Tablo eğitim açısından değerlendirildiğinde, ortaya çıkan en çarpıcı ve o ölçüde düşündürücü bulgu, istanbul seçmeninin yüzde 52'sinin eğitim düzeyinin ilkokul (ya da altı) olmasıdır. AKP'nin en popüler olduğu grup ilkokul mezunlarıdır (yüzde 60). Buna karşılık, CHP'yi tercih eden seçmenlerin en yoğun olarak bulundukları grup üniversite ve üstü ile lise mezunlarıdır.
CHP seçmenlerinin eğitim profiline benzer bir profil diğer partileri tercih eden seçmenler için de geçerlidir. Buna göre, diğer partilerin seçmenlerinin eğitim düzeyinin ağırlıklı olarak orta ve yüksek öğrenim olduğu gözlenmektedir. Kararsız/protestocular ise farklı eğitim düzeylerine az çok eşit olarak dağılmışlardır. Bunların en düşük eğitimlileri ortaokul mezunlarıdır. Özetle, birinci parti konumundaki AKP'yi tercih etme ile eğitim düzeyi arasında ters yönlü bir ilişki varken, CHP'yi tercih etme açısından bu ilişki artan oranlıdır. Diğer bir ifadeyle, eğitim düzeyi arttıkça AKP'yi tercih etme olasılığı azalırken, CHP'yi tercih etme olasılığı artmaktadır.
istanbul il genelinde yaşayan seçmen nüfusun sadece dörtte birinin istanbul doğumlu olduğunu göstermektedir. Tablonun açığa çıkardığı diğer ilginç bir bulgu da Karadeniz Bölgesi doğumluların istanbul doğumlulardan daha fazla olmasıdır. AKP'yi tercih edenlerin doğum yeri ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi'dir. Tablodan AKP'nin en az popülariteye
Akdeniz Bölgesi'nde doğanlar arasında sahip olduğu anlaşılmaktadır.
% 60'ı apolitiktir bu sebeple ne poh yiyeceğini bilmez.
1991 genel seçimlerinde oyların %27.03 olan dyp 1.parti %24.01 ini alan anap 2.parti, %20.75'ini alan SHP * 3.parti, %16.88 alan Refah Partisi 4.parti, %10.75 alan DSP 5.parti olarak meclise girmiş.
Türkiye tablosu rengarenk. istanbul'u anap alırken marmara, trakya, batı karadeniz ve akdeniz'in tamamını dyp almış. Yani şuan CHP'nin ağırlıkta olduğu seçmen bölgesinin tamamında merkez sağ denilen Demirelli dyp var. Bunda kapalı olan chp nin yerine kurulmuş shp'nin kürtçülerle olan koalisyonu etkin herhalde.
1995 genel seçimlerinde oyların %21.38 ini alan Refah partisi 1.parti olurken %19.65 alan Anap 2.parti, %19.18 le dyp 3.parti, %14.64 ile dsp 4.parti, %10.71 le chp 5.parti oluyor. Bir önceki seçimlerde istanbul'da 1.parti olan anap bu unvanı Refah partisine kaptırıyor. izmir ve trakya DSP nin, orta anadolu ve kuzey doğunun büyük kısmı refah partisinin, orta ve doğu karadeniz ise anap'ın elinde görünüyor. Doğuda Hakkari, Van, Batman, Diyarbakır hadep'in, Şırnak dyp'nin, mardin anap'ın, urfa refah partisinin elinde bulunuyor. Tunceli ve hatay ise chp'nin elinde bulunuyor.
1999 genel seçimlerinde yine çoklu bir meclis var. 5 parti barajı aşıyor Türkiye yine rengarenk. Her parti dişe diş mücadele ediyor. 1.parti DSP oyların %22.19'unu 2.parti MHP oyların %17.98'ini, 3.parti Fazilet oyların %15.41'ini, 4.parti anap %13.22 sini, 5.parti DYP ise %12.01 ini alarak meclise giriyor. 3.parti fazilet koalisyona yanaşmayınca 4.parti anap koalisyona ortak oluyor. Bunun sonrasında ise Fazilet partisi yapılan kongrede yenilikçiler ve gelenekçiler olarak bölünüyor 111. sandalyeli parti kendi içerisinden AKP yi doğuruyordu.
2002 genel seçimlerinde ise Türkiye yeni kurulan partinin esareti altına giriyor. Barajı ise sadece 2 parti aşabiliyordu. Oyların %34.43'nü alan ak parti 1., oyların %19.41'ini alan chp 2.parti oluyordu. Geçmiş dönemlerde hep söz sahibi olan ve merkez sağ seçmeninin önemli kısımlarını elinde bulunduran dyp, anap, gibi partiler siliniyordu.
gerisini zaten herkes biliyor... aynı tablonun aynısı.
Türkiye hızla iki partili bir demokrasinin içerisine sokuluyor. Bu federasyon sürecinin bir başlangıcıdır. AKP ve CHP türk milletine asrın operasyonunu yapmakta "Ya ben ya o" psikolojisi ile iki kutuplu türkiye seçmeni yaratılmak istenmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin halka bırakılması da bunun bir başka sebebidir. Yine iki partinin adayları kapıştırılacak "ya AKP ya CHP" dayatması uygulanacaktır.
Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller neden siyasetten çekildi? Merkez sağ denilen ve şuan akp seçmeninin en az %16-18 arasındaki kitlenin oyunu alan bu iki siyasi figür neden erkenden siyasi kariyerini terk etti?
MHP içerisinde Ümmetçi teşkilatlanmayı örgütleyenler Ülkü ocaklarında yetiştirdiği çocukları neden sağcılara yedirdi? Necip Fazıl Milli selametten neden ümidini kesip Ülkücülere yöneldi? Bu sistemi kimler kaç yıl önceden planlayıp hayata geçirdi?
Cemaat Cumhuriyet Halk partisi dahil nasıl her parti içerisinde örgütlendi?
1- siyasi parti yöneticileri (cumhurbaşkanı, millet vekili genel başkan , il Başkanı vs)
2- zengin kesim, aslında seçimi bunlar yaparlar çünkü belediye kurumlarının ihaleleri doğrudan bunlara akar. Neden akp nin belediye seçimlerinde saldırgan tutum sergilediği buradan belli aslında. Çünkü ankara ve istanbul un gitmesi paranın gitmesi paranın gitmesi bu kesimin akp ye oy vermemesi anlamına gelir.
3- alt tabaka; lise mezunu oğlunun polis olmasını isteyen baba, imam hatip mezunu imam olmak isteyen salatalar, belediye kadrosuna girmek isteyen taşeronlar, hatta çiçek ekmek için gündelik iş bekleyen işçiler bu kesimdir. 3 kuruş kazanınca ekonomi çok iyi derler. Ekmek yedikleri tabağa pislemez bunlar. Memleketi değil kendini düşünür çoğu.
4- esnaf kesim; bunlar ekonomiye endekslidir. Para varsa sandığa gider akp ye oy verir. Yoksa sandığa gitmezler.
5- memur kesim; çoğu çıkarcı kesimdir. Terfi için gider hükümet yanlısı sendikaya üye olurlar. Görevde Yükselme sınavı sonrası referans ararlar.
6- Partizan kesim; allah deyince oy verirler. Çoğu ruhsal anlamda bozukluk yaşarlar. Çünkü negatif değil işlerine gelen pozitif yanları görürler her zaman.