türkiye'nin mutlak edinmesi, sahip olması gereken savaş unsuru.
madem bölgesel bir güç olacağız, madem kafaya oynayacağız, bir uçak gemimiz olmalı. tayland'ın bile var, ispanya'nın 2 tane, italya'nın 2 tane var. ama bizim yok...
uçak gemisi yapılabilmesi için öncellikle nükleer teknolojiye sahip olmak gerekir.
nitekim amerikanın elinde ki uçak gemileri nükleer teknolojilerle üretilmiştir.
yerli imkanlarla yapılmalıdır, şarttır. * kıbrısı uçak gemisi gibi görüyorsun da çek bakayım kıbrısı italya önlerine, içine de 50 000 asker doldur. yani tam anlamıyla küçük boy bir ordu. oluyor mu ?
daha çok ufak bir tümeni amfibi olarak deniz aşırı ülkelere götürüp harekat yapabilen ve bunu üzerindeki birçok helikopterle destekleyebilen bir çıkarma gemisi olacaktır.https://galeri.uludagsozluk.com/r/368672/+
usa nın da benzer tipte gemileri var tabi onlar da harrier tipi kısa rampalardan kalkabilen dikey iniş kalkış yapabilen uçaklar olduğu için bizden daha etkili kullanıyorlar.https://galeri.uludagsozluk.com/r/368673/+
almanları, amerikalıları, ingilizleri, japonları 70 yıl geriden takip eden türkiyenin geç kalmış gemisidir. uçak gemileri 1935 lerde çok faydalıydı gerçi.. şimdi gereksiz..
gemiye koyacak uçağımız yoktur, gemi yapacağımız vardır.
arabaya koyacak benzimiz yoktur, araba procelerimiz vardır.
kıçımıza giyecek donumuz yoktur, erkek adamın malı diye gezeriz.
saygılar.
lhd gemisidir. helikopter yada doklu çıkarma gemisi olarak geçer uçak gemisi değildir. abd sınıfında bir uçak gemisi bu ülkeye senelik 20-25 milyar dolara patlar. çünkü sağlam bir uçak gemisine (50-80 uçaklık) refakat etmesi için 2-3 destroyer, 1-2 hava savunma fırkateyni, 2-3 adet değşik amaçlı fırkateyn, ufak bir sürü gemi (hücum bot korvet vs.), 3 adet konvansiyonel yada 1 adet nükleer denizaltı,ayrıca sağlam bir ikmal gemisi gerekir. yani türkiyeki donanmanın yarısıdır(güç olarak tabiki türkiyede destroyer ve hava savunma fırkateyni bulunmamaktadır).
yani arkadaşım doklu çıkarma gemisidir. helikopter gemisidir. o uçak gemisidiyerek propaganda yapma.
ayrıca harrier kullanılması aşırı maliyetli olur. yedek parça temini pahalıya patlar. harrierlar dikine iniş kalkışta (donanmalarda kullanımında) 60 adet kırıma uğramıştır.
Önce şunu anlamalıyız, bir ülke neden uçak gemisine ihtiyaç duyar ?
Cevap basit, eğer süper güç olmak istiyorsa.
Şu anda türkiyenin malesef ne ekonomik, ne askeri gücü, ne de sosyokültürel yapısı buna müsaittir.
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak bu hamle için çok geç kaldık. Keşke zamanında mecidiye ve hamidiye denizaltılarını hayata geçirip deniz tarihinde yeni bir sayfa açan abdülhamit han kadar ya da donanmaya çok önem veren mustafa kemal atatürk kadar ileri görüşlü olabilseydi sonradan gelen liderlerimiz.
Şimdi bu gemiyi yapmak reklamdan, propagandadan, kötü yatırımdan başka bişey değil. Allahını seversen nereye gidiceksin uçak gemisiyle ?
yazılara çok takılmayın katlanmış kağıdın üzerine düzgün yazılamıyor * gönül ister ki gerçek olsun gerçekten böyle sanayi hamleleri gelsin bir atılım gerçekleştirelim yerli araçlarımız, uçaklarımız, temiz enerji santrallerimiz olsun. ancak hep lafta kalıyor bir parmak bal çalınıyor ağzımıza ama arkası gelmiyor..
eğer aynı gemiden bahsediyorsak gemi ispanyol juan carlos amfibik havuzlu çıkartma gemisinin bir sürümüdür. bir miktar asker, tank ya da zırhlı personel taşıyıcı (apc) ve helikopter (f-35b tipi dikey iniş kalkış-vtol ya da benzeri uçakları barındırabilir) taşıyabilir. rampasının kısa olması nedeni ile normal bir uçağın iniş yapması imkansıza çok yakındır (yinede başadrabilen çıkasilir yani bilemem).
geminin amacı belirli birlikleri (üst paragraf) istenen deniz kıyısına çıkartıp takviye sağlamaktır. belirtildiği gibi uçak gemisi adıyla anılamaz (amacı uçak taşımak değildir). kendi kendine yetebilmesi amacıyla içerisinde doktor, dişçi ve ameliyathane gibi (ben böyle biliyorum) kişi ve yerler bulunur. nükleer olacaktır (büyük ihtimal bizim pek nükleer sistemimiz yok) olmaması durumunda türkiyeden kuzey afrikaya zar zor gider. geminin mevcut durumu hakkında bilgim yok ancak başlanmadıysa önce teknolojiye yatırım yapılmalıdır.