış olmaktan başka. dolayısıyla ilk etapta bizans'la osmanlı'yı birbirine karıştırmayacağız, onları birbirinden bi ayıracağız. osmanlı bizans'la savaştı, türkiye osmanlı'yla savaştı mı? yo. ha osmanlı ile savaştıysak o başka.
şimdi bu soru kafa karıştırıyor. türkiye, osmanlı ile savaştı mı? bak kıllandım.
16 mart 1920 başkent istanbul işgal kuvvetleri tarafından resmen işgal ediliyor
11 nisan 1920 meclisi mebusan ingilizler tarafından lavğ ediliyor. üyelerinin bir kısmı tutuklanıyor bir kısmı anadoluya kaçıyor.
hemem ardından tepki olarak 23 nisan 1920'de ankarada kaçmayı başaran meclisi mebusan üyelerininde dahil olduğu türkiye büyük millet meclisi kuruluyor.
osmanlı subayları işgal kuvvetlerine karşı ankara merkezli savaşlara başlıyor. ve neticesinde düşman kuvvelerini dağıtıyor. istanbul haricinde tüm anadolu düşmandan boşaltılıyor.
1 kasım 1922 türkiye büyük millet meclisi devlet yönetiminden saltanatı kaldırıyor. padişah 6. mehmet vahidettin devlet başkanlığı görevinde azlediyor.
4 ekim 1923 son kalan işgal güçleri artıkları istanbuldan def oluyor
13 ekim 1923 devletin başkenti istanbuldan ankaraya alınıyor.
29 ekim 1923 türkiye büyük millet meclisi devlet yönetimi olarak cumhuriyeti ilan ediyor. cumhuriyetin devlet başkanı olarak mustafa kemal atatürk ilan ediliyor.
türkiye cumhuriyeti devleti osmanlı imparatorluğunun devamıdır.
kurumsal ve toplumsal yapılarda ciddi değişimler olmuştur sadece.
yoksa biz bu toprakları başkalarından mı fethettik?
kimse kimsenin devamı olmaz devletler geçici uluslar kalıcıdır. önemli olan ulusların kalıcı olmasıdır. günümüzdeki fransa ile napolyon fransası aynı değildir. fransızlar hatta 1.cumhuriyet, 2.cumhuriyet diye sınıflandırıyorlar ülkelerini.
bu iddiayı doğrulamak için başkent istanbul'a taşınmamıştır tbmm tarafından. borçlar konusuna gelince osmanlı'nın borçları türkiye'nin de dahil olduğu 27 devlet tarafından ödenmiştir. pratikte türkiye osmanlı'nın devamı değildir. kağıt üzerinde baktığımızda herhangi bir ortak yön de bulmamız imkansızdır.