Minnak bir armatör olarak baya bir usd kurunda borç ödemiyor olsaydım, Bok gibi param olsaydı. Hiç düşünmez böyle bir şeyin peşine düşerdim. Maalesef bu fırsat başkasına kaldı.
uçak gemimiz olunca ne olacak ? Dibimizde adaları olan yunanistanamı hava atacaz yoksa suriye mısr gibi arap ülkelerine bakın ben ne yaptım bunun üstüne amerikadan aldığım yazılımı amerikaya ait olan uçakları indirip kaldırabiliorummu diyecez. Rusya hazardan suriyenin göbeğini vuruyor biz sıfır noktasından kandili vuramıyoruz ne olacak yani savaş uçağı yapınca.
Uçak gemisi nedir? Uçak gemisi, cephane doluyken uzun mesafeli uçuş gerçekleştiremeyen savaş uçakları için bir ikmal üssüdür. Yani uçak gemisi kullanmanız için öncelikle herhangi bir jet üssüne 500 Km'den daha uzak bir yere saldırmanız gerekmektedir. Çünkü savaş uçaklarının standart cephane ile uçuş menzili 1000 Km cephanesiz uçuş menzili 3900 Km'dir. Şimdi size jet üslerimizi sayıyorum. Eskişehir, Konya, Bandırma, Balıkesir, Ankara, istanbul, Merzifon, Malatya, Diyarbakır, Batman, Adana, Muş, Ağrı, Sivas, Erzurum Akhisar,Dalaman,Afyon,Çorlu. Yani sınır komşumuz olan herhangi bir ülkenin diğer ucuna kadar (iran hariç) uçuş yapabilecek yakınlıkta üslerimiz var. Ha derseniz sınırımız olmayan bir ülke ile sorunumuz olursa. O zaman bizim zaten götümüzden kan alırlar. Daha burnumuzun dibindeki olaylara "bak oraya gelirsem fena olur." demekten başka bir halt yapmıyoruz, bir de uçak gemisi ihtiyacımızın olacağı ülkelere mi söz geçireceğiz ? Kusura bakmayın arkadaşlar ama ben bu zihin yönetim oyunları ile "Bak hükümet çalışıyor, uçak gemimiz olunca dünya lideri olacağız." laflarına götümle gülüyorum. Varsa itirazı olan bu söylediklerime buyursun gelsin savunmasını yapsın.
türkiye'nin doğru düzgün donanması, hatta zırhlısı bile yokken uçak gemisi neyinedir?
ayrıca uçak gemisine ne indirecektir?
burnunun dibindeki ülkelere müdahale edemeyen türkiye, uçak gemisini hangi kıtaya gönderecektir?
belli ki böyle bir gemi bu ülkeye gelse de alınmış değil, muhtemelen abd tarafından kendi çıkarları doğrultusunda kullanılmak üzere bırakılmış olacaktır.
siyasiler de parasını bastırdık, aldık diye şov yapacaktır.
yer mi anadolu çocuğu?
%50'si için, evet.
Stratejik anlamda türkiye nin ihtiyacının olmadığı devasa ve çok pahalı silah sistemidir. Uçak gemisi ana karadan lojistik destek sağlamanın zor ve maliyetli olduğu olası veya aktif savaş bölgelerine etkin operasyonel güç sağlamaktır. Biz uçak gemisiyle amerikayamı japonyayamı yoksa zaten dibimizdeki rusyayamı gözdağı vereceğiz. Basında yer alan söz konusu uçak gemisi bildiğimiz jet taşıyan pistli uçak gemisi değil, kıç tarafında havuzu olan helikopterli çıkarma gemisidir. Ancak savunma bakanlığından yapılan 20 adet f- 35c uçağının alınacağı haberi bu uçakların dikey iniş kalkış yapabilmesi nedeniyle bu gemilerde kullanılabileceği düşüncesinin varlığını göstermektedir. Türkiye nin asıl ihtiyacı olan zaruri ve acil silah sistemi zaten ortadoğunun tam üzerinde yani savaş bölgesinde olması nedeniyle radara yakalanmayan milli insansız keşif ve avcı uçakları ile uzun menzilli balistik füzelerdir. Düşmanlardada hayli gelişmişleri var olan bu teknolojilere karşı elektronik harp sistemlerinin geliştirilmesi ve bu alanda dünya lideri olmak zaruridir.
savunma sanayii müsteşarlığının* f-35c tipi uçaklardan gelecekte 20 adet satın alma konusundaki talebini öğrendikten sonra gelecekte olacağından emin olduğum uçak gemisidir. f-35c tipi uçaklar cv versiyon olarak geçen dikey iniş ve kalkış özelliğine sahip olan uçaklardır, deniz kuvvetleri kullanır. ingilizlerin yazdığına göre 2013 yılında bu konuda bir ihale bekleniyor ve rakip olarak çin ve ispanyadan olmak üzere iki firma var. türkiye'nin de f-35c ye olan talebi bu haberi doğrular nitelikte. eğer olursa türk deniz kuvvetleri çağ atlar, her ne kadar geç kalsa da.
gizli uçak gemisi nasıl olabilir diye sorulması gereken başlıktır.
bakkaldan sakız alıp mahalle arkadaşından mı saklıyorsun. dünyada kaç tane uçak gemisi imalatçısı varda gizli ürettireceksin. sonrada saklayacaksın.
natoya kayıtlı tüm ülkelerin kaç tane askeri gücü olduğuna kadar verisi var natoda. kaldı ki uçak gemisi saklayacaksın.
