(#37879601) ilk önce sen insanların dini inançlarına saygı göstermeyi öğrenerek (laik) bir düşünce insanı ol ondan sonra ülkenin laik olup olmadığına karar ver.
Dip mod not: üsteki entryleri refere etmeyen bir entry bu.
Refere eden entryler için şahsi müracatımı yapacağım size.
devlet laik olduğu için--laiklik sadece devlete ait bir kavramdır-- her insan istediği şekilde ibadet edebiliyor, yani ibadet etmek başka bir ibadet edenden izin almak gerekmiyor, veya gizli gizli ibadet etme zorunluluğu kalmıyor.
türkiye laik bir ülkedir. hatta osmanlı devleti bile bir şeriat devleti olmadı. tabii laikti de demiyorum. açarsın halil inalcık'ı okursun ve kıçından "türkiye laik değildir" bilmem ne lafları uydurmazsın. dinle ilgili sorunlar var evet, darbeci ve sağ iktidarlar nedeniyle sünni-müslüman inancı devletin resmi ideolojisi gibi kullanıldı evet ama kafanı azıcık doğuya çevirir de ordaki rejimleri incelersen anlarsın laikliğin geçerli ve nasıl faydalı olduğunu.
fransadan mıransadan almadın kardeşim, bizimki bir halta benzemiyor çünkü.
not: Fransa'nın laikliği dinle devleti ayırır, Türkiyeninki ise dini kontrol altına alır. Türkiye Fransa'daki modeli değil; Paris'in sömürgesi Cezayir'de uyguladığı laiklik modelini aynen almıştır.araştırma kaynağı: fransız milli bilimler araştırma merkezi(CNRS)
çoğu arkadaş ile ters açıdan bakıp aynı sonuca ulaşıyoruz. türkiye laik bir ülke değildir. laik ülkelerde din ile devlet işleri birbirinden ayrı tutulmaya çalışılır. laik devletler din üzerine hiç bir baskı kuramaz. ama laik bir ülke dahi olsa insan faktöründen dolayı dinin devlete ara sıra yansıması görülebilir.
bizde ise aynı osmanlıda olduğu gibi devletten maaş alan insanlar dini konularda en yetkilidir. o zaman şeyhülislam padişah ne derse yapmak zorundaydı. ona göre fetvalar verip savaş ilan ederdi. şimdi yerine diyanet işleri var. devletin işine gelmeyen bir açıklamayı yapmaz veya işine gelen bir açıklamayı dine uymasa dahi vermek zorunda kalabilir. dine uymayan bir çok örnek verebilirim. en barizi kurban derilerinin türk hava kurumuna verilmesi. dini kitabımızın neresinde yazıyor kendi paranla aldığın malın bir kısmını devlete vermek zorunda olduğun? cuma namazı müslüman inancında dinini öğrenmek, halkın yanlışlar yaptığı önemli konuları değerlendirmek için kullanılan bir forum veya ders gibi iken günümüzde istanbul'da ne anlatılırsa köydeki imamda aynı vaazı veriyor. istanbulda fahişelik önemli bir problem olması ile anlatılabilecek bir vaaz iken bir köyde anlatılması saçmadır. bunun gibi bir çok örnek vermek mümkün. mesela ben inancım gereği resmi nikahımdan önce imam nikahı yapmak zorundayım. fakat beni tanıyan bir imam bulamadıkça imamlar korkup yasak diye imam nikahı yapmıyorlar. eşim yabancı uyruklu olduğu için ankara'da evlenmemiz gerekti. iki gün bir hoca ayarlayamadık. allah huzurunda birbirimize söz verip kendi nikahımızı kıydık. o günden sonra da cuma namazına gitmedim. çoğu müslüman benim gibi düşünüp cuma namazını kılmaz. özellikle nurcular. cuma namazını ancak cemaatte dini bilgisi olan liyakati olanlar kıldırabilir. uzun lafın kısası devlet dinin üzerinden elini çeksin.
laiklik ile hiç bir aklı başında müslümanın problemi yoktur. fakat laikliğin dini baskı alan bir uygulamaya dönüştürülmesine karşıdır. dini yöneten bir laikliğe laiklik diyorsanız müslümanlar buna karşıdır. devleti yöneten bir dini yine hiç bir aklı başında müslüman istemez. çünkü türkiye'de islamiyetin bir çok farklı yorumu bir arada yaşıyor. fethullah gülen, alevi cemaatler, yeni asya cemaati, erbakan, tayyip erdoğan vb. hepsinin dini anlayışları farklı ve birbirlerine çoğunlukla düşman. bu yüzden bir din devletine dönüşmek hiç birinin işine gelmez. çünkü kendi cemaati ve inançları zarar görecektir. şu an bir din devletiyiz ve baya bir zarar görüyoruz. ben sunni bir müslüman olarak zorla okullarda sünni inanç öğretilmesine karşıyım.
iran gibi bir yer asla olamayız çünkü orası büyük çoğunlukla şii inancına sahip insanlardan oluşur.
keşke avrupalılar kadar laik olabilsek. dini rahat bıraksalar.
osmanlı devleti din ile yönetilen bir devlet değil dini yöneten bir devletti. türkiye cumhuriyeti aynı şeyi devam ettiriyor. çünkü din en büyük sivil toplum kuruluşu olabilecek bir yapıya sahiptir.
ne yazıkki kısmen doğru olan önermedir, eğer şöyle sıradan bir orta anadolu kentine -her ne kadar çoğunun öyle bir özelliği olmasa da- gidilecek olursa daha net görülecek bir türkiye gerçeğidir.
imam hatip lisesi gibi bir kurum devlete bağlı organlar aracılığı ile yıkama yağlama işlerine devam ettiği sürece yalan olmayan aha nah böle kolum gibi gerçek..
dogru olan seydir efenim. eger sen imamların parasını -islamda imamlar para alamaz- devlet olarak veriyor ve bütceden pay ayırıyorsan dogru olan seydir.
türkiye de laiklik sadece bir kamuflajdır. tıpkı demokrasi gibi. tıpkı esitlik gibi.