kazimiye köyü'nde çiftçilik yapan turan bektaş, sattığı 87.5 kilo kabak için giderler düşülünce hesabına 1.73 tl yatırıldığını görünce şaşkına döndü.
yalova - yalovalı çiftçi turan bektaş, serasında yetiştirdiği kabakları istanbul bayrampaşa yaş sebze ve meyve hali'ne satmak için gönderdi. bir süre sonra gönderdiği kabaklar karşılığı hesabına 1.73 tl yatırıldı. bektaş, kendisine birkaç gün sonra fatura geldiğini anlatırken şöyle dedi:
faturada kabağın kilosunun 20 kuruşa alındığı ve toplam 17.50 tl fiyatı olduğu belirtiliyor. navlun, navlun kdv, müstahsil stopaj, komisyon ve diğer masraflar adı altında toplam 21.84 tl masraf kesildi. böyle olunca 4.34 tl borçlu çıktım. ürünü gönderdiğim kasalar benim olduğu için 5 tl iade edildi. durum böyle olunca da 87.5 kilogram kabağı 1.73 tlye satmış oldum. kasalar benim olmasa verdiğim kabaklar karşılığında 4.73 tl borçlu duruma düşecektim.
böyle durumlarla zaman zaman karşılaştıklarını söyleyen anlatan turan bektaş, geçen yıl da 58 kasa domates için bana borç çıkartmış, bunu benden tahsil etmişlerdi dedi.
günlük yevmiyesi 23 tl'den işçi çalıştırdığını anlatan turan bektaş, kabağı 3 ayda, ailesinden 4 kişi ve 6 işçiyle birlikte sıcağın altında saatlerce çalışarak yetiştirdiğini bildirirken, elime geçen bu parayla aldığımız zirai kredileri, traktör kredimi nasıl ödeyebilirim? ayrıca ailemi nasıl geçindirebilirim? dedi. (dha)
bazı ekonomiden anlamayan angutların "öhöhöhö hökumatımızın böyüh başarısı" diye lanse ettikleri mevzu.
şimdi hacı abi elmalarla armutları güzel güzel ayırmak gerekiyor.
şimdi yavru kurtlarım 2009'un aynı döneminde sen ne kadar küçüldün? resmi olarak %13,8, gerçekte %14,5. bunu yaz bir kenara. çin ne yaptı aynı dönemde? %6,1 büyüdü. senden artısı oransal bağlamda %19,9 daha büyük! çaktın mı?
çin %6,1 büyümüş, sonra ertesi sene bunun üstüne %11,9 koymuş. şimdi geçen sene aynı dönemde gerçekleşen %13,8'lik küçülmenin g20 ülkeleri içinde kaçıncı sırada yer aldığına da bir bakın ha? geçen seneki küçülme oranı ulusa sesleniş adlı masal programında hiç yer almazken, şimdi veriyor gazı amcam. nerede sizin dürüstlüğünüz? çinden sonra en büyük büyüyen ülkeymiş hele bir çin'in geçen senesine de baksana adamım? küçülme olunca "dış etkenler" büyüme olunca "ben yaptım" nerede lan bu yoğurdun bolluğu? sıçrama teorisi denen bir şey vardır, dibe vurursun ve sıçrarsın türkiye'nin %13,8'lik küçülmenin akabinde büyümemesi zaten sürpriz olurdu. ha bu arada 2010 için öngörülen büyüme oranı da %4,5-5 arasındadır. akp dönemindeki büyüme ortalaması %4,5'tur. ayrıca 1923-2003 arasındaki büyüme ortalaması da %4,5'tur. sen devletin elinde ne varsa satacaksın ama ilginçtir ancak ortalamayı yakalayabileceksin. ortalamayı yakalamanı da "böyüh başarı" diye pompalayacaksın.
ha, efendim geçen sene %13,8 küçülürken ekonomi bir zat-ı muhterem çıktı "kriz bizi teğet geçti" dedi. şimdi ilk çeyrekteki %11,7 büyüme için de "haklı olduğumuz ortaya çıktı, kriz bizi teğet geçti" dedi.
şimdi bakın bazı ekonomiden anlamayan dick -alm. kalın- kafalılar da iyi okusunlar bakın sizin gibi elmalarla, armutları toplayıp matematiğe takla attırmıyoruz. bakın bu ülke 1994'te bir kriz yaşadı ve ekonomisi %6 küçülmüştür ve ertesi yıl 1995'te de %7.9 büyümüştür. bu ülke 1994'te kriz olduğunu kabul ediyor mu? ediyor değil mi? siz de ediyorsunuz değil mi ekonomiden anlamayıp ahkam kesen sığırlar?
2001'de bu ülke %9,5 küçülmüştür. 2001'de de bir kriz olduğunu bu ülke kabul ediyor mu? ediyor değil mi? siz de ediyorusunuz değil mi ekonomiden anlamayıp ahkam kesen sığırlar? sana söylüyorum 2001 krizinin enkaz bıraktığını iddia edip, 2009'da krizin teğet geçtiğini iddia eden mal sana söylüyorum okumaya devam et nasıl göt olacaksın şimdi iyi oku. aralık başında akp'nin iktidar olduğu ve ekonomide etkisinin 0 -yazıyla sıfır- olduğu 2002'de %7,8 büyümüştür.
bu ülke 2009'un ilk çeyreğinde ne kadar küçüldü? %13,8. 2009 yılında genel itibariyle ne kadar küçüldü? ab ortalamasının %4,1 olduğu yerde %4,7! ab "kriz var" dedi bizden daha az küçülmesine rağmen peki bizde ne dediler? "kriz teğet geçti!" breh breh breh.
eğer 2009'da kriz teğet geçtiyse bu ülkede 1994'te kriz çıkmamıştır! bu ülkede 2001'de kriz çıkmamıştır!
eğer bu ülkede 2009'un ilk çeyreğinde %13,8 küçülüp, 2010'un ilk çeyreğinde %11,7 büyüme krizin teğet geçtiğinin kanıtıysa, 2009'da %4,7 küçülüp 2010 büyüme oranı %4,5-5 bandında gerçekleşecek olması krizin teğet geçtiğinin kanıtıysa, 1994'te %6 küçülüp, 1995'te %7,9 büyüyen bu ekonomi, 2001'de %9,5 küçülüp, 2002'de %7,8 büyümesi bu ülkede 1994 krizinin de, 2001 krizinin de teğet geçtiğinin kanıtıdır! eğer bu ülkede benzer bir istatistiği yakalamasına rağmen 2009'u krizin teğet geçtiğini, 2010'un muhteşem olduğunu iddia eden adamlar 2002'de %7,8'lik büyümeye bulaşmayıp, 2001 krizi üzerinden nemalanıp "enkaz" edebiyatı yapıyorsa hiç boşuna "ekonomiden anlıyoruz" cakası satmayacaklar.
hani popülistçe "benim milletim her şeyi bilir" deyip bu millete gazı veriyorlar ya, işte milletin gözünün içine baka baka yalan söylemekten utanmıyorlar!
arada bizim gibi araştırmayı bilen, biat etmeyen onlardan kat be kat fazla "ekonomiden anlayan" adam çıkınca durumun trajikliği ortaya çıkıyor.
hesap ortada, matematik ortada, istatistikler ortada.
ya 2009'da krizin ebemizi siktiğini kabul edeceksiniz, ya da 1994'e, 2001'e laf atmayacaksınız. hele hele 2001 hakkında enkaz edebiyatına hiç vurmayacaksınız. dürüst olacaksınız, adam(!) olacaksınız!
ulan yazmayayım, yazmayayım diyorum ama bir çoban şart arkadaş!
paleface buradaki hakaretleri üzerine alınanlardan özür dilememeyi de kendisine borç bilir.
2009'un teğet geçtiğini iddia eden varsa da bu yazıdan daha iyisini çaksın da ders alalım, verecek ders varsa!
türkiye'nin oransal olarak çin'den daha az büyüdüğünü gösteren istatistik. ancak bir çok ülkeyle kıyaslandığında gayet yüksek bir orandır. çin'den bahsediyoruz, 1.3 milyarlık nüfusu ve bizimkinden çok daha ucuz iş gücüne rağmen dağın fare doğurmasını bekleyemeyiz. krizden çıktığımız için bu kadar büyümüşüz. allah akıl fikir versin. çok değil bundan 8 sene öncesine kadar her fırsatta koşa koşa krize giren bir ülke olarak, her küçülmeden sonra bu kadar büyüseydik abd ile kafa kafaya gelirmişiz demek. tabiki kriz ekonomisinden çıkışın etkisi olmuştur. ancak en fazla 4-5 puan etkisi vardır. kriz falan olmazsa önümüzdeki yıllarda gerçek oranları da görürüz. olumlu ve yeterli bir oran.
not: fakir fukaranın büyümesi için önce ekonominin büyümesi gereklidir. daha sonra zincirleme olarak işsizlik oranı düşer ve en son vatandaşın cebine para girer. ekonomi yeterli büyüklüğe ulaşmadan aş, iş, para beklemek hayalperestliktir. kapitalist sistemlerde imkansızdır. işsiz olan nüfusa iş verecek kadar patron olmamasından kaynaklanır. bu da bu sistemin yumuşak karnıdır. yapacak bir şey yok bekleyeceğiz. şimdiye kadar bu kadarını da görmedik hafız.