1995 de bir Alman arkadaşımla
Amerika'ya gitmiştim. işimiz bittiğinde
nereye gidelim diye düşünürken " Christi
Korpus " a gidin, orada müze yapılan uçak
gemisi var dediler. Bu yakınlarda başka
görülmeye değer bir şey yok diye de ilave
ettiler. Gittik gördük, devasa bir eser.
ikinci dünya savaşında hizmet verdikten
sonra 50 'li yıllarda müzeye çevrilmiş. Bu
gemiyi yaparken neleri düşünmemişler ki.
Çok etkilendim. Kendi ülkemi, bizim
yöneticilerimizi düşündüm. Aradan bir kaç
yıl geçti, internette dolaşırken, yanlış
hatırlamıyorsam 1952 yılına ait "
Cumhuriyet " gazetesinin 1.sayfasındaki
bir haber gözüme ilişti. " Bakanlar kurulu
kararıyla 100 bin çift at nalı ÇiViSi ithal
etmeye " karar verilmişti. Şoke oldum,
1995 yılında gördüğüm devasa uçak
gemisi gözlerimin önüne geldi, onlar uçak
gemisini yapmış, kullanmış, müzeye
çevirmiş biz hala at nalı çivisi ithal etmenin
peşindeydik. Bu düzen hep böyle devam
etti, arada bir " ben düzelteceğim bahtı
kara kaderini bu Milletin " diyenler çıktı
ama beceremediler. Nal çisi ithal eden
zihniyet hep galip geldi. Şimdi on yıldır
dümenin başında olan biri var, olmaz gibi
görünenlerin yüzlercesini olur hale getirdi,
Luxemburg başbakanından bir milyon
dolar dilendiğimiz günler tarihe karıştı ama
" nal çivisi ithalatçıları " bütün güçleriyle iş
başında ve ellerinden gelse " tarih ve talih
" değiştiren adamı ve ekibini bir kaşık suda
boğacaklar. Acı olan Milletimizin yarısına
yakın olan kısmı da anlaşılmaz bir körlük
ve sağırlıkla " nal çivicileriyle " beraber
hareket ediyor olması. Evet " Uçak gemisi
" ve " At nalı Çivisi " . Okuyanlar düşünsün
diye yazdım.
uçak gemisi değil, helikopter gemisidir. proje de bu şekilde başlamıştır. zaten uçak gemisi servise girene kadar, uçak gemisinde inip kalkmaya elverişli f-4 ler emekli olacaktır, onun dışında da hava kuvvetlerinde aynı özelliklerde bir uçak yoktur. uçak gemisi demek deniz kuvvetlerini de jet uçaklarıyla donatmak demek, o kadarı da türkiyeyi oldukça aşar. bu sebeple uzun vadede de uçak gemisini deniz kuvvetlerinde görmek mümkün olmamakla beraber, üzerine çalışılan proje helikopter inip havalanacak şekilde bitirilecektir. ayrıca yapılacak helikopter gemisine f-35 in 250000000 usd lik C versiyonunu indirip kaldırmak mümkün, fakat onu da türkiye yüksek maliyetinden dolayı almıyor. eğer gelecekte f-35 in dikey iniş kalkış yapabilen versiyonlarından 10-15 adet deniz kuvvetlerine katılırsa işte o zaman bu yapılacak gemiye uçak gemisi denebilir fakat bu da türkiye için çok fazla fedakarlık demek, eğer olursa deniz kuvvetleri kendi çapında çağ atlar:
gerçekçi olmayan gemidir. türkiye 5000 mil mesafe ötedeki bir yere askeri harekat yapmayacaksa gerek yoktur. zaten en uzak deniz sınırımızı ve sorunlu olduğunu düşündüğümüz bölgeleri dikkate alınca en uzağı türkiyedeki üslerden en fazla 1 saatlik mesafededir. bir savaş halinde denizde uçak gemisi bulundurmak ekstra bir kazanç sağlamayacaktır. türkiye nin yapması gereken uçak gemisi değil, firkateyn ve denizaltı üretmek olmalıdır. ayrıca hava savunmasının millileştirilmesi öncelikli hedef olmalıdır.
türk hava kuvvetleri envanterinde uçak gemisinden kalkış ve iniş yapabilecek özellikte uçak bulunmamaktadır. eğer alınırsa kara şahin helikopterleri için deniz üssü olarak kullanılabilir. o da zaten sermayesini kurtarmaz.
şu an için yapılması planlanan helikopter inip kaldırabilen tipte bir gemidir. ileride türkiye'nin de kıyısından köşesinden ortağı olduğu f-35'ler için bir alt yapı oluşturabilirse Lockheed Martin'den ısmarlayacağımız f-35c'ler yani dikey iniş-kalkış yapabilen uçaklarla belki gerçekleştirilebilir. onun haricinde uçak gemisi yapmak şu an bu ülke için fazla lükstür. 10 yıla yakın bir sürede 5 milyar dolar gibi deli paralar harcanması bir kenara, daha türkiye'de nükleer yakıt dahi yoktur. malesef..