1. gerçek manada demokrasiyi içine sindirememesi.
2. sosyal adaletin tam sağlanamaması.
3. tam endüstri devleti olamamak, sanayi devleti olmak adına ziraat'a üvey evlat muamalesi yapmak.
3. din.
4. eğitim sisteminin ezberci olması.
5. markalaşamamak
6. kendi menfaatini düşünen politikacılar.
7. torpil sisteminin hala geçerli olması.
8. bulunduğu cografyanın önemini tam kavrayamamak.
9. halklar arasında gerçek bütünlüğü, kenetlenmeyi sağlayamamak.
10. doğal kaynaklarını gerçek manada kullanamaması; güneş, rüzğar, dalga vb.
Bugün bir hocamla konuşurken buna benzer bir konuşma geçti. her ne kadar tarih-arkeoloji ve felsefe üzerine çalışsam da, bugünkü konumuz Newton'du.
Napolyon'un mısır seferi sırasında yanında götürdüğü bilim insanlarından söz açıldı önce. ardından diğer kıt'alardaki bir çok krallık toprak fethetmesine rağmen neden bilime uzak kaldıklarından ve neden Avrupalıların bilime ağırlık verdiğini konuştuk. ve newton'un optik kitabında göndermelerin çoğu ibni- heysem'e ait olduğunu söyledi. ibn-i heysem'in (bkz: kitab el-menazır) (manzara anlamına gelmekteymiş) kitabında optiğe dair her şeyi yazmış. peki neden bilmiyoruz?
peki neden newton neden popüler oldu?
çeşitli yorumlar getirebilir. buna girmeden çok fazla türkiye'nin gelişememesinin temel nedenine değinmek istiyorum.
başlı başına bilim, bir çeşit devlet politikasıdır. ve devletler bilimsel gelişmelere açık olmalıdır ki bu sayede ülke gelişsin. bilimsel çalışmaya sahip çıkmayan ve bilim insanlarına yeteri ilgiyi göstermeyen devletler gelişemez.
türkiye'deki durum her zaman - evet her zaman- koltuk sevdası uğruna halkı cahil bırakmak ve bilimsel çalışmalara burun kıvırmaktır. bilimsel çalışmalar insanları uyandırır. insanları uyutmanın yegane yoludur din. tabi din tu kaka olarak söylemiyorum bunu. insanların dini algılama biçimleri, devletler için en iyi uyutma aracıdır. ve evet, türkiye'nin gelişmemesinin temel nedeni, türkiye'de yaşayan insanların dini algılayış biçimidir.
Turkiyenin gelisememesinin tek nedeni sermaye eksigidir, bunun ne dinle ne de baska bir sebeple ilgisi vardir. Sicak para lazim turkiyeye, bak gor nasil gelisiyor canimin musluman ulkesi...
Zaten azımsanmayacak bir miktar dine inancsız kitle var. Gûya baskı oluşturan din kavramını sırtlamayan kitle de bu serbestligi(?) ılim irfan icin harcamiyor.
tubitak'ın ayet okunan fasulye rezaletinin bir kez daha kanıtladığı durum. ilim çin'de bile olsa bile gidip alınız diyen hz ali varken sen git televizyon gavur icadıdır diyen cübbelinin peşinden koş. ondan sonra millet niye bize salak diyor diye ağla. e salaksın be oğlum.
türkiyenin gelişememesinin temel nedeni dindir. ateist toplumlara bakalım kanada japonya isveç çinin büyük bir cogunlugu. bir tane müslüman kalkınmıs ülke gosterin. kuran-ı kerime gore yonetilen kalkınmıs bir ülke yada karnını doyurabilen bir halk gosterin yoktur birader.