aslında kendi kendine yetme bakımından bizden daha gelişmiş bir ülkedir. fakat dünyadaki gelişmelerin hep batıdan başlaması sebebiyle kendini batıya kapatan iran sosyal yapılaşma ve gelişim aşaması bakımından bizden daha alt seviyededir. ülkenin adının iran islam cumhuriyeti olmasında anlaşılacağı üzere ülkedeki şii batıllığı halen devam etmektedir. iran cumhurbaşkanı ahmedinejadın ülkeyi dışa kapatması ve rusya gibi doğu blokunu oluşturan, yüksek kültür geçmişi olan ülkelerle müttefik olması iranın içine kapanık bir devlet olmasını ve dünyadaki teknolojik gelişimlere kapılarını kapatmasını sağlamıştır. bu süreç uzun yıllar sonucu gelişmiştir. iran şah dönemi şu andaki ülke globalleşmesinin tam aksine bir tavır sergilemekteydi. ülkenin çok mezhepliliğinin ve çok milletliliğinin farkında olan şah yönetimi ülkede hoşgörülü bir yönetim sistemi sürdürmüş ve batıya daha yakın bir tutum sergilemiştir. şah zamanında bizden daha gelişmişlerdi evet ama şu anki kapalı kapı olan sistemde biz daha modern ve daha gelişmiş bir ülkeyiz.
yadsınabilir bir gerçektir, gelişmişliğe dışa bağımlılık gözüyle de bakabilirsek görürüz. iran bugün nükleer çalışmalarda israilin korkulu rüyası oluyor, ve türkiye ye de sırf bu yüzden malatya' da kalkanlar dikiliyorsa kim gelişmiş, kim emir eri bakınca görülen gerçektir.
türkiye girişimciliğin serbest olduğu, sanayi, madencilik, hizmet sektörlerinin iyi işlediği bir ülkedir. iran ise madencilikten başka bir kaynağı olmayan oradan gelen parayı da nükleer silaha yatıran geri kalmış bir ülkedir.