yıl 2009.. türkiye de araba olarak, genellikle alman ve amerikan arabaları kullanılıyor. aynı zamanda başka ülkelerinde arabaları mevcut. türk arabası olarak, fiat şahin, doğan kartal ve albea var. kullandığımız cep telefonlarının hepsi ithalat. kullandığımız bilgisayar ve bilgisayar parçaları da ithalat. türkiye, üretimin çok az olduğu bir ülke malesef. bugün yabancıların bütün teknolojik eşyaları, aletleri çıkarılırsa, türkiye m.ö ki yıllara gidecektir.
bunun dışında malesef insanlarımızda gelişemedi. fanatizm derecesinde partilere oy verenler mevcut. herkes sığ görüşlü.. kimse gerçekleri göremiyor, ya da görmek istemiyor. bu güzel coğrafyaya, bu güzel ülkeye çok yazık ediyorlar. *
yıllardır televizyondan 'türkiye gelişmekte olan bir ülke...' diye duyup 'ulan ne gelişmekmiş be arkadaş' deyip içten içe ah dediğim ve benimde maalesef onayladığım gerçeklik...
bunun dışında hem gelişemediğimiz gibi, hem de yaptığımız gökdelenleri yabancılara satmaktayız. adamlar resmen parayla ülkemizi işgal ettiler, gelişmemize izin vermiyorlar işte.
gelişmekte olan bir ülkeyiz diye yıllarca coğrafya derslerinde gördük. tam tersine gerilemekte olan bir ülkeyiz. hangi gelişmekte olan ülkenin nüfusunda %12 işsiz var. hangi gelişmekte olan ülkenin sanayisi her yıl %3 küçülür.
yeşilliğini üniformadan almış, her ilerlemede postal altında ezilen bir ülkenin intizam içeren asker yürüyüşüyle gelişebileceğine inanmak ergenekon taraftarı ve chp üyeliğini gerektirir.
her ülkenin aynı şeyleri üretmeyeceği ihrac etmeyeceğide bir gerçektir. dünyadaki pastanın her diliminde bir ülkenin payı mutlaka vardır, türkiye araba cep telefonu vs. üretmesede dünyaya başka yönlerden büyük katkıları vardır.
örneğin avrupanın en büyük televizyon üretici firması türkiye'dedir. tüm avrupaya en büyük ihracat türkiye tarafından sağlanır.
yine avrupanın en büyük tekstil firmaları türk firmalarıdır, tüm avrupaya tekstil konusunda önderlik yapan ülke türkiye'dir.
bunların dışında birçok tarım ürünleri konusunda türkiye'nin dünyaya büyük katkısı vardır.
ülkesinin yüzde 90 ını yeniden yapılandırmaya karar veren arabistan inşaat konusunda türk iş adamlarını tercih etmiştir. tüm ırak, suriye, iran ve komşu ülkeleri türkiye birçok konuda beslemektedir.
bunlarıda göz ardı etmemek gerekir. uluslararası bir konu işlenirken türkiye'ninde tüm çalışma ve çabaları izlenmelidir.
çocukluk yıllarımda; (30 yıl önceden bahsediyorum) avrupa ülkelerinden birinde yaşadığım ve anladığım bir gerçekti ne yazık ki... bizim ülkemizde yeni yeni oluşan o alt yapı, doğalgaz, ulaşım araçları taaa o zamanlar mevcuttu o avrupa köylerinde bizim ülkemizde henüz gelişmekte oluşan oluşumlar... onların köy olarak nitelendirdiği yerleşim yerleri, bizim lüks nitelendirdiğimiz en güzide yerleşim yerlerinden bile çok çok ilerde olduğu gerçeğini hissettiğim o yıllarda; ve ulaşılabilmesi için bir yüzyıl geçmesi gerektiğini gözler önüne seren gerçek... ne yazık ki gerçek.
(bkz: eller aya biz yaya) hala birbirimizi yiyip bitirmekle uğraşırken, koltuk derdindeyken; gelişmiş ülkelerin uzayda yaşanacak yerler araması gibi...
hangi dalı tutsan elinde kalıyor yine de kabul ettiremedik. basmakalıp oluyor olsa da sağlık, eğitim, sosyal hak ve özgürlükler, kişi başına düşen gelir, sanayi, yer altı ve yer üstü kaynakları vs. vs. türkiye yi bir kefeye koyunca inkar et de göreyim seni gerçeği.
türkiye' de üretilen ürünlerin gerçek değerinde satılamaması bu gerçeğin bir göstergesidir. özellikle tarım ürünleri. örneğin bir domates üreticisi 5 kg domatese 1 adet (paket değil, adet) marlboro sigarası alabilir. bir paket alması için kaç kg satması gerekir? şaka değil gerçek. domatesin tarladan çıkış fiyatı geçen yıl 6-7-8 kuruştu.
bir de şu var:
gelişmiş ülkeler bize mal satarken; kardeşim bu malın ederi bu (pahalı), ama sen bunu almaya mecbursun. ihtiyacın var.
biden mal alırken; kardeşim bu malın ederi bu (ucuz), ama sen bunu satmaya mecbursun. ben almazsam başka nereye satabilirsin?
diyor.
ha gelişmiş ülke olsaydık;
topraklarımızı satmazdık. özelleştirmelerde peşkeş çekmezdik.
ekonomimiz iyi olurdu, halkımız zengin ve refah bir yaşam sürerdi.
asgari ücret diye bir şey olmazdı.
bir memur veya işçi, ay sonunu nasıl getiririm diye düşünmezdi.
fabrikalarımız varmış. kimin fabrikası? % 80 i yabancı sermaye. satılmayan bir tek anamız kaldı. onu da alıp gideceğiz belki de.
şu ülkenin zenginlerine bir bakın. medyasına, sanayisine. hepsi yahudi, mason, hıristiyan. kimiz ki biz?
gelişmiş ülke olsaydık;
demokrasi tıkırında işlerdi. türk- kürt- laz- çerkez, alevi- sunni ayrımı olmazdı. beyinlerimiz de gelişmiş olurdu. bilinçli olurduk. bizi bize düşüremezlerdi, bizi bize kırdıramazlardı. özgürlüklerimizin sınırlarını da bilirdik. bir tavuk yüzünden adam öldürmezdik.
gelişmiş ülke olsaydık;
amerika abimiz, ab ablamız olmazdı. onlara itaat edeceğimize az biraz dünyada sözü geçen bir ülke olurduk.
gelişmiş ülke olsaydık;
köy yolları bile asfalt olurdu. yollarımızda yama olmazdı. her köyde kasabada kanalizasyon şebekesi olurdu. halen kanalizasyon şebekesi olmayan bir sürü tatil beldesi var. hatta bunları duyunca şaşırırsınız. vidanjörle iş hallediyorlar.
gelişmiş ülke olsaydık;
belediyeler borç içinde yüzmezdi, beldelerini tertemiz tutarlardı. işçilerinin ücretlerini bekletmeden verirlerdi.
uzatmayalım:
gelişmiş ülke olsaydık;
bu ülke cennet olurdu. dünyanın en güzel memleketi olurdu.
yoksulun en yoksul, zenginin en zengin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. neresi gelişmekte. su bile olmayan köylere çamaşır makinesi gönderen ülkemi gelişmekte. sen ilk önce vatandaşına yaşanılabilir ülke, daha rahat yaşam, huzurlu bir ortam yap ondan sonra gelişmişlik lafları yaparsın.
şimdi gözlerinizi 4 açın ve yazdıklarımı okuyun bay çok bilmişler.
Renault ve tofaş, bursa'da iki fabrika, toplam çalışanı 12 bin. bütün avrupa'ya araç yollanıyor. peki ülkemizin bundan kazancı yok mu ? yok. babamızın hayrına yapıyoruz.
Bütün dünya'ya otobüs ve kamyon nereden gidiyor ? cevabını ben vereyim, aksaray'daki mercedes fabrikasından.
Karsan diye bir firma var bilir misiniz ? bursa'da peugeot ile birlikti minibüs ve yat üretiyorlar, bütün dünya'ya ihraç ediyorlar.
peki bmc diye bir fabrika var bilir misiniz ? adamlar bütün dünyayA KAMYON ihraç ediyorlar.
istanbul'da hino kamyonet fabrikası var bilir misiniz ? bilmezsiniz..
kanuni diye bir motor fabrikası var, bütün dünyaya motor yollamaya başladı bilir misiniz ? nereden bileceksiniz ki.
vestel, beko, arçelik bunlar tanıdık geliyor mu size ? bütün dünyaya buradan beyaz eşya, bilgisayar, plazma ihraç ediliyor.
bmw ve hyundai bursa'Da arsa istedi. neden peki ? müstakil ev yapmak için değil tabi ki...
media markt, wal mart ve daha nice dev firma neden kapıda bekliyor sizce ? gelişmeyen bir ülke olduğumuz için mi ?
dünya devi bosch bursa'Da 6 bin kişiyi istihdam ediyor ve merkez olarak bursA'yı seçti.
orta asya'Ya çikolata dondurma nereden gidiyor ? istanbul ve eskişehir. ( eti ve ülker )
peki bütün dünya'ya kablo ve mobilya nereden ihraç ediliyor ? kayseri'Den.
bütün dünya'Ya yedek parça bursa'Dan gitmiyor mu ? gidiyor.
tekstil sanayimiz nasıl ? süper, bütün dünya'Ya denizli, bursa ve istanbul'Dan ihracat var.
peki hangi ülkenin turizmi bu kadar gelişmiş, bir bakın bakalım komuşularımıza hangi ülke'De 1.3 milyar dolarlık otel var ?
gazi ve penguen bütün dünya'Ya konserve ihraç ediyorlar bilir misiniz ? bilmezsiniz.
peki senin yediğin meyven, sebzen bizzat kendi çiftçin tarafından üretilmiyor mu ? üretiliyor, hatta ihraç ediliyor.
belediyelerin cayır cayır yol yapmıyor mu, hizmet etmeye çalışmıyor mu, her mahalleye doğalgaz gelmiyor, mu alt yapılar yenilenmiyor mu ?
peki daha nasıl gelişecek bu ülke ben anlamadım. anlayan varsa beri gelsin.
ulan bu ülke darbeler yaşadı, 20 yıl geriye gitti. terör belasına 300 milyar dolar para harcadı. az sakin olun gençler. sizin örümcek kafalarınız yerinde sayıyor ama türkiye cayır cayır gelişiyor.
Bilgisayar başında oturmak sadece götünüzü değil, beyninizide çürütmüş.
ulan herşyim kendime yetse zaten dünya'Da ne işim var, gider jupiter'i zehirli gazlardan arnıdırır, orada yaşarım...
eleştiri ve hakaret karışıklığı ile orantılı olabilecek tespit.. mesela, gelişmiş ülkelerde her eleştiri hakaret olarak algılanmaz ve bir yaptırıma maruz kalmaz fakat gelişmemiş ülkelerde her eleştiri hakaret olarak algılanır ve yaptırım uygulanır..
amerikada da japon aarabaları kullanılır, o halde amerika sefilbir ülkedir demek kadar yüzeysel bir tesbittir. gelişmiş denilemez ama gelişmemiş demek ayıptır.
gelişmiş bir ülke değiliz ancak gelişmemiş bir ülke de kesinlikle değiliz. türkiye orta direk bir ülkedir kanımca. gelişmiş olmadığımızın sebebi bence; batı özentiliğidir. strabucks'ta bir kahveye 20 lira verirsen gelişemeyiz tabi tikky kardeşler.
özentiliği bıraktığımız gün, kendimizi beğenmeye başladığımız gün, birbirimizi kırmayı bıraktığımız ilk gün türkiye atağa kalkacaktır. yeterki nike'a süper deyip lig spor'a, sportaç'a burun kıvırmayalım